Tradičný Turíčný jarmok pod Ľupčianskym hradom už túto sobotu

SPRÁVY
0 /

V sobotu 23.mája 2015 sa v Slovenskej Ľupči uskutoční 15. ročník tradičného Turíčneho jarmoku. Aj mnohí  Bystričania tak majú možnosť okúsiť jarmočné dobroty a zažiť príjemnú atmosféru pod Ľupčianskym hradom.

Bohatý kultúrny program, ľudové remeslá a chutné občerstvenie

Organizátormi jarmoku sú obec Slovenská Ľupča, Občianske združenie Mestečko a Mikroregión pod Panským dielom. Aj tento rok čaká návštevníkov bohatý  program.

Od 10:00 hodiny bude v Parku SNP hrať banskobystrická kapela Galaxy, po nej  aj skupina Dživipen. Tradičný sprievod obcou začína o 11:30 hod., o 13:00 hod. sa bude stavať máj.

Popoludní sa v kultúrnom programe predstavia detské folklórne súbory Dratvárik a Drienka, ľupčianska skupina Dixie chips a Saxofónové kvarteto, FS Partizán a ďalší umelci či skupiny. Na jarmoku nebudú chýbať ľudové remeslá, košikári, pernikári, keramikári a mnoho ďalších.

Môžete navštíviť  stánky s občerstvením, pochúťkami od výmyslu sveta či jarmočnými „serepetičkami“ pre deti. Zábava v parku pri Miestnom kultúrnom stredisku začne večer o 19:00 hod. Do tanca bude hrať breznianska skupina ZBM. Počas celej soboty bude otvorený Ľupčiansky hrad.

História

Usporiadať jarmok alebo trh mohli v minulosti iba výsadné mestá, ktoré toto právo dostali vo výsadných listinách. V nich uvedené presné dátumy, kedy mohli byť usporiadané. Ľupča dostala toto  právo od kráľa Ferdinanda I. v Bratislave 14. februára 1546 vo výsadnej listine, v ktorej povoľuje poriadať Turíčny jarmok a trh.

Kráľ Leopold I. 14. októbra 1684 vydáva vo Viedni ďalšiu výsadnú listinu. Podľa tejto kráľovskej listiny mala Ľupča právo poriadať každý rok päť jarmokov na predaj drobného spotrebného tovaru a päť trhov na predaj a kúpu domácich a hospodárskych zvierat.

Na začiatku 20. storočia sa konali jarmoky štyrikrát do roka. Výkladné aj dobytčie. Dobytčí jarmok býval „Na Placi“, kde sú dnes obchody CBA a železiarstvo. Výkladný jarmok, to boli šiatre postavené na námestí po oboch stranách hradskej. Predávalo sa tu všetko možné. Odevy, obuv, látky, galantérny tovar, ovocie, medovníky – známe srdcia, cukrovinky a cukríky, modrotlač, hlinený a smaltovaný tovar a podobne.

Súčasnosť    

V súčasnej dobe tradíciu Turíčneho jarmoku obec znovu obnovila v roku 2000 pri oslavách 750. výročia prvej písomnej zmienky o našej obci. Situovaný je v príjemnom prostredí parku SNP vedľa Miestneho kultúrneho strediska pod  košatými lipami, chrániacimi návštevníkov pred slnkom. Každoročne, vždy na Turíce, môžete vidieť ľudových remeselníkov napr. košíkárov, perníkárov či výrobcov keramiky. No a samozrejme nechýba kultúrny program, zábava a chutné občerstvenie. Takže do Slovenskej Ľupče sa v sobotu oplatí prísť.

Zdroj: obec Slovenská Lupča, Foto: Ilustr.