Terra Montanae a projekt Barborská cesta

SPRÁVY
2 /

Cieľom novozaloženého občianskeho združenia Banský Región – Terra Montanae je rozvoj cestovného ruchu na území bývalých významných stredoslovenských banských miest. Združenie chce propagovať toto územie pod spoločnou značkou a jednotnou identitou.

OZ Terra Montanae

Prvý podnet  k projektu Barborská cesta prišiel v lete 2013 od Ericha Kuriho, dlhoročného hosťa penziónu Stefanshof a  jeho kamaráta Juraja Slašťana.  V novembri 2013 absolvoval malý tím zo stredného Slovenska infocestu do Horného Rakúska, kde sa zoznámil s projektom Johannesweg (Jánska cesta). Ide o trasu v dĺžke 84 km s dvanástimi zastaveniami, ktorá vznikla na zákalde rovnomennej knihy Johanna Neuhoffera.

V januári 2014 Juraj Slašťan predstavuje projekt Zuzane Nagyovej, ktorá  pripravila podklady pre brožúru. Vzniká slogan „Kráčaj za poznaním“.  Silueta postavy svätej Barbory sa dostáva do mapy aj s jej symbolmi. Ideou je, že  legenda o sv. Barbore pospája územie stredného Slovenska do jednej retiazky, na ktorú  sa navlečú korálky – jednotlivé subjekty, zastavenia a zaujímavosti trasy.

V marci sa prvý krát predstavuje projekt „Barborská cesta“ na konferencii o budúcnosti rozvoja vidieka, ako možnosť rozvoja cestovného ruchu v Banskobystrickom kraji. Občianske združenie Terra Montanae vzniká 29.marca 2014 so sídlom v Kremnici. Postupne vytvára logo a webovú stránku,  rieši sa spôsob značenia trasy. V spolupráci s mestom Banská Bystrica nasleduje prezentácia projektu na Radnici. V apríli pod gesciou primátora mesta s podporou BBSK sa podpisuje Memorandum o súčinnosti pri realizácii projektu.

Koncom júna sa konal prvý Snem OZ Terra Montanae a cez prázdniny Jaroslav Stehlík s Jurajom Slašťanom zorganizovali „Kemp Barborská cesta“ pri Pustom Hrade vo Zvolene. Následne sa začali značiť prvé úseky trasy. Členmi  pracovnej skupiny sú: Zuzana Nagyová, Dana Drábiková, Oľga Slobodníková, Branislav Stančík, Roman Neradný a Jaroslav Piroh.

Poznávacia trasa Barborská cesta

Terra Montanae chce vytvoriť poznávaciu trasu Barborská cesta v okruhu pozoruhodných miest baníctva  a kultúrneho vývoja regiónu. Najmä zahraničným turistom chce združenie predstaviť jedinečné historické a zemepisné zaujímavosti tohto mikroregiónu na trasa dlhej  okolo 150 kilometrov tak, aby sa návštevníci zdržali u nás minimálne týždeň.

Turistická trasa čerpá z existujúcich možností a potenciálu regiónu,  preto nevyžaduje mimoriadne investície do budovania turistickej infraštruktúry. Ponúka zelený turizmus v podobe, ktorý dnes napreduje v Európe i vo svete a je čoraz vyhľadávanejší kvôli autentickému zážitku. Pilotná trasa Barborskej cesty je navrhnutá pre pešiu turistiku a cykloturistiku.  Turista by mal prejsť celú trasu pešo  za  6-7 dní.

Začiatok Barborskej cesty  je v Banskej Bystrici, odkiaľ prechádza  významnými obcami, ako sú sú Špania Dolina, Staré Hory, Harmanec, Kordíky, Krahule, Kremnické Bane, Kremnica, Šášovské Podhradie, Sklené Teplice, Repište, Banská Štiavnica, Banská Belá, Banský Studenec, Dubové, Bacúrov, Pustý hrad, Zvolen, Sliač, Hronsek, Vlkanová, späť na Vartovku a banskobystrickú Kalváriu .

Na trase turista  spozná unikátne pamiatky, ktoré sa spájajú s významnou históriou baníctva a zároveň je tu príležitosť objaviť významné kultúrne, religiózne, technické a prírodné pozoruhodnosti tohto mikroregiónu v strede Slovenska. Zámerom  projektu Barborská cesta je okrem predstavenia miestnych pozoruhodností  aj dobudovanie, rozšírenie a údržba  infraštruktúry,  zvýšenie počtu návštevníkov a  ubytovaných hostí, zatraktívnenie tejto lokality.

Symbol svätej Barbory

Zjednocujúcim symbolom projektu je svätá Barbora – patrónka baníkov. Zaujímavosťou je, že po vyznačení trasy Barborskej cesty na turistickej mape vznikla silueta svätej  Barbory.

Postava má medenú korunu, ktorá symbolizuje medenú Banskú Bystricu, Španiu Dolinu a Staré Hory. Zlatý kalich vystihuje zlatú Kremnicu  a strieborný meč  zasa predstavuje striebornú Banskú Štiavnicu a okolie. Využitím symbolov svätej  Barbory – koruny, kalicha, meča a veže bol vytvorený  symbol­  – značka ako jednotný a silný marketingový nástroj. Viac informácií o projekte Barborská cesta nájdete na www.terramontanae.sk.

Autor: terramontanae.sk