Utorkové zastupiteľstvo bude schvaľovať revitalizáciu mestského parku z eurofondov

SPRÁVY
0 /

V programe utorkového zastupiteľstva je aj  revitalizácia mestského parku z finančného hľadiska. Poslanci budú schvaľovať predloženie žiadosti o finančný príspevok z eurofondov na 1. etapu revitalizácie parku so spolufinancovaním mesta.

Mesto chce podať žiadosť o eurofondy

Ide o Integrovaný regionálny operačný programu na zlepšenie environmentálnych aspektov v mestách a mestských oblastiach prostredníctvom budovania prvkov zelenej infraštruktúry a adaptáciou urbanizovaného prostredia na zmenu klímy ako aj zavádzaním systémových prvkov znižovania znečistenia ovzdušia a hluku

V rámci tejto výzvy je podpora zameraná na mestské prvky okrem iného napr. zelené parky, ktoré biodiverzite poskytujú prostredie a ekosystémom umožňujú fungovanie. Predmetom projektu bude revitalizácia mestského parku s komplexným využitím spoločných opatrení – ochrana pred prívalovými vodami, hospodárenie s vodou (zadržiavanie vody v krajine), obnova a výsadba zelene. Projekt sa uskutoční v dvoch etapách, ktoré sú rozdelené podľa postupností aktivít.

Dve etapy

V 1. etape sa vykonajú búracie práce súvisiace s prípravou plôch a rekonštrukciou chodníkov, vybudovanie mlatových chodníkov, realizovanie sadovníckej koncepcie (odborné ošetrenie drevín, výrub 22 ks drevín – tuja, smrek), terénne úpravy a vybudovanie elektrických rozvodov.

V 2. etape bude pokračovať realizácia sadovníckej koncepcie (výsadba stromov, kríkov a kvetov), vybudovanie verejného osvetlenia, mestského mobiliáru, fontán, verejne prístupného detského ihriská a športoviska. V rámci sadovníckej koncepcie mesto neplánuje a nežiada o výrub stromových alejí.

„Uskutoční sa iba výrub 20 drevín (tuja – prestarnuté, poškodené) a 2 stromov (smrek – poškodený). Nepočíta sa s výrubom ďalších stojacích stromov. V projekte je plánované záhradnícke ošetrenie 152 stromov s cieľom predĺženia ich životnosti. V rámci realizácie projektu sa nepočíta s výrubom momentálne stojacich stromov, existujúce stromy zostávajú súčasťou projektu. V rámci projektu sa navrhuje vysadiť 64 stromov a 1229 drevín, spolu 1293 kusov,“

uvádza sa v dôvodovej správe k tomuto bodu programu utorkového mestského zastupiteľstva, čo je zároveň aj odpoveď na poplašné správy, ktoré sa začali šíriť po verejnej prezentácii projektu revitalizácie mestského parku.

Spôsob financovania projektu

Rozdelenie na dve etapy je podmienené nedostatočnou výškou alokovaných finančných prostriedkov v rámci tejto výzvy. V prípade vyhlásenia novej výzvy sa mesto Banská Bystrica prihlási na dofinancovanie revitalizácie mestského parku v najskoršom možnom termíne.

Predpokladané výdavky 1. etapy presahujú zostatok alokácie na túto výzvu, ktorá je vo výške 679 990 € z eurofondov resp. 759 988,82 € (eurofondy a štátny rozpočet). Celkové oprávnené výdavky, ktoré bude samospráva žiadať v rámci 1. etapy, budú vo výške 799 988,00 €

Spolufinancovanie zo strany mesta bude vo výške vo výške 5 %, t. j. 39 999,40 €. Spôsob financovania projektu bude kombináciou predfinancovania a refundácie (posledná žiadosť o platbu). Mesto plánuje predložiť tri žiadosti o platbu – prvé dve formou predfinancovania spolu vo výške 80 % a poslednú žiadosť po ukončení projektu vo výške 20 % z celkových oprávnených výdavkov projektu. Tzv. neoprávnené výdavky nad max. výšku  príspevku budú hradené z rozpočtu mesta.