Transparent z Úradu BBSK už odstránili

SPRÁVY
3 /

Oslavy 70. výročia SNP narušilo osadenie bannera na priečelie budovy Banskobystrického samosprávneho kraja. Mesto upozornilo na túto skutočnosť Krajský pamiatkový úrad Banská Bystrica, ktorý v tejto veci okamžite konal a v utorok 2.septembra už transparent odstránili.

Podľa Mestskej polície bol transparent na budove BBSK umiestnený v piatok 29. augusta 2014 ráno. Primátor bezodkladne kontaktoval riaditeľku Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica.

Už v popoludňajších hodinách, aj napriek tomu, že bol štátny sviatok, vydal KPÚ BB výzvu na nápravu a bezodkladné odstránenie nelegálne osadeného bannera. Budova BBSK je totiž národná kultúrna pamiatka zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu a je situovaná v území Pamiatkovej rezervácie Banská Bystrica.

Príslušníci MsP Banská Bystrica sa výzvu pokúsili doručiť ešte v piatok, no pre neprítomnosť kompetentných osôb v úrade bola doručená na podateľňu BBSK až v utorok 2.septembra. Ešte v ten deň transparent z úradnej budovy odstránili.

V odôvodnení výzvy Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica sa píše:

„Reklamné, informačné, propagačné alebo technické zariadenie, ktoré nie je stavbou, je možné na nehmotnej kultúrnej pamiatke alebo v pamiatkovom území osadiť len na základe rozhodnutia KPÚ.“

Po utorkovom zasadnutí zastupiteľstva BBSK na základe schváleného návrhu poslancov SMER-SD bude hlavný kontrolór skúmať, či zavesenie transparentu na úradnú budovu bolo v súlade so zákonom a kto hradil náklady s tým spojené.

Autor: (tom)