Tragická nehoda: 41 ročný muž už domov nepríde

SPRÁVY
0 /

Vo štvrtok krátko pred 22:00 hodinou prechádzal po štvorpruhovej ceste I/59 v smere od Starých Hôr na Banskú Bystricu 31-ročný Bratislavčan na osobnom motorovom vozidle Renault.

V tom čase po spomínanej ceste neďaleko miestnej časti Uľanka prechádzal podľa doterajších zistení po priechode pre chodcov 41-ročných muž, pričom došlo k zrážke. Pri nej chodec utrpel zranenia nezlučiteľné so životom. K usmrteniu muža došlo v pravom jazdnom pruhu z pohľadu vodiča, ale v tejto chvíli nie je známe, ktorým smerom sa chodec po vozovke pohyboval.

Nakoľko je potrebné určiť presnú príčinu a zistiť bližšie okolnosti dopravnej nehody, boli do vyšetrovania prizvaní súdni znalci z odboru zdravotníctva a tiež z odboru dopravy. O ďalšom postupe vyšetrovania bude možné rozhodnúť až po doručení znaleckých posudkov. Požitie alkoholu u 31-ročného vodiča zistené nebolo, u nebohého bude prípadné požitie alkoholu zisťované pri súdnej pitve. V súvislosti s tragickou nehodou už bolo začaté trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.

Polícia všetkých upozorňuje a prízvukuje:

Polícia upozorňuje všetkých účastníkov cestnej premávky a pre tento krát špeciálne chodcov, aby si uvedomili, že je pre nich životne dôležité, aby ich na cestách bolo vidieť.

Opakovane dáva do povedomia, že od začiatku tohto roku došlo k zmenám v cestnom zákone, kde sa rozšírila povinnosť chodcov idúcim po krajnici alebo po okraji vozovky, títo musia mať za zníženej viditeľnosti reflexné prvky, alebo reflexný bezpečnostný odev nielen mimo obce, ale aj v obci.

Tieto zmeny si vyžiadal aj vývoj dopravnej nehodovosti s ťažkými následkami pre chodcov, pričom možno povedať, že táto skupina účastníkov v cestnej premávke je najzraniteľnejšia. V prípade, že chodci nemajú povinné reflexné prvky, môže im byť uložená bloková pokuta až do výšky 50 eur.

V tejto súvislosti nám nedá nespomenúť skutočnosť, že v prvom rade samotnému chodcovi by malo záležať na jeho vlastnej bezpečnosti, a teda našim cieľom nie je chodcov pokutovať, ale našou prioritou je naučiť ich chrániť si vlastný život a zdravie. Teda je veľmi dôležité, aby bol chodec na ceste viditeľný, a tým sa stáva práve vďaka reflexným prvkom, ktoré odrážajú svetlo. Ak skombinuje nápadnú farbu odevu s reflexnými prvkami, bude omnoho viditeľnejším a zvýši tak svoju bezpečnosť.

Polícia teda vyzýva všetkých chodcov, ale aj cyklistov, aby skutočne používali reflexné prvky na oblečení. Dôležité je, aby vás na cestách bolo vidieť.

Vysvetlite svojim deťom, rodičom či starým rodičom význam používania reflexných prvkov za zníženej viditeľnosti, že priechod pre chodcov je určený na bezpečné prechádzanie cez cestu a deti bez dozoru by sa nemali na cestách objaviť vôbec.

Zdroj: KR PZ BB