Svetový deň architektúry v Banskej Bystrici

SPRÁVY
1 /

 

Slovenská komora architektov v spolupráci s partnermi – Mestom Banská Bystrica a Múzeom SNP Banská Bystrica, pri príležitosti Svetového dňa architektúry 2015 organizuje blok prednášok o význame a potrebe premyslenej a udržateľnej architektúry pod názvom „DOBRÁ ARCHITEKTÚRA SA OPLATÍ“.

O architektúre v Múzeu SNP

Prednášky na tému Dobrá architektúra sa oplatí si môžete vypočuť v kinosále Múzea SNP v piatok, 9.októbra 2015 o 14:00 hod. Okrem českého teoretika, kritika a propagátora architektúry Ing. arch. Adama Gebriana z Prahy, bude prednášať prof. Ing. arch. Robert Špaček, CSc, prodekan Fakulty architektúry STU Bratislava a Ing. arch. Pavol Paňák, 1. podpredseda predstavenstva Slovenskej komory architektov.

S krátkymi príspevkami vystúpia zástupcovia Mesta Banská Bystrica a Múzea SNP. Podujatie je určené architektom, zástupcom štátnej správy, miestnych samospráv, potenciálnym investorom a stavebníkom a všetkým priaznivcom architektúry a v neposlednom rade širokej verejnosti. Vstup na podujatie je voľný.

Ďalšie akcie k Svetovému dňu architektúry

Medzi­ná­rodný zväz archi­tek­tov (UIA) v roku 1996 roz­ho­dol, že Svetový deň architektúry sa pre­ne­sie zo dňa 1.júla na prvý októbrový pondelok a bude časovo zhodný so Sve­to­vým dňom ľud­ských sídel. UIA registruje na celom svete približne 1.3 milióna architektov. Toto obdobie je v znamení mnohých architektonických podujatí.

V stredu 7. októbra sa budú v Starej tržnici v Bratislave slávnostne udeľovať Ceny Slovenskej komory architektov CE.ZA.AR (priamy televízny prenos pôjde paralelne na Dvojke o 20:05 hod.). RTVS tento týždeň uvádza cyklus s názvom Týždeň súčasnej slovenskej architektúry, ktorý je venovaný nominovaným dielam na CE.ZA.AR-a a uvádza sa  každý deň o 19:45 hod. na Dvojke

Slávnostné odovzdávanie Ceny Dušana Jurkoviča (spolu s ďalšími architektonickými oceneniami
Spolku architektov Slovenska) sa uskutoční 25. novembra 2015 v budove Slovenskej filharmónie
v Bratislave.

Autor: (mt), Foto: ilustračné