Turistov v kraji i meste ubúda

SPRÁVY
7 /

Štyri roky sa mesto snažilo o rozvoj cestovného ruchu, no turistov ubúda. Mestu ani kraju  sa nepodarilo prelomiť nepriaznivý celoslovenský trend.

Bývalý  primátor Peter Gogola spolu s vedením mesta sa posledné volebné obdobie snažili postaviť cestovný ruch na novú úroveň a označovalo ho za jednu z priorít.

Bohužiaľ, aj banskobystrického regiónu sa dotkli nepriaznivé celoslovenské  štatistiky. Tie jasne naznačili, že kým cestovný ruch pozitívne rastie v celej Európe, Slovensko je negatívnou výnimkou.

Ako jediná z európskych krajín sme v medzinárodných hodnoteniach dosiahli záporné hodnotenie. Jej hodnota predstavuje -13,8 %. Môžu ta tým byť zlé klimatické podmienky z poslednej zimy, ale tiež podcenenie podpory cestovného ruchu zo strany štátu.

Údaje za kraj a okres nenadchnú

Nepriaznivý trend podporujú aj posledné štatistické údaje za náš kraj, ktoré nám poskytla Eva Hajová z Informačného servisu Štatistického úradu SR v Banskej Bystrici.

Podľa nich ku koncu polroka 2014 poskytovalo ubytovacie služby v kraji 480 ubytovacích zariadení . Z hľadiska štruktúry zariadení 413 bolo hromadných ubytovacích zariadení a 67 prevádzkovateľov poskytovalo ubytovanie v súkromí. Podľa kategorizácie z hromadných ubytovacích zariadení 165 bolo hotelov a penziónov, 62 turistických ubytovní a 186 ostatných hromadných ubytovaní.

K dispozícii bolo 7 395 izieb s 19 248 lôžkami.

Najviac k nám chodilo Čechov a Maďarov

Počas polroka 2014 zariadenia cestovného ruchu ubytovali 179 629 návštevníkov, z toho 16,9 percenta bolo zahraničných. Išlo hlavne o turistov z Českej republiky (5,49 percenta z celkového počtu návštevníkov) a Maďarska (2,06 %).

Priemerná cena za ubytovanie vrátane DPH bola 22,15 EUR, ktorú návštevník zaplatil za jedno lôžko a noc.

Pokles zahraničných návštevníkov je citeľný

V medziročnom porovnaní počet ubytovacích kapacít v kraji oproti polroku 2013 klesol o 26 zariadení a celkový počet návštevníkov, ktorí ich využili sa znížil o 11 765.

Pokles nastal hlavne u zahraničných návštevníkov až o 9 999 osôb.

 Údaje za okres Banská Bystrica

V samotnom okrese Banská Bystrica evidujú ku koncu tohto roka 110 ubytovacích zariadení a ich služby využilo 35 641 návštevníkov. Z nich 77,3 percenta tvorili domáci a 22,7 percenta zahraniční návštevníci, ktorí do okresu pricestovali prevažne z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Južnej Kórei, Nemecka a Albánska.

Počet ubytovacích kapacít v okrese oproti polroku 2013 klesol o 5 zariadení a celkový počet návštevníkov, ktorí ich využili sa znížil o 10 642.

Mesto boj o turistov nevzdáva

Samotné mesto Banská Bystrica spája nepriaznivé ukazovatele s celoslovenským prepadom v oblasti cestovného ruchu.

„Podľa správy Európskej komisie pre cestovný ruch (ETC), ktorá monitoruje turizmus v Európe, je Slovensko jedinou krajinou, ktorá vykázala pokles počtu návštevníkov a prepadla sa aj v počte jednodňových návštev o 11,2 percenta,“ dodáva hovorkyňa primátora Martina Kanisová.

Úbytky návštevnosti  pripisuje aj mesto   posilneniu českej koruny a nepriaznivým klimatickým podmienkam.

„Napriek všetkému sa snažíme turistov prilákať rôznymi spôsobmi. Pripravili sme pobytové balíčky, ktoré sme rozdelili do troch kategórií – poznávacie pobyty, wellness pobyty, detské a študentské pobyty. S cieľom udržať návštevníka v našom regióne čo najdlhšie sme pripravili aj rôzne fakultatívne výlety do blízkeho aj vzdialeného okolia nášho mesta,“ dodala.

Mesto pravidelne informuje o podujatiach v meste prostredníctvom newslettra, ktorý každý mesiac odchádza priamo do mailových schránok obyvateľov nielen z Banskej Bystrice. Prispieva tak spolu s mesačným kalendárom podujatí k vyššej kvalite informovanosti o dianí v našom meste v oblasti kultúry, športu a cestovného ruchu.

Budúcnosť cestovného ruchu otvorená

Otvorená ostáva aj otázka, či sa na stagnácii nepodpísal aj fakt, že vedenie mesta síce vnímalo cestovný ruch ako prioritu, mestské zastupiteľstvo sa s touto víziou celkom nestotožnilo.

Ako sa bude situácia okolo podpory cestovného ruchu zo strany mesta vyvíjať, je zatiaľ otvorené. Nový primátor Ján Nosko nám ešte počas volebnej noci odpovedal aj  na otázku, či bude cestovný ruch  považovať za jednu zo svojich priorít  : „Potenciál cestovného ruchu je veľký a dobre nastavené vízie podporíme aj v budúcnosti. Zároveň však chceme tvrdo presadzovať aj ďalšie línie, predovšetkým otázku zamestnanosti. Ide predovšetkým o prezentáciu priemyselného parku a mesta ako takého. Tu považujem za veľmi dôležitú komunikáciu s podnikateľskou obcou.“
Podľa údajov Štatistického úradu SR ku koncu polroka 2014 poskytovalo ubytovacie služby 480 ubytovacích zariadení so sídlom v Banskobystrickom kraji. Z hľadiska štruktúry zariadení 413 bolo hromadných ubytovacích zariadení a 67 prevádzkovateľov poskytovalo ubytovanie v súkromí. Podľa kategorizácie z hromadných ubytovacích zariadení 165 bolo hotelov a penziónov, 62 turistických ubytovní a 186 ostatných hromadných ubytovaní.

K dispozícii bolo 7 395 izieb s 19 248 lôžkami. Počas polroka 2014 zariadenia cestovného ruchu ubytovali 179 629 návštevníkov, z toho 16,9 % bolo zahraničných.

Podľa krajiny trvalého pobytu najviac cudzincov tvorili občania Českej republiky (5,49 % z celkového počtu návštevníkov) a Maďarska (2,06 %). Na aktívnom cestovnom ruchu sa ďalej výraznejšie podieľali návštevníci Nemecka (podiel 1,34 %), Poľska (podiel 1,5 %) a Rakúska (podiel 0,82%). Priemerný počet prenocovaní na jedného návštevníka dosiahol 3,3 noci, pričom zahraniční návštevníci prenocovali 2,8 noci a domáci návštevníci 3,4 noci.

Priemerná cena za ubytovanie spolu vrátane DPH bola 22,15 EUR, ktorú návštevník zaplatil za jedno lôžko a noc.

Využitie stálych lôžok ubytovacích zariadení v kraji dosiahlo 25,6 %. Podľa kategórie zariadení najviac boli využité hotely a penzióny na 29,1 %, z toho hotely **** na 39,1 %, hotely *** na 36,9 %, hotely ** na 30,7 % a hotely * na 17,9 %. Ubytovanie v súkromí bolo využité na 4,4 %. Z hľadiska účelu boli z hotelov a penziónov najviac využité kúpeľné hotely a to na 57,8 %.

Z územného hľadiska najvyšší počet ubytovacích zariadení bol v okrese Banská Bystrica, ktorý sa na úhrne za kraj podieľal 22,9 %. V okrese Brezno sa nachádza 19,4 % z počtu zariadení v kraji, v okrese Žiar nad Hronom 9,4 % a v okresoch Banská Štiavnica a Zvolen zhodne 9,2 %. Zariadenia v okrese Banská Bystrica ubytovali 19,8 % návštevníkov kraja, Zvolen 17,5 %, Brezno 15,8 %, Krupina  15,4 % a Žiar nad Hronom 11,5 %.

V medziročnom porovnaní počet ubytovacích kapacít v kraji oproti polroku 2013 klesol o 26 zariadenía  celkový počet návštevníkov, ktorí ich využili sa znížil o 11 765. Pokles nastal hlavne u zahraničných návštevníkov až o 9 999 osôb. U domácich návštevníkov poklesol počet osôb o 1 766. Priemerná cena za ubytovanie sa  oproti polroku 2013 mierne zvýšila o 0,23 EUR.

Na celkovom počte ubytovacích zariadení v SR sa zariadenia v kraji podieľali 14,3 % a počet návštevníkov, ktorých ubytovali tvoril 10,4 % z celkového počtu návštevníkov v SR. Priemerná cena  za ubytovanie v kraji bola o 3,42 EUR nižšia ako je priemer za SR.

Okres Banská Bystrica

Ku koncu polroka 2014 bolo v okrese Banská Bystrica 110 ubytovacích zariadení a ich služby využilo 35 641 návštevníkov. Z nich 77,3 % tvorili domáci a 22,7 % zahraniční návštevníci, ktorí do okresu pricestovali prevažne z Českej republiky, Poľska,  Maďarska, Južnej Kórei, Nemecka a Albánska. Priemerná cena za jedno prenocovanie dosiahla v okrese Banská Bystrica 22,71 EUR, v tom u domácich návštevníkov 21,57 EUR a u zahraničných návštevníkov 27,79 EUR. Počet ubytovacích kapacít v okrese oproti polroku 2013 klesol o 5 zariadení a celkový počet návštevníkov, ktorí ich využili sa znížil o 10 642. Pokles nastal u domácich aj zahraničných návštevníkov. Priemerná cena za ubytovanie sa oproti polroku 2013 znížila o 1,34 EUR.

Autor: (tom), Foto: Ilustr.