Tisícka ľudí si prišla uctiť pamiatku Jána a Martiny na bystrické Námestie SNP

SPRÁVY
3 /

Napriek nepríjemnému počasiu prišla v piatok o piatej na bystrické Námestie SNP asi tisícka ľudí z Banskej Bystrice a okolia, aby si pri morovom stĺpe uctili pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky – archeologičky Martiny Kušnírovej.

Pri podobizniach oboch mladých ľudí už od pondelka horia sviece a kahance, ktoré v piatok pribudli vo väčšom množstve. Na spomienkové zhromaždenie „Nechceme späť 90 – te!“, ktoré organizovala občianska iniciatíva Nie v našom meste, prišla asi tisícka ľudí. Na neďalekom Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja mohli napísať svoj odkaz do kondolenčnej knihy.

Tak, ako organizátori sľúbili, bola to akcia bez politikov a apolitických strán. Ku cti organizátorov slúži aj to, že sa po celý čas snažili udržať priebeh zhromaždenia v spomienkovom duchu, aj keď sa nedalo vyhnúť politickým požiadavkám z davu i z úst niektorých rečníkov..

Za novinársku obec vystúpil na improvizovanú tribúnku Ivan Bača, pamätník bystrického Novembra ´89. Ako povedal, útoky na novinárov a slobodu tlače sa začali už zaiatkom 90. Rokov minulého storočia, ale teraz to presiahlo únosnú hranicu.

Riaditeľka Komunitnej nadácie Zdravé mesto Beáta Hirt vyzvala prítomné ženy, aby sa  v tomto smútku nezúčastňovali osláv MDŽ, na ktoré po Slovensku chodí premiér Fico.  Za študentov vystúpil Jerguš Ridzoň z Gymnázia JGT, ktorý nechce žiť v krajine, v ktorej zomierajú mladí ľudia ako Ján s Martinou. Pre politikov zodpovedných za túto situáciu by malo byť elementárnou slušnosťou, aby odstúpili.

V podobnom duchu reagoval za tretí sektor Kajo Zbořil, ktorý má skúsenosti aj zo zahraničia. Riaditeľka Divadla Štúdio tanca Zuzana Ďuricová Hájková apelovala na zmenu každého z nás, aby sa odkaz zavraždeného Jána Kuciaka a jeho priateľky naplnil.

Ostro vystúpil podnikateľ Vratko Strmeň, ktorý napadol miliónovú odmenu, ktorú sľúbil premiér za dolapenia páchateľa vraždy.  „Malý cynik“ Jakub Pohle si zobal na paškál najvyšších vládnych politikov, ktorých označil  za zodpovedných z vraždy dvoch mladých ľudí.

Do Banskej Bystrice prišla aj Noémi Beljak Pažinová z Katedry archeológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, ktorá učila  Martinu Kušnírovú a ako s mladou archeologičkou s ňou spolupracovala pri výskume Pustého hradu vo Zvolene alebo Múzeu SNP. Vyzvala prítomných, aby si uctili pamiatku oboch zavraždených minútou ticha.

Z davu sa ozývali výkriky na odstúpenie ministra vnútra a policajného prezidenta, napokon aj premiéra a celej vlády či volanie po predčasných voľbách, čo zaznievalo aj z tribúnky. Vznikla iniciatíva mladých ľudí „Ich krvou“. Na záver zhromaždenia zaznela slovenská štátna hymna.

 

 

Autor: (tom), Foto: redakčné a FB