Univerzitný folklórny súbor Mladosť slávi 50ku!

SPRÁVY
0 /

Univerzitný folklórny súbor mladosť vás pozýva na slávnostný program pri príležitosti 50. výročia jeho založenia, ktoré sa uskutoční v dňoch 2. decembra o 18.00 a 3. decembra 2011 o 17.00 v aule Beliana na Tajovského 40 v Banskej Bystrici.

História FS Mladosť

fs-mladostZáklad pre činnosť a vôbec vznik súboru Mladosť bol položený v šk. roku 1959/60, keď sa otvoril v Banskej Bystrici Pedagogický inštitút, na ktorom sa po prvý raz v histórii Banskej Bystrice umožnilo štúdium hudobnej výchovy pre učiteľov ZDŠ. V tomto roku, po založení katedry hudobnej výchovy, Dezider Strmeň založil a úspešne viedol spevácky zbor PEDAGÓG, ktorý sa stal základom záujmovej umeleckej činnosti na škole. V šk. roku 1960/61 bol založený aj tanečný súbor. Tanečná zložka pracovala pod vedením PhDr. Boženy Kovaľovej, bývalej členky súborov Lúčnica a Technik.

V tomto období bol založený aj orchester, ktorý viedol Eduard Gábor. Keď sa teda k speváckemu zboru pridružili ďalšie umelecké zložky, tento hudobno – spevácko – tanečný súbor vystupoval pod názvom BUDÚCNOSŤ. Tanečná zložka súboru už po krátkom čase dosahovala obdivuhodné výsledky. Postupom času vďaka svedomitej práci umeleckej vedúcej ako aj členov súboru sa teleso dostáva na vyššiu úroveň. Najväčším úspechom súboru v tomto období bolo 1. miesto na celoštátnej súťaži umeleckej tvorivosti mládeže vysokoškolských súborov v Prahe (1961) a 1. miesto ľudovej hudby na celoslovenskej súťaži tvorivosti vysokoškolákov v Nitre (1966). Súbor sa tiež zúčastňoval na tradičných folklórnych festivaloch a slávnostiach na Slovensku.

Obdobie činnosti tanečnej zložky pod vedením PhDr. Boženy Kovaľovej môžeme nazvať prvým obdobím činnosti tejto zložky súboru. Bola to práve ona, ktorá zapálila oheň v študentoch, ktorý bol pre túto prácu potrebný a ktorý dodnes nevyhorel.

fs-mladost2Katedra hudobnej výchovy mala a má širokú pôsobnosť pri rozvíjaní záujmovej činnosti poslucháčov. Z iniciatívy katedry vznikol 12.10. 1971 vysokoškolský folklórny súbor MLADOSŤ, ktorý nadviazal na predchádzajúce obdobia – činnosť telies Budúcnosť a Pedagóg. A tak sa narodil ďalší člen rodiny banskobystrických folklórnych súborov. Súbor tým, že je vysokoškolský, po určitom čase ( 4 -5 rokov) obmieňa svojich členov. Tí po ukončení štúdia končia s aktívnou činnosťou v súbore a tak behom krátkeho obdobia vytvára viacero generácií folklórnych nadšencov. Stávajú sa z nich zakladatelia detských folklórnych súborov a organizátori mnohých kultúrnych podujatí.

Napriek týmto každoročným zmenám v členskej základni kvalita súboru stále stúpa. Nadšenie členov bolo, je a stále bude hybnou silou súboru. Predávanie skúseností je samozrejmé a spontánne.

Postupom času sa súbor vyprofiloval do 4 zložiek.

Dievčenská spevácka skupina. Svoju činnosť začala pod vedením Jozefa Pantlíka, ktorý ju viedol v šk. roku 19977/78.Pod jeho vedením vystupovala ako malá vokálna skupina, ktorá vypomáhala spevom tanečníkom pri tanci. Neskôr vystupovali aj so svojimi sólovými číslami. Spievali hlavne piesne z oblasti Horehronia a Detvy. Neskôr pod vedením PaedDr. Dagmar Michalíkovej repertoár rozšírili a pribrali aj piesne z iných regiónov Slovenska. Cieľom bolo, okrem iného, dostať spevácku skupinu do polohy scénicky rovnocennej, to znamená zapojiť ju do programu nie len ako číslo na vyplnenie priestoru počas ktorého sa tanečníci prezliekajú, ale ako plnohodnotné číslo. Vo vedení zložky sa vystriedali Kamila Ulmanová, Ingrid Zibrínová, Denisa Zambojová a Ľubica Horňáčková. V roku 1999 spolupracoval so speváčkami aj člen Štátnej opery v Banskej Bystrici Peter Schneider.

Mužská spevácka skupina. Je oveľa mladšia ako ženská skupina. Bola založená z iniciatívy Teodora Duchoviča. Prvý rok po svojom založení pracovala pod vedením J. Katreniaka, no od šk . roku 1989/90 viedol túto zložku súboru spevák Rastislav Dudáš. Svojou činnosťou sa táto zložka plnohodnotne začlenila do programu celého súboru.

Ľudová hudba. Začala pracovať pod vedením E. Gábora a členmi boli študenti katedry hudobnej výchovy. Od roku 1965 až do roku 1978 bol vedúcim ľudovej hudby doc. Vladimír Gajdoš. Pod jeho taktovkou absolvovala ľudová hudba aj množstvo vystúpení doma aj v zahraničí. Ďalším umeleckým vedúcim sa stal doc. Alexander Melicher, potom Vladimír Juráš. Od šk. roka 1984/85 vyučoval na katedre hudby odborný asistent Igor Gašpar, pod ktorého vedením pracovala hudba nasledujúce roky. V rokoch 1991 – 1994 sa stala vedúcou hudby Adriana Valášková a po Martinovi Slivovi, vedúcom hudby do roku 1994 prevzal vedenie hudby a hudobné úpravy Rastislav Miklošík.

fs-mladost3Tanečná zložka. Po zakladateľke tanečnej zložky PhDr. B. Kovaľovej nastúpila Dr. Eleonóra Baranová. Obohatila súbor aj novými choreografiami, ktoré získali ocenenie na prehliadkach a súťažiach. V roku 1985 začína súbor pracovať pod vedením J. Katreniaka. O choreografie sa stará Mária Kočišová – Palasthyová a Marián Čupka. Tanečná zložka súboru sa dostáva na podstatne vyššiu úroveň a možno povedať, že súbor po ich príchode ožil a po krátkom čase ukázal, akú chce mať v budúcnosti tvár. V šk. roku 1989/90 zastupoval J. Katreniaka Roman Ruttkay a od šk. roku 1990/91 sa vedúcou súboru stáva Eleonóra Trunečková. V nasledujúcom šk. roku sa do súboru vracia aj M. Čupka a neskôr sa stáva aj jeho umeleckým vedúcim. Pod jeho vedením a s jeho choreografiou dosahuje súbor aj svoj najväčší úspech, keď v roku 1992 získava titul Laureáta Akademickej Nitry.

Od roku 1994 pracoval súbor pod umeleckým vedením Mgr. Mariana Čupku. Organizačným vedúcim súboru sa stáva Mgr. Martin Kolenička, po odchode M. Čupku sa na umeleckej stránke súboru v rokoch 1995 a 1996 podieľa Mgr. Katarína Onofrejová a Mgr. Ester Žáková. Po tomto prechodnom období nastáva stabilizácia vo vedení súboru. Od roku 1996 sa organizačným vedúcim stáva Dr. Ján Macejka a na miesto umeleckého vedúceho od roku 1997 prichádza Ing. Miroslav Sitár. Práve príchod M. Sitára bol výraznou zmenou a došlo ku zlepšeniu umeleckej úrovne súboru. Od roku 2004 sa po odchode M. Sitára opäť ujíma umeleckého vedenia súboru Mgr.art. M. Čupka.

Pod jeho vedením súbor ďalej rastie a zaznamenáva ďalšie úspechy. Súbor sa každý rok zúčastňuje súťaže vysokoškolských folklórnych súborov na medzinárodnom festivale Akademická Nitra a Akademický Zvolen, pričom v roku 2002 získava opäť hlavnú cenu a titul „Laureát Akademickej Nitry“ za tanečný blok „Šumiacka svadba“. Pod jeho vedením začína aj intenzívnejšia spolupráca súboru a jeho zriaďovateľa – Univerzity Mateja Bela. Mariána Čupku, ktorý významným spôsobom formoval súbor, odmeňuje v roku 2009 rektorka Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici za jeho prínos k rozvoju súboru striebornou medailou. Od roku 2010 ho strieda na pozícii umeleckého vedúceho Mgr.art. Martin Urban, ktorý prináša nový štýl práce a dôraz na autentickosť prejavu, pre súbor tvorí nové tance a pripravuje Mladosť na 50-te výročie.

Viac informácií o predstaveniach, cenách lístkov a možnosti zakúpenia vstupeniek nájdete na http://www.ufsmladost.sk/vyrocie.php.

50_rokov_mladosti_plagat_final