Ten, kto izoluje náš kraj od zvyšku Slovenska, je Kotleba

SPRÁVY
11 /

Po dlhšom čase sa nechal počuť predseda Banskobystrického samosprávneho kraja, že jeho neakceptovaním zo strany premiéra a ostatných predsedov VÚC sa škodí nášmu kraju a Slovensku. Zdá sa, že Marian Kotleba ako líder ĽSNS začal kampaň pred parlamentnými voľbami v roku 2016.

S premiérom sa minulý týždeň stretlo sedem predsedov samosprávnych krajov. Nebol tam len Kotleba. Jeho hovorca Vladimír Gürtler, inak predseda strany 7 statočných, ktorý po odchode Miroslava Beličku plní úlohu „hlásnej trúby“ nielen predsedu BBSK, ale vo voľnom čase aj vlastnej straničky, komentoval situáciu slovami: „To, že ako jediný predseda samosprávneho kraja na stretnutie nebol pozvaný, je opätovným vyjadrením premiérovej neúcty k princípom demokracie, čo škodí občanom BBSK a Slovenska.“ Naozaj?

Premiér Robert Fico odôvodnil svoju pozvánku na Úrad vlády SR pre siedmich županov bez Kotlebu takto: „Dobre viete, aké je moje hodnotové vybavenie, či je to otázka oslobodenia Bratislavy, konca II. svetovej vojny či konca fašizmu, že toto je pre mňa sväté a mimoriadne dôležité. Je veľmi ťažké sedieť za stolom s človekom, ktorý má hodnoty úplne opačné a s  človekom, ktorý premárnil obrovské možnosti BBSK v prípade čerpania eurofondov.”

Po roku a pol, čo je Marian Kotleba vo funkcii banskobystrického župana, zďaleka nie všetci ešte zabudli, o čom to s ním doteraz bolo. Pripomeňme si len vlaňajšie zvesenie „okupačnej“ vlajky EÚ z priečelia Úradu BBSK, ohrozenie schválených eurofondov pre stredné školy, zmarenie desať miliónov eur z prostriedkov EÚ na rekonštrukciu domovov sociálnych služieb a rozbitých ciest v kraji, na čo chce teraz župan bez vysvetlenia príčin tohto stavu čerpať financie z rozpočtu kraja.

Bolo to aj provokačné vyvesenie transparentu s nápisom „Yankees go home, stop NATO“ počas medzinárodných osláv 70.výročia SNP v Banskej Bystrici, obsadenie všetkých vedúcich flekov na Úrade BBSK a v krajskej firme Banskobystrická regionálna správa ciest a.s. ľuďmi z ĽSNS a kopec ďalších schválností. Zrazu, keď mu to dá niekto pocítiť, objavuje v sebe Kotleba zmysel pre demokraciu…

Bystrického župana krátko po jeho nástupe do funkcie vylúčili aj zo združenia krajov SK8. „Aj my ostatní siedmi župani sme sa už na začiatku roku 2014 dohodli, že nevidíme dôvod, aby sme s pánom Kotlebom sedeli za jedným stolom. K tomuto rozhodnutiu nás viedli zhruba rovnaké dôvody, aké spomenul premiér Fico,“ uviedol predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš.

Premiér a siedmi predstavitelia samosprávnych krajov na pracovnom obede rozoberali tému regionálneho školstva, elektronického trhoviska i novelu zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Diskusiu viedli aj o možnostiach čerpania eurofondov a stavebnom zákone. Nuž vážne témy, keby ich niekto bral vážne od počiatku svojej verejnej funkcie, do ktorej vhupol ako politický extrémista objavujúc v sebe pud sebazáchovy rok pred parlamentnými voľbami…

Obviňovať teraz premiéra a ostatných siedmich županov z izolácie Banskobystrického kraja od zvyšku Slovenska, je zo strany Mariana Kotlebu a jeho ľudí politická účelovka ako Brno, zaváňajúca pokrytectvom. Trochu pokory, vstúpenia si do svedomia a konkrétnych pozitívnych činov by pánom z vedenia Úradu BBSK nezaškodilo. Aby sme uverili, že u nich naozaj nastáva obrat k normálnosti…

Autor: Miro Toman, Foto: Ilustr.