Užitočné informačné workshopy pre stredoškolákov v knižnici

SPRÁVY
0 /

V spolupráci so Slovenskou akademickou informačnou agentúrou (SAIA, n. o.) knižnica pripravuje pravidelné informačné workshopy pre študentov stredných škôl.

Workshopy a programy od SAIA

SAIA, n. o. je mimovládna nezisková organizácia, ktorá od roku 1990 svojimi programami a službami posilňuje občiansku spoločnosť a napomáha internacionalizácii vzdelávania a vedy na Slovensku. Workshopy ponúkajú informácie o možnostiach štúdia a výskumu v zahraničí, informácie o rôznych štipendiách a grantoch pre študentov, ale i praktické rady ako si správne napísať životopis či prihlášku na vysokoškolské štúdium. Nechýbajú ani konkrétne ponuky pre pedagogických a vedeckých pracovníkov.

„Jednotlivé ponuky zaujímavým spôsobom prezentuje Mgr. Zuzana Grochalová, koordinátorka akademických programov SAIA, n.o. pre banskobystrický región. Svoje teoretické znalosti vie dobre podložiť i praktickými skúsenosťami zo zahraničia, ktoré získala ako bývalá štipendistka,“

hovorí Soňa Šóky, PR a projektová manažérka Verejnej knižnice Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici.

Treba zdôrazniť, že SAIA, n. o v súčasnosti funguje ako kontaktné informačné miesto, nielen pre študentov ale i pre verejnosť. Poskytuje informácie o štúdiu v zahraničí, štipendiá a granty na štúdium, bezplatné poradenstvo, konzultácie k príprave materiálov, administráciu štipendií a grantov, prijímanie materiálov, organizáciu výberových konaní, vydávanie publikácií a i. Regionálne pracovisko v Banskej Bystrici sídli na Tajovského ulici 51. v blízkosti vydavateľstva UMB – Belianum.

Vyhľadávanie ponúk

Všetky ponuky si môžu študenti a záujemcovia vyhľadávať on-line v databáze na príslušnej stránke organizácie. Vo vyhľadávaných ponukách nájdete rôzne kategórie podpory: študijná mobilita, výskumná mobilita, jazykový kurz, riadne (celé) štúdium, letná odborná škola, projektová spolupráca a iné. Štipendiá pre študentov zvyčajne pokrývajú životné náklady vo zvolenej krajine na študijný pobyt na vybranej zahraničnej vysokej škole.

Pred samotným hľadaním si vhodného pobytu koordinátorka študentom radí, v prvom rade správne si zadefinovať cieľ svojho záujmu – vycestovania. Niekto možno plánuje absolvovať celé štúdium v zahraničí, iných zase osloví štipendijný pobyt v zahraničí (mobilita). V rámci Európskej únie majú študenti rovnaké podmienky ako študenti domácej krajiny. Pri krátkodobých pobytoch je možnosť dohodnúť si komunikačný jazyk, administratívnu podporu a štipendium.

Dôležité je aj správne spracovať si podkladové materiály, podať si žiadosť do termínu uzávierky (najskôr on-line) a zároveň ju doručiť poštou. K podkladovým materiálom patrí: formulár žiadosti, životopis, motivačný list, odporúčania, popis odborného programu, doklady o vzdelaní a jazykových znalostiach v požadovaných jazykoch a v požadovanom počte vyhotovení.

Slovensko má uzatvorených okolo 30 bilaterálnych dohôd v rámci krajín EÚ ale aj mimo krajín Európskej únie o možnostiach spolupráce v školstve (akademické mobility – bilaterálne dohody).

Vzdelávacie kurzy v zahraničí

Študenti – stredoškoláci môžu už počas strednej školy absolvovať vzdelávacie kurzy na High Folk Schools v Dánsku. V ponuke sú aj štipendiá pre študentov SŠ (2./3. ročník) na školách United World College, kde môžu získať medzinárodnú maturitu. Ide o neziskové združenie 13. medzinárodných SŠ a 2-ročný preduniverzitný program je možné absolvovať v USA, Taliansko, Wales, Costa Rica, Hong Kong, India, Kanada, Nórsko, Venezuela, Svazijsko, Holandsko, Bosna a Hercegovina, Singapúr. Nadácia otvorenej spoločnosti ponúka pre študentov (2. a 3. ročník gymnázií) pobyty v USA a Veľkej Británii.

Pre štúdium v zahraničí po maturite si môžu dnešní stredoškoláci vybrať napr. Rusko, ktoré ponúka štipendium na celé bakalárske štúdium, študovať je možné aj na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov.

Turecko ponúka čiernomorské štipendium na celé bakalárske štúdium do 21 rokov (+kurz tureckého jazyka), Japonsko ponúka odborné nadstavbové štúdium pre absolventov SŠ/maturantov alebo štipendium japonskej vlády (max. 5 rokov). Cyprus ponúka odborné nadstavbové štúdium pre absolventov SŠ/maturantov. Ponuka Taiwanu je na maximálne na štvorročné štúdium a k tomu ročný kurz čínštiny.

Finančnú podporu na štúdium je možné získať aj z rôznych nadácií: Nadácia SPP, Nadácia Tatra Banka, Nadácia Orange, Nadácia Provida. Rôzne iné organizácie tiež napomáhajú a podporujú vzdelávanie mladých ľudí, napr.: Vzdelávací fond AXA, Nadácia Intenda – Podporujeme talenty, Nadácia Tatra Banka. Štúdium v Českej republike podporuje Nadácia pre rozvoj vzdelání.

Ďalšie ponuky pre študentov i pedagógov

Množstvo zaujímavých pobytov pre študentov je v ponuke i na letné mesiace. Je to príťažlivé obdobie, kedy sa dá skĺbiť užitočné s relaxom či spoznávaním nových krajín, kultúr a ľudí. Zároveň môže človek vhodne zdokonaliť svoje jazykové ale i iné zručnosti. Nezisková organizácia LEAF ponúka viacero letných pobytov.

Etwinning – je program elektronických partnerstiev škôl v Európe prostredníctvom ktorého realizujú školy ľubovoľné vzdelávacie a kultúrno-spoločenské aktivity cez komunikačné technológie (blog, video, wiki, chat, výmena súborov a pod.)

Pre pedagógov sú určené napr. ITEC kurzy v Indii (Indian Technical and Economic Cooperation), alebo PESTALOZZI program – školenia, workshopy, letné školy, ktoré slúžia na výmenu skúseností z praxe či riešenie konkrétnej témy v danom obore.

Informačné stretnutia v knižnici ponúkajú dostatok informácií a podnetov najmä pre študentov, ktorí ich môžu využiť pre svoj ďalší osobnostný rozvoj a vzdelávanie. Všetky potrebné informácie sú dostupné na stránke: www.saia.sk, ale i na facebooku https://www.facebook.com/saia.mobility.

Zdroj: Soňa Šóky, Foto: ilust.