Trojica zlodejov kradla všetko , čo im prišlo pod ruky

SPRÁVY
0 /

V okresoch Banská Bystrica a Brezno niekoľko mesiacov vyčíňala skupina troch zlodejov. Dvaja mladí muži a žena kradli v rodinných domoch, obchodoch, pohostinstvách, dokonca aj v kôlni. Aj keď celková hodnota ukradnutých vecí nie je ohromujúca, ich počet už skôr.
Breznianska polícia ukončila vyšetrovanie rozsiahlej trestnej činnosti, ktorú páchali dvaja muži a jedna žena od novembra 2011 v okresoch Banská Bystrica a Brezno. Vyšetrovateľ obvinil z prečinu krádeže vlámaním 23-ročného Petra z Čierneho Balogu, 21-ročného Juraja z Valaskej a 28-ročnú Evu z Hornej Mičinej. Všetci traja sú obvinení aj z prečinu porušovania domovej slobody a z prečinu poškodzovania cudzej veci. Z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami vyšetrovateľ obvinil 23-ročného Petra a 21-ročného Juraja a prečinu krádeže je obvinený 23-ročný Peter. Zoznam ich skutkov je dosť dlhý.

Dňa 7. 11. 2011 vo večerných hodinách sa Peter vlámal do rodinného domu v Čiernom Balogu, odkiaľ ukradol peniaze. V noci z 9.1. na 10. 1. v Brezne na ulici Kozmonautov, Peter na osobnom motorovom vozidle Škoda Fabia, skrutkovačom prepichol plastovú nádrž a vytekajúci benzín zachytával do plastovej bandasky, ktorý následne vlial do svojho motorového vozidla. Rovnakého skutku sa Peter dopusti aj v noci z 13.1. na 14.1. v Brezne na ulici MPČĽ. Na osobnom motorovom vozidle Škoda Felicia skrutkovačom prepichol zo spodnej strany plastovú nádrž a benzín vial do svojho motorového vozidla.

V noci zo 17.1. na 18.1. sa Peter vlámal do pohostinstva v Pohronskej Polhore, kde ukradol cigarety rôznych značiek, rôzny alkohol, z pokladničnej kasy a zo zásuvku ukradol peniaze. Vypáčil dvierka na hracom automate z ktorého ukradol peniaze. Do toho istého pohostinstva sa Peter vlámal aj v noci z 20.1. na 21.1. a z baru alkohol, vrecúška s čajom, zapaľovače, žuvačky, mrazenú pizzu a mäso. Okrem toho vzal aj presso stroj a drobné mince.
Všetci traja obvinení sa v polovici januára okolo polnoci vlámali do kôlne pri hostinci v katastri obce Dolná Lehota. Ukradli mikrovežu, sekeru a čakan a následne sa pokúsili vypáčiť okno na hostinci, ale od ďalšieho konania ich odradila mreža z vnútornej strany okna. V čase od 22.1 do 23. 1. Peter ukradol z osobného motorového vozidla Škoda Fabia, ktoré bolo zaparkované na Poľovníckej ulici v Šálkovej v Banskej Bystrici, benzín.

Peter a Eva sa v noci z 23.1. na 24. 1. vlámali do predajne v obci Bacúch. Zo skladu a z oboch miestností ukradli mäsové výrobky, cigarety, drogistický tovar, alkohol a mliečne výrobky. Peter a Juraj z 24.1. na 25.1. v Podbrezovej na sídlisku Štiavnička, z osobného motorového vozidla Škoda Fabia, poškodením palivovej nádrže ukradli benzín. Peter a Juraj 26. 1. večer okolo 21.00 hodine, opäť v Podbrezovej na sídlisku Štiavnička ukradli benzín z osobného motorového vozidla Škoda Fabia. Peter z 26.1. na 27.1. v Brezne na ulici MPČĽ z osobnému motorovému vozidlu Škoda Fabia, ukradol benzín.

Peter v čase medzi 6:00 a 14:00 hodinou 27.1., v Brezne na ulici Cesta Osloboditeľov, z osobného motorového vozidla Škoda Felicia ukradol benzín. Peter sa v čase, okolo 5:00 hodine 28.1., v obci Čerín, vlámal do predajne zmiešaného tovaru. Ukradol cigarety rôznych značiek, niekoľko fliaš rôznych alkoholických nápojov a rôzne druhy konzerv. Všetci traja obvinení sa v noci 31. 1. vlámali do pohostinstva v Lome nad Rimavicou. K pohostinstvu prišli na aute Hyunday Accent, ktoré zaparkovali neďaleko pohostinstva, pričom Eva dávala vo vozidle pozor a Juraj s Petrom sa vlámali dovnútra.
Ukradli alkohol, sirup, kávu, vrecúška s čajom, hygienicky balený cukor, cigarety. Vzali aj mince z pokladne mince, šach v drevenom púzdre s drevenými figúrkami, pečiatky a mobilný telefón. Na zadnej strane budovy odtrhli halogénové svietidlo so snímačom pohybu. Z pohostinstva ukradli aj 29 puškových nábojov rôzneho kalibru, ktoré bez povolenia prechovávali v osobnom motorovom vozidle Hyundai Accent ktorého majiteľom je obvinený Peter. Opäť všetci traja sa z 30. 1. na 31.1. v obci Sihla vlámali do skladu bistra, odkiaľ ukradli 4 páry carvingových lyží s viazaním, 4 páry lyžiarskych palíc a snowboard s viazaním.

Peter v čase okolo 5:00 hodiny 31.1. v obci Čierny Balog na Školskej ulici sa pokúsil vlámať do budovy potravín a pohostinstva. V zadnej časti budovy okolo zárubne v oblasti pántov vysekal murivo a tehly po celej výške dverí a nad dverami na dvoch miestach, pričom dvere sa mu aj tak otvoriť nepodarilo. Prešiel k predným vchodovým dverám, ktoré vypáčil, vošiel do pohostinstva, odkiaľ však nič neukradol. Všetci traja sa opäť pokúsili vlámať do pohostinstva na Švermovej ulici v Čiernom Balogu 1. 2. v skorých ranných hodinách.

Najskôr sa pokúsili vypáčiť vchodové dvere a nožom prerezať káble signalizácie, pričom po spustení zvukového alarmu sa vrátil k vozidlu a ušli. Peter v čase od 30.1. od. 1. 2. na Partizánskej ulici v obci Čierny Balog, z osobného motorového vozidla SEAT Ibiza, z nádrže ukradol benzín. Všetci traja sa v presne nezistenom čase od 19.1. do 1. 2., vlámali do rekreačnej chaty na Jelšovej ulici v Brezne. Odkiaľ ukradli 2 veľké obrazy – portréty o rozmeroch 50×60 centimetrov a starožitné zrkadlo.

Peter a Juraj sa v čase od 10:50 do 16:00 hodiny 1. 2. vlámali do hospodárskej budovy v Brezne časť Šiašovo. Ukradli 30 kusov brúsnych a rozbrusovacích kotúčov, prevodové kliešte, sadu náradia – kľúče, kombinačky, kliešte, hasák, spolu 50 kusov. Peter a Juraj od presne nezisteného času do 16:00 hodiny 1. 2. z verandy rekreačnej chaty v Brezne časť Šiašovo, ukradli ponorné čerpadlo a motorový vysávač na lístie.

Peter a Juraj sa v presne nezistenom čase 1. 2., vlámali do rekreačnej chaty v Brezne v časti Bald. Peter cez otvor pod strechou vošiel do šopy, odkiaľ prešiel do chaty, kde zvnútra otvoril dvere v zadnej časti chaty ktorými dnu vošiel aj Juraj. Z chaty nič nevzali, nakoľko tam nič vhodné nenašli a z chaty odišli cez zadné dvere, no počas pohybu po chate rozbili dvojité sklo na kuchynke, zlomili rám na okne, rozbili ďalšie sklo a poškodili murovanú vnútornú stenu pod oknom.

Peter okolo 14:00 hodine 1. 2., v obci Valaská časť Piesok, okradol 67-ročnú ženu, ktorá išla po ceste. Z ruky jej vytrhol tašku, v ktorej sa nachádzali rôzne veci, pár štrikovaných ponožiek, plastová fľaša s vodou, svetlo na bicykel, zväzok kľúčov a koženková peňaženka s 2 eurami.

Dňa 1. 2. všetkých troch polícia zadržala, po vykonaní procesných úkonov obvineného Petra a Juraja sudca vzal do vyšetrovacej väzby a obvinenú Evu stíhajú na slobode. Celková škoda, ktorú majiteľom spôsobili krádežou a poškodením, je odhadnutá na 10-tisíc eur. Za tieto skutky, ktorých sa dopustili prevažne v spolupáchateľstve, môžu byť potrestaní odňatím slobody na 1 až 5 rokov. 29.mája bolo vyšetrovanie ukončené návrhom na podanie obžaloby.

Zdroj: KR PZ BB