Úrad potvrdil pokutu za Kotlebovo verejné obstarávanie, vedenie BBSK mu chce škodu zosobniť

SPRÁVY
6 /

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) definitívne potvrdil uloženie pokuty 150 tisíc Úradu BBSK za nezákonné verejné obstarávania predchádzajúceho župana Mariana Kotlebu. Súčasné vedenie kraja chce bývalému predsedovi Kotlebovi túto škodu zosobniť.

ÚVO vyčítal predchádzajúcemu vedeniu kraja, že zákazku na rekonštrukciu ciest súťažil cez elektronické trhovisko, ktoré je určené na obstarávanie bežne dostupného tovaru. Navyše na predkladanie ponúk nechali iba tri pracovné dni.

Do súťaží sa následne prihlásili firmy, ktoré vo viacerých prípadoch zákazku neboli schopné zrealizovať. V okresoch Lučenec a Zvolen sa plánované práce realizujú až teraz, keď nové vedenia kraja pripravilo štandardné verejné obstarávanie.

Banskobystrický samosprávny kraj zároveň hľadá právne spôsoby ako pokutu zosobniť bývalému vedeniu kraja.

„Bývalý riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík a predseda BBSK Marián Kotleba boli v čase súťaženia verejne upozornení, že konajú v rozpore so zákonom. Napriek týmto upozorneniam nezákonné verejné obstarávanie nezastavili, naopak aj napriek neúspešným pokusom tento postup opakovali,”

 hovorí riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý.

„Najviac na to doplatili občania kraja. V dvoch okresoch neboli rekonštrukcie ciest zrealizované, práce prebiehajú až teraz, po tom, čo sme napravili chyby z minulosti. Všetci daňoví poplatníci sa navyše poskladajú na pokutu pre ÚVO. Nenecháme to tak a hľadáme právne nástroje ako škodu, ktorá kraju vznikla, zosobniť bývalému vedeniu,”

dodal Hollý.

Zdroj: Úrad BBSK, Foto: ilustračné