Toto je celé zle: S vlajkou EÚ odišli z Úradu BBSK aj eurofondy

SPRÁVY
5 /

14.marca 2014 zmizla z priečelia Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja vlajka Európskej únie spolu s vlajkou BBSK, zostala len slovenská. Žiaľ od nástupu Mariana  Kotlebu do funkcie bystrického župana prestali do nášho kraja prúdiť aj eurofondy.

„Toto je celé zle, celé zle,“ zvykne sa prihovárať nový župan pracovníkom Úradu BBSK.  Na vedúce funkcie miesto odborníkov poprijímal funkcionárov z ĽSNS a cez svojho hovorcu často kritizuje bývalé vedenie kraja za údajne zlé hospodárenie a dlhy, s čím sa oni „chudáci“ musia teraz boriť.

To by však najskôr musel župan Kotleba krajskej samospráve rozumieť a nie venovať sa prednostne správe budovy, z ktorej sa pomaly stáva div nie pevnosť jeho politickej strany, aby náhodou niekto zvonka nenarušil ich kruhy…

Pravdou je, že nie každému županovi zanechal jeho predchodca prebytok hospodárenia za predchádzajúci rok vo výške viac ako 9 miliónov eur. Symbolické stiahnutie vlajky EÚ „pri príležitosti 75.výročia slovenskej štátnosti“ bolo vyjadrením zakomplexovanej pózy ľudí, ktorí síce vďaka víťazstvu svojho župana ovládli  krajský úrad, ale zároveň sa úplne nezmyselne odstrihli od eurofondov.

Len pre zaujímavosť Banskobystrický samosprávny kraj pod vedením bývalého župana Vladimíra Maňku za predchádzajúce štyri roky získal zo štrukturálnych fondov EÚ a iných mimorozpočtových  zdrojov viac ako 112 miliónov eur na rozvojové krajské projekty. Na konte súčasného vedenia BBSK v čele s Marianom Kotlebom za vyše 7 mesiacov vo funkcii svieti veľká NULA. Dokonca aj tie investície, ktoré boli zazmluvnené v minulom roku (školské europrojekty, cyklotrasy či cesty), sú ohrozené.

Nuž veru smutný je pohľad na stočené vlajky EÚ a BBSK podhodené za dverami skladu v budove krajského úradu. Ešte smutnejšie sa však hľadí na toto tragikomické vedenie Banskobystrického kraja, ktoré doslova kašle na zdroje EÚ zo štrukturálnych fondov v novom programovacom období 2014-20 a sústreďuje sa na svoju politickú propagandu. Žeby sa to predsa len podobalo na „Truhlíkovu ríšu“?

Prvé účty budú Kotleba a spol. skladať po skončení aktuálneho hospodárskeho roka, takže na presné čísla si budeme musieť ešte počkať. Už teraz je však jasné, že bez eurofondov a rozvojových projektov to vyzerá na povestné „turecké“ hospodárenie. Najhoršie na tom je, že konečný účet beztak zaplatia obyvatelia  nášho kraja, teda aj my Bystričania…

Autor: Miro Toman, Foto: redakčné