TOP udalosti roka 2017 v Banskej Bystrici

SPRÁVY
3 /

Z toho všetkého, čo sa udialo v Banskej Bystrici v roku 2017, vrátanie rozhýbania investícií do dopravnej infraštruktúry a obnovy škôl či škôlok a športovísk aj s využitím eurofondov a grantov, sme vybrali štyri udalosti, ktoré hýbali mestom a mali pre jeho obyvateľov veľký význam, s ohlasom na celom Slovensku

 Európske mesto športu 2017

 Pri preberaní vlajky Európskeho mesta športu v Európskom parlamente v Bruseli primátor mesta Ján Nosko povedal:

Teší ma, že môžem prevziať ocenenie, ktoré patrí všetkým Banskobystričanom. Sme mesto olympijských víťazov, majstrov sveta, mesto s túžbou po pohybe. Som presvedčený, že ako Európske mesto športu 2017 zvýšime  percento športujúcich nadšencov a športovcov všetkých vekových kategórií a sociálnych skupín. Verím, že titul je v správnych rukách. Nesklameme. Ďakujem za všetkých obyvateľov nášho mesta,“

 Titul Európske mesto športu potom prevzal 6. januára 2017 na Námestí SNP od primátora Košíc Richarda Rašiho. Prvým ambasádorom EMŠ 2017 sa stal olympijský víťaz v chôdzi na 50 km Matej Tóth, ktorý musel napokon úspešne obhajovať svoju nevinu po nespravodlivom dopingovom obvinení na základe nezrovnalostí v biologickom pase a prišiel tak o obhajobu titulu na augustových MS v Londýne.

ems bb1

Spolu s Matejom Tóthom sa do športových akcií zapojili ďalší bystrickí olympionici a šampióni v rôznych športoch. Jednou z posledných akcií bola rekordná Banskobystrická plavecká 24 – hodinovka, ktorej sa zúčastnilo 3.194 návštevníkov a 100 m pre zdravie zaplávalo až 1.775 plavcov.

 Za celý rok 2017 sa v našom meste uskutočnilo vyše 360 športových podujatí s 34 000 účastníkmi Suma 2 586 000 eur išla na  podporu podujatí, športových klubov a združení plus dotácie vo výške 998 000 eur. Zvyšok tvorili investície do športovej infraštruktúry (najvýznamnejšie položky telocvičňa Magurská 200 000 eur, areály ZŠ 246 800 eur, korčuliarska dráha v parku pod Pamätníkom SNP 293 000 eur a ďalšie).  Štafetu EMŠ 2018 od Banskej Bystrice prevzalo mesto Nitra.

Hokejoví majstri Slovenska

Banskobystrickí hokejisti získali prvýkrát v histórii majstrovský titul. V piatom finálovom zápase na domácom ľade 22. apríla 2017 zdolali Nitru 6:2, celú sériu vyhrali 4:1 na zápasy a mohli tak pred vlastnými priaznivcami zdvihnúť najcennejšiu trofej na Slovensku nad hlavu.

Šťastný tréner Vladimír Országh k zisku historického titulu povedal:

„Vyhral som majstra sveta, ligu vo Švédsku, ale domáci titul v rodnom meste na materskom ľade je niečo úplne iné. Chcel som titul s Michalom Handzušom a Rišom Zedníkom a všetkým sa nám to splnilo. Sme veľmi šťastní, že sa to podarilo. Chalani si to zaslúžili za dlhodobú prácu. Titul však patrí aj Jurajovi Kovalovi, ktorý dal na hokej veľmi veľa peňazí. Sezóna bola vynikajúca. Ovládli sme štatistiky, vyhrali základnú časť a napokon aj titul. Je to fantastické.“

Také slávnostné chvíle, akou bola aprílová spoločná oslava hokejového tímu „baranov“ a fanúšikov, ktorí sa tešili z prvého titulu majstrov Slovenska, sa nezmazateľne zapíšu do slávnej športovej histórie mesta Banská Bystrica.

Centrálne bystrické námestie, ktoré v minulosti vítalo našich olympijských víťazov, sa krátko po šestnástej zaplnilo do posledného miesta tak, ako sa stalo zvykom na našom zimáku.

 Medzi ľuďmi vládla skvelá nálada, rovnako na hlavnej tribúne, kde šampanské tieklo prúdom. Dzurillov pohár priniesol ako posledný na pódium kapitán mužstva Tomáš Surový. Ten potom putoval nad hlavami ostatných hráčov. Michal Handzuš v mene celého mužstva odovzdal Surovému ako najlepšiemu hráčovi play off symbolickú zlatú korčuľu.

Potom ďakovali svojim fanúšikom za povzbudzovanie počas celej sezóny hráči spolu s trénermi Vladimírom Országhom a Richardom Zedníkom. Pri mikrofóne sa vystriedali takmer všetci. Veľké „ďakujeme“ zaznievalo späť od tisícok  ľudí na námestí.

 Obľúbený  Mathew Maione si zahral na gitare a aj zaspieval spolu so svojimi zámorskými  kamarátmi Ty Wishartom a Jordanom Hickmottom. 

Fanúšikov pozdravil aj nezabudnuteľný brankár Jason Bacashihua, veľké uznanie fanúšikom prejavil Tomáš Zigo. Svoje spevácke umenie predvádzal Mário Lunter a za bicie si sadol Petr Kafka, ktorý neskôr spieval spolu s celou kapelou. Nálada bola skvelá na celom námestí.

Primátor Ján Nosko daroval kapitánovi Surovému umelecký reliéf barana a v mene všetkých Bystričanov sa zlatým chlapcom poďakoval za zisk historického titulu a skvelú reprezentáciu Banskej Bystrice práve v roku Európskeho mesta športu. Boli to nezabudnuteľné majstrovské oslavy, na ktoré Banská Bystrica nezabudne.

majstri6

Nová autobusová stanica

Po vyše tridsiatich rokoch sa mesto Banská Bystrica zbavilo svojho najväčšieho strašidla – starej nedokončenej autobusovej stanice. Veľkú zásluhu na vybudovaní novej AS v rámci moderného hybridného Terminal Shopping Centra má banskobystrický primátor Ján Nosko s podporou poslancov klubu SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS a nezávislých (proti bol iba poslanecký klub Banskobystrickej alternatívy). Štatutárovi mesta patrí aj zhodnotenie tejto strategickej stavby.

Pozemok + projekt = 3,5 milióna eur

 V roku 2014 kúpil investor, spoločnosť Primum, s. r. o., takmer 30.000 metrov štvorcových pozemku za 3,5 milióna eur, spolu s projektom a platným územným rozhodnutím na stavbu obchodného centra a terminálu autobusovej stanice. Náklady na zbúranie najväčšieho banskobystrického strašiaka sa pohybovali vo výške 800 tisíc eur. Ak by sme ako mesto chceli vybudovať autobusovú stanicu svojpomocne, len za „holú“ lúku by sme zaplatili 4,3 milióna eur bez DPH.

 300.000 eur ročne versus 3,2 mil. eur

 S prípravami pre vydanie stavebného povolenia zároveň prebiehali rokovania investora s dopravnými spoločnosťami o tom, kto bude prevádzkovať novú autobusovú stanicu. Mesto vystupovalo na začiatku len ako mediátor. Opakujem, že ak by sa dohodli, Banskobystričanov by nová stanica nestála ani euro. 

as2

 Stretnutia investora s dopravcami

 Investorov zámer bol jasný a nemenný – prenajať autobusovú stanicu, pričom výška ročného nájmu sa pohybovala na úrovni 300.000 eur.  K dohode nedošlo. Dopravcovia navrhli, že sú ochotní stanicu odkúpiť, no investor to rázne odmietol. A to aj napriek tomu, že navrhovaná kúpna cena bola raz taká, ako je dnes. Rokovania sa zasekli a následne skončili.

Navrhli sme riešenie

Ak by sme do projektu nevstúpili, strašiak by pravdepodobne strašil Bystricu naďalej. Rozhodli sme sa odkúpiť dopravnú časť autobusovej stanice. Ako silný a stabilný partner sme presvedčili aj investora. Po prepočítaní predpokladaných príjmov z AS sme dospeli k sume 3,2 mil. eur bez DPH. Po vstupe do projektu sme dokonca vyrokovali aj zväčšenie dopravnej časti AS, ktorá tvorí 42 percent objektu a kvalitnejšie vybavenie za nezmenenú cenu. Úver potrebný na odkúpenie stanice budeme splácať práve z výnosov a nájomných poplatkov dopravcov, ktorí využívajú autobusovú stanicu.

as1

3,2 milióna eur bez DPH = autobusová stanica Terminal Shopping Center

 Vybudovanie najmodernejšieho hybridného centra na Slovensku stálo investora viac ako 22 miliónov eur (v sume nie je zahrnutá kúpna cena  pozemku). Na jeho náklady boli okrem samotného objektu vybudované aj komunikácie v okolí – kruhový objazd, pripájací pruh i chodníky. Predtým ako odkúpime dopravnú časť autobusovej stanice a podiel na pozemku pod ňou za 3,2 milióna eur bez DPH, dáme si vyhotoviť znalecký posudok.

Napriek všetkým negatívnym príspevkom diskutujúcich, ktorí na sociálnych sieťach neraz píšu bez poznania podstaty, teší ma jedno. Mesto si bude môcť po rokoch určovať svoje pravidlá, a stanicu nikto nikdy nezavrie tak, ako to bolo v minulosti.

Len pre porovnanie

 Naše partnerské mesto Hradec Králové vybudovalo moderný autobusový terminál na mestskom pozemku v roku 2008 na vlastné náklady. Investícia do autobusovej stanice stála samosprávu po prepočítaní takmer 15 mil. eur.

Viťazstvo Jána Luntera nad Marianom Kotlebom vo voľbách predsedu BBSK

Voliči zmeny v Banskobystrickom samosprávnom kraji sa dočkali. Novým županom sa v regionálnych  voľbách 4. novembra stal Ján Lunter so 48,54 percentami hlasov (99.169 voličov) a jasne porazil Mariana Kotlebu s 23,25 % (47.502 voličov). Kotlebovci majú  49 – člennom zastupiteľstve jediného poslanca, ktorým je predseda ĽSNS.

K víťazstvu Jána Luntera okrem dobrej kampane prispela výrazná občianska mobilizácia, podpora koaličných strán na čele so Smerom, ale aj opozičných strán naprieč politickým spektrom. Treba spomenúť aj vzdanie sa kandidatúry Stanislava MičevaMartina Klusa v jeho prospech.

jan lunter2

Ján Lunter zhodnotil samotné voľby slovami: :

 „Účasť bola dobrá a mala by odzrkadľovať vôľu všetkých voličov, nie ako pred štyrmi rokmi. Som si istý, že vysoká účasť nám pomohla. Väčšina ľudí v Banskobystrickom kraji ukázala, že nechcú ísť ďalej cestou, akou išlo jej terajšie vedenie. Zaväzuje nás to k tomu, aby sme sa stali aktívnou župou, ktorá napreduje.“

Na novinársku otázku, čo urobí ako nový župan prvé, odpovedal:

„Otvorím dvere župy a vyvetrám. A dám na priečelie vyvesiť vlajku Európskej únie, aby sme ukázali, že tam patríme. Rovnako dôležité bude nájsť spoločnú reč s poslancami nového krajského zastupiteľstva. Budeme hľadať a nájdeme prienik našich programov a nášho úsilia tak, aby to bolo v prospech obyvateľov kraja. Chcem byť garantom toho, aby sme sa stotožnili na dôležitých riešeniach v prospech župy, aby sme si stanovili akým smerom chceme ísť a čo chceme pre náš kraj urobiť. Verím, že aj tí, ktorí sú z iných klubov, s nami budú spolupracovať. My urobíme pre dobrú spoluprácu maximum.“

Víťazná eufória postupne opadáva, nastáva realita všedných dní  a začiatok tvrdej práce na obnove kraja. Treba vyriešiť nové personálne obsadenie Úradu BBSK , nastoliť poriadok v Banskobystrickej regionálnej správe ciest a.s. a začať plniť päťročný volebný program spolu s väčšinou krajského zastupiteľstva.

V ňom sa vyformovali dva silné poslanecké kluby, ktoré predstavujú  SMER – SD, SMK s 22 poslancami a Lunterov klub nezávislých s 20 členmi, 7 poslancov zostáva zatiaľ nezaradených. Predsedovi BBSK by mali pomáhať dvaja zástupcovia z najsilnejších klubov, o ktorých väčšinovú podporu sa bude opierať. Náš kraj má naštartované konečne sa vymaniť z izolácie, ktorú tu zaviedol Lunterov predchodca.

 

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová a ilustračné