Súboj o kreslo bystrického primátora dostáva šťavu

SPRÁVY
16 /

Komunálne voľby 2014 sú predo dvermi. Bystričania pôjdu k  volebným urnám 15.novembra a najneskôr do 21..septembra sa musia zaregistrovať kandidáti na post primátora, rovnako ako aj kandidáti  na 31 poslaneckých miest v zastupiteľstve.

Začiatkom augusta to vyzeralo v meste pod Urpínom skôr na nudu. Poznali sme iba troch kandidátov Petrov – nezávislých GogoluMúkerom a  Lačného  z KDH (spolu s nimi aj „notorického“ kandidáta Strany ľudové Slovensko Jána Sásika). 

Situácia sa zmenila 12.augusta, kedy ohlásil svoju kandidatúru úspešný manažér Ján Nosko. Do súboja o primátorské kreslo vstupuje ako nezávislý s tým, že sa bude uchádzať o podporu štandardných politických strán v Banskej Bystrici. Podporujú ho viaceré osobnosti nášho mesta a od 28.augusta ako prvá aj politická strana SMER-SD. S ďalšími štandardnými stranami v meste bude Nosko ešte rokovať.

Jeho vstupom do volebnej kampane na bystrického primátora sa zásadne zmenili očakávané pozície jednotlivých politických subjektov. Najsilnejšia strana SMER-SD uprednostnila občiansky záujem pred straníckym a keďže do uzávierky kandidátok 21.septembra nezostáva veľa času, reálne sa nedá predpokladať, že na mestskej politickej scéne sa ešte objaví nejaké veľké meno. Dá sa však očakávať, že nezávislý Ján Nosko získa podporu viacerých politických subjektov.  

Peter Gogola dokázal pred štyrmi rokmi ako nezávislý zjednotiť pravicu, čo sa však postupne celkom vytratilo. Nosko môže teraz zjednotiť strany naprieč politickým spektrom. Je totiž dosť pravdepodobné, že nové zastupiteľstvo bude zložené z poslancov spolupracujúcich strán a nezávislých. Podobne ako v zastupiteľstve BBSK sa môžu vytvoriť dve silné parlamentné skupiny, ale  v meste sa nebude opakovať voľba extrémistického štatutára.

KDH, ktoré pred štyrmi  stratilo všetky pozície v mestskom zastupiteľstve a do regionálnych volieb išlo v koalícii so Smerom, má teraz vlastného kandidáta Petra Lačného, ale pred novembrovým termínom volieb sa môže stať ešte čokoľvek.

Nečitateľnou sa javí pozícia novej Procházkovej strany Sieť, do ktorej mohol spolu s ďalšími primátormi patriť aj Gogola. To sa však nestalo a je otázka, či si „Procházkovci“ trúfnu postaviť vlastného kandidáta, aj keď na celoštátnej úrovni sú podľa prieskumov hneď za Smerom. Ostatné parlamentné politické strany OĽaNO, SaS a Most-Híd v našom meste nepredstavujú reálnu silu, ani keby postavili svojho kandidáta alebo niekomu dali svoju podporu.

Karty by mohol zamiešať azda ešte niekto z nezávislých, ale pravdupovediac tých skutočných osobností  v našom meste, ochotných a schopných ísť do komunálnej politiky, veľa nie je.

Kým ešte pred mesiacom viacerí Bystričania napriek nepresvedčivým výsledkom štvorročného primátorovania favorizovali Petra Gogolu, teraz sa otáča karta. Súčasný primátor zostal ako sám vojak v poli a zrejme sa  bude chcieť na poslednú chvíľu ukázať vo volebnej kampani ako rozhodný človek na strane občanov. Azda vystúpi aj z tieňa svojho prednostu, ktorému s bezmedznou dôverou celé štyri roky prenechal v rukách ekonomické páky na riadenie mesta. Otázkou je, či mu  ľudia uveria, že na to má.

V každom prípade Ján Nosko nastavil pre ostatných kandidátov latku dosť vysoko a dal nastávajúcej volebnej kampani potrebnú šťavu. Bude to ešte zaujímavé…

Autor: Miro Toman, Foto: Ilustr.