Ukáž mestu svoju cestu na bicykli!

SPRÁVY
4 /

V týchto dňoch prebieha v Banskej Bystrici registrácia účasti v kampani Do práce na bicykli. Tá má snahu ukázať obyvateľom, že cesta do práce na dvoch kolesách môže byť prospešná nielen zdraviu, ale aj ich peňaženke a životnému prostrediu.

Po minuloročnom rekordnom ročníku, kedy v meste súťažilo až 448 obyvateľov v 130 tímoch, prichádza kampaň s viacerými novinkami. Okrem aplikácie zaznamenávajúcej súťažné jazdy môžu účastníci kampane pomôcť mestu spoznať spôsob ich prepravy do práce a trasy, ktoré najčastejšie využívajú.

„Odhodlaj sa zmeniť svoj pohľad na cestu do práce!“ S týmto sloganom vstupuje kampaň už do svojho 7. ročníka, v ktorom sa bude snažiť motivovať Banskobystričanov k prehodnoteniu ich dopravných návykov. Tí si budú môcť počas mája vyskúšať, aké je to nechať auto doma a dochádzať do práce bicyklom, pešo alebo MHD. Okrem spoznania výhod spojených s používaním ekologických foriem dopravy zároveň obyvatelia prispejú k zmierneniu rozsiahlych dopravných zápch, ktoré posledné roky Banskú Bystricu trápia.

Ako sa hovorí, najťažšie je začať. A májová kampaň Do práce na bicykli môže byť pre mnohých Bystričanov skvelým impulzom, aby skúsili zmeniť svoje dopravné návyky. Cesta do práce totiž môže byť zo sedadla bicykla nielen krajšia, ale aj zdraviu a mestu prospešnejšia,“

hovorí koordinátorka kampane Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica.

Do kampane sa môžu najneskôr do 5. mája prihlásiť 2 až 4 – členné tímy kolegov, ktorí si budú v máji evidovať svoje cesty do práce na stránke www.dopracenabicykli.eu. Súťaže sa navyše môžu zúčastniť aj študenti stredných a vysokých škôl, ktorí dosiahli vek 15 rokov. Každý účastník, ktorý v máji absolvuje najmenej 28 jázd do práce a z práce na bicykli, bude zaradený do žrebovania o viaceré zaujímavé ceny na čele s elektrickým bicyklom, skladacím bicyklom alebo pobytmi v horskom hoteli.

plagat do prace na bicykli

Kampaň bude mať tento rok aj špecifický rozmer. Vďaka mobilnej aplikácii a možnosti evidencie presných trás na webe pomôžu súťažiaci zmapovať najvyťaženejšie úseky chodníkov a ciest v Banskej Bystrici.

Na základe týchto dát bude možné zostaviť mapu komunikácií, ktoré cyklisti, peší alebo užívatelia MHD používajú pri presunoch do práce najčastejšie. Mesto bude môcť následne tieto informácie využiť pri tvorbe plánu udržateľnej mestskej mobility, ako aj pri plánovaní opráv alebo výstavby nových chodníkov tam, kde boli doteraz iba cestičky vyšliapané v tráve,“

vysvetľuje Štulajterová. Čím viac týchto dát bude, tým kvalitnejšie výstupy z kampane budú.

Po bezplatnej registrácii si každý súťažiaci bude počas mája evidovať svoje cesty do práce a z práce, a to nielen prejdené na bicykli, ale aj tie, ktoré absolvuje pešo, MHD alebo autom. Preto je vítaný každý, kto sa do kampane zaregistruje a svojou evidenciou jázd prispeje k získaniu čo najpresnejších údajov,“

uzatvára Štulajterová.

Mesto pod Urpínom pristupuje ku kampani Do práce na bicykli každý rok aktívne. Nielen zapájaním sa do rôznych iniciatív a organizovaním podujatí, ale aj konkrétnymi krokmi v súvislosti s budovaním cyklotrás.

Verím, že už v priebehu apríla budeme môcť oznámiť začiatok stavebných prác na budovaní prvej cyklotrasy Hušták – Podlavice. Zároveň intenzívne pracujeme na príprave projektovej dokumentácie pre päť nových cyklotrás tak, aby sme aj na ich výstavbu mohli podať žiadosť. o eurofondy. Projekty sú časovo náročné kvôli vysporiadaniu sa s množstvom inžinierskych sietí na trasách budúcich cyklotrás, a následne s tým súvisiacimi potrebnými vyjadreniami mnohých dotknutých inštitúcií. Ide o zdĺhavý proces aj z hľadiska majetkovo – právneho vysporiadania pozemkov. V súčasnosti sa geodeticky vymeriavajú dve cyklotrasy – Hušták – Kráľová a Hušták – Senica. Na základe toho začneme s vysporiadaním pozemkov a dokončením dokumentácie pre stavebné povolenie týchto ďalších cyklotrás,“

dopĺňa k zámerom mesta primátor Ján Nosko.

 

Otvorenie cyklosezony

Zdroj: Zdenka Marhefková, Foto: ilustračné