Úrad BBSK chcel dať odstrániť z budovy kameru mestskej polície, teraz tam má aj svoju

SPRÁVY
1 /

Vlani riešila banskobystrická mestská polícia s podporou vedenia  mesta problém  vypovedania zmluvy na umiestnenie bezpečnostnej kamery na priečelí verejnej budovy na Námestí SNP zo strany Úradu BBSK.  Je zaujímavé, že dnes na konzole s držiakom sú už dve kamery.

Zmluvu vypovedal predseda BBSK bez uvedenia dôvodu 10. júla 2015, keď zároveň kvôli petícii na Námestí SNP podal na Mesto Banská Bystrica a Mestskú políciu trestné oznámenie za údajné bránenie vo výkone petičného práva , čo sa neskôr ukázalo ako nedôvodné.

Predmetná bezpečnostná kamera na priečelí budovy Úradu BBSK  monitoruje priestor celého Námestia SNP aj s časťou Dolnej a ulice a Námestia Štefana Moysesa. Mesto na zmluvnom základe uhrádzalo kraju náklady spojené so spotrebou elektrickej energie pri prevádzke kamery, ktorá je napojená na centrálu MsP.

Keď hrozilo, že mestská polícia si bude  musieť bezpečnostnú kameru premiestniť na Hodinovú vežu, sa na poslednú chvíľu podarilo zbytočný konflikt vyriešiť a Úrad BBSK stiahol výpoveď zmluvy. Mestská polícia tak mohla ďalej využívať na monitorovanie centrálneho priestoru tento strategický bod.

Nedávno sme si všimli, že na konzole s mestskou kamerou pribudla ďalšia. Preto sme sa opýtali náčelníka MsP Banská Bystrica Miroslava Bálinta, čo sa deje. Jeho odpoveď bola prekvapujúca:

„Dostali sme žiadosť od Úradu BBSK, či si môžu na našu konzolu s kamerou umiestniť svoju vlastnú, ktorá bude monitorovať hlavný vchod do ich budovy. Súhlasili sme s tým, že ich technické zariadenie nebude tieniť našej kamere a voči jeho umiestneniu nebude mať výhrady Krajský pamiatkový úrad.“

Zaujímavé na tom je len to, že kým Úrad BBSK  chcel vlani dať odstrániť z priečelia svojej budovy konzolu s bezpečnostnou kamerou mestskej polície, teraz si s jej súhlasom montuje vlastnú kameru a nikto z toho nerobí problém.  Zároveň platí, že keď dva robia to isté, nemusí ísť o to isté.

Autor: (tom), Foto: redakčné