Upodozrieval kraj z utajovania zmlúv, teraz to robí sám s ochrankou BBSK

SPRÁVY
14 /

Ešte máme v živej pamäti trestné oznámenie novozvoleného banskobystrického župana  Mariana Kotlebu na neznámeho páchateľa deň po voľbách v súvislosti s podozrením zo skartovania zmlúv, faktúr, projektov a vymazávania diskov v úrade. Nič sa však nepreukázalo a teraz má sám problém so zmluvami pre ochrankárov BBSK, ktoré nie sú zaevidované v centrálnom elektronickom registri zmlúv.

Začiatkom decembra 2013 usvedčila Kotlebu z nepravdivých tvrdení samotná údajná oznamovateľka nezákonnej činnosti na krajskom úrade, ktorou mala byť pracovníčka  BBSK. Podľa  bývalého župana Vladimíra Maňku ani teoreticky nemohlo dôjsť k zmazávaniu diskov na počítačoch, lebo to neumožňuje systém: Každá zmluva prechádza cez príslušné odborné útvary so signovaním na podpis predsedovi BBSK a skončí v centrálnom elektronickom  registri zmlúv Fabasoft v Bratislave. Pokiaľ by sa tak nestalo, zmluva je od samého začiatku neplatná.“

Po svojej inaugurácii 20.decembra 2013 sa paradoxne dostal do problémov so zákonom samotný Marian Kotleba. Na prvé výjazdové zasadnutie zastupiteľstva BBSK v piatok 17.januára 2014 dorazil do Jelšavy v sprievode ochranky v čiernych mikinách s nápisom „BBSK“. Keď sa jeho hovorcu Miroslava Beličku novinári pýtali, čo to znamená, odpovedal: „Je to usporiadateľská služba. Ad hoc sú to zamestnanci úradu na dohodu o vykonaní práce. Ich úlohou je zabrániť, aby rokovanie nenarúšali rozprávkové postavičky, ako Mikuláš na úvodnom zasadnutí v Banskej Bystrici.“ Vtedy to bola ochranka v zelených mikinách s logom Ľudovej strany Naše Slovensko…

Belička nevedel povedať, koľko táto „služba“ stojí úrad, ktorý ochrankárov platí. Faktom je, že žiadny z predchodcov súčasného banskobystrického župana si také niečo nedovolil a o podobnej ochranke doposiaľ nebolo počuť ani v iných samosprávnych krajoch. Ako sa ukazuje, môže to byť aj v rozpore so zákonom.

Televízia Markíza zistila, že zmluvy s ochrankármi nie sú v centrálnom elektronickom registri, hoci VÚC je povinnou osobou k ich zverejňovaniu na internete. Hovorca BBSK napokon potvrdil, že ich tam ani nedali. Sprístupnia ich vraj iba na základe infozákona do ôsmich dní od podania žiadosti.

Podľa  zákona č. 546/2010 Z.z. o zverejňovaní zmlúv, faktúr a objednávok na internete sú všetky obce, mestá, samosprávne kraje a organizácie nimi zriadené povinnými osobami k zverejňovaniu v centrálnom registri zmlúv. Zmluva nadobudne právoplatnosť až dňom zverejnenia. Ak k zverejneniu nedôjde do 3 mesiacov, stráca právoplatnosť. Lehota na zverejnenie faktúr a objednávok je do 10 pracovných dní.

Ak BBSK platil ochrankárov z rozpočtu kraja bez zverejnenia zmlúv s nimi v registri, urobil tak na základe neplatnej zmluvy, čo by malo zaujímať aj kontrolórov.

Zdroj: Bystricoviny.sk