Svetový deň vody a bezplatné zisťovanie kvality vody na RÚVZ BB

SPRÁVY
1 /

Voda je podstatou udržateľného rozvoja. Vodné zdroje umožňujú podchytiť zníženie chudoby, ekonomický rast a environmentálnu udržateľnosť. Tento deň si svet pripomína každoročne 22. marca už od roku 1993, kedy bol po prvýkrát vyhlásený Valným zhromaždením OSN.

Svetový deň vody

Je oslavou úcty a pokory k vode, zameriava sa najmä na zdôraznenie dôležitosti zabezpečenia dostatku zdravotne bezpečnej pitnej vody pre každého obyvateľa na Zemi a racionálne hospodárenie s jej zdrojmi. Právo na prístup človeka k zdravotne bezpečnej pitnej vode je jedno zo základných práv človeka a hlavný atribút zdravého životného prostredia.

„Za kvalitu pitnej vody vo verejnom vodovode zodpovedá prevádzkovateľ. Táto voda je pravidelne kontrolovaná prevádzkovateľom aj príslušným Regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Za kvalitu pitnej vody vo vlastnej studni je zodpovedný jej majiteľ,“

hovorí  MUDr. Kvetoslava Koppová, vedúca Oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia banskobystric­kého RÚVZ.

Vo vlastných studniach sú často zvýšené koncentrácie dusičnanov a dusitanov, či zvýšené hodnoty mikrobiologických ukazovateľov, najmä v poľnohospodársky využívaných, alebo často zaplavovaných oblastiach. Dusičnany a dusitany v koncentráciách presahujúcich limitné hodnoty pri akútnom pôsobení ohrozujú zdravie dojčiat, pri dlhodobom príjme zvyšujú riziko vzniku niektorých závažných ochorení.

Pitná voda nevyhovujúca mikrobiologickým požiadavkám môže spôsobiť prenos infekčných ochorení (hnačkové vírusové a bakteriálne ochorenia, žltačka typu A). Je preto v záujme majiteľov súkromných zdrojov, aby poznali kvalitu pitnej vody vlastného vodného zdroja. Posúdenie používania vody zo studne na pitné účely, si vyžaduje stanovenie mikrobiologických, biologických a fyzikálno – chemických.

Bezplatné zisťovanie kvality vody na RÚVZ v Banskej Bystrici

K osvetovým akciám Svetového dňa vody sa každoročne pripája aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Banskej Bystrici. Vo štvrtok 22. marca 2018 majú občania možnosť zdarma využiť konzultačné služby zamerané na kvalitu pitnej vody v okresoch Banská Bystrica a Brezno, dostanú odpovede na otázky o rozsahu, početnosti a kritériách kontroly kvality pitnej vody, o ochrane vodných zdrojov, zdravotnej bezpečnosti pitnej vody a jej význame pre zdravie ľudí.

„Obyvatelia Banskobystrického kraja môžu využiť aj bezplatné vyšetrenie vody z individuálnych súkromných vodných zdrojov v ukazovateľoch dusičnany a dusitany“,

dodáva MUDr. Kvetoslava Koppová.

Vzorku je potrebné odobrať v deň vyšetrenia (22. marca) do čistej, vypláchnutej plastovej fľaše v množstve nie viac ako pol litra a priniesť 22. marca od 8:00 do 14:00 hod. na Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, Cesta k nemocnici 1 .

V prípade záujmu o ďalšie informácie môžu občania kontaktovať MUDr. Kvetoslavu Koppovú na telefónnom čísle 048/4367 748, alebo mailom: koppova@vzbb.sk resp. Mgr. Miroslava Schwarza na t. č. 048/4367761 alebo e-mailom: schwarz@vzbb.sk.

svetovy den vody

Zdroj: RÚVZ BB, Foto: ilustračné