Užívaj si zdravý život

Zdravie
0 /

V piatok sa na pôde samosprávy stretli členovia miestnej podpornej skupiny k projektu We Love Eating (WLE) – Užívaj si zdravý život. Zhodnotili doposiaľ realizované iniciatívy kampane a zároveň diskutovali o poslednej fáze aktivít, ktoré plánujú zorganizovať do novembra tohto roku.

Projekt má naučiť deti, tehotné ženy a starších ľudí, ako zdravo žiť a vytvoriť si pozitívny vzťah k jedlu. Banská Bystrica je jedným zo siedmich európskych miest, ktoré kampaň podporujú od roku 2014.

We Love Eating hovorí o šiestich základných odporúčaniach: užívaj si nakupovanie zdravých potravín, varenie, spoločné stolovanie, užívaj si pitie vody, farebné ovocie a zeleninu, užívaj si telesnú aktivitu. Nejde len o rady týkajúce sa výživy, ale aj o spôsoby ako si užiť jedlo a činnosti s ním súvisiace.

Cieľom kampane je učiť ľudí vychutnať si zdravé jedlo, ktoré prináša potešenie, zameriava sa na kvalitu namiesto kvantity. Projekt má vyzdvihnúť radostné prežívanie a príjemnosť spoločného stolovania ako sociálnej udalosti. Tak isto chceme podporiť viac telesnej aktivity v každodennom živote ľudí,“

hovorí Mária Filipová, vedúca Odboru sociálnych vecí MsÚ v Banskej Bystrici.

Do kampane sa v Banskej Bystrici aktívne zapojili materské a rodinné centrá, materské a základné školy, seniorské centrá, občianske združenia a spoločnosti, ktoré sa venujú zdravému životnému štýlu.

„Napríklad z iniciatívy Občianskeho združenia Po schodoch sa začal realizovať projekt Jedlo zadarmo alebo ovocie v Banskej Bystrici pre všetkých. V rôznych lokalitách mesta vysádzame ovocné stromy. Do kampane sa zapojilo veľa subjektov,

dodáva Filipová.

Do hodnotenia projektu sa môžete zapojiť aj vy v rámci prieskumu o stravovacích návykoch, ktorý sa uskutoční v mesiacoch máj a jún.

Bližšie informácie nájdete na http://goo.gl/7I7U3xx, www.we-love-eating.eu alebo na mailovej adrese: zdravavyziva@banskabystrica.skk .

Zdroj: mesto BB, Foto: ilust.