Štvrtok na festivale Ekotopfilm – Envirofilm: Témou dňa je ochrana prírody

SPRÁVY
1 /

Aj vo štvrtok prináša festival Ekotopfilm – Envirofilm 2017 v Banskej Bystrici zaujímavý program. Vyberte si z nasledovnej ponuky, pričom vstup na podujatia je voľný.

Do Banskej Bystrice prišli kolegovia zo ZOO Bojnice. Spoločne s Bystričanmi od 9:00 – 13:00 hod. organizujú podujatie primárne určené pre deti, dospelých ale určite nevyhodia. V záhrade Štátnej ochrany prírody SR na Lazovnej 10 (v Karpatskom stredisku pre mokrade v Banskej Bystrici, vstup z ulice Krížna cez Záhradu Centra nezávislej kultúry) sú prichystané ukážky zvierat a rastlín, ktoré sú chránené a kontrolované Dohovorom o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES).

V skratke to znamená asi toľko, že sa nemôžu prevážať z krajiny do krajiny, pretože za to môžete skončiť aj vo väzení. Týka sa to aj suvenírov z našich dovoleniek. Viac sa dozviete na podujatí Aby sa vaša dovolenka nestala nočnou morou … alebo ktoré chránené druhy rastlín a živočíchov do dovolenkového kufra nepatria.“                                               

Aj na štvrtok organizátori festivalu pripravili diskusiu. Cyklus besied pokračuje v Štátnej vedeckej knižnici a tiež v CINEMAX BB.

 17:30 hod. Štátna vedecká knižnica,  Banská Bystrica

 Prírodná polícia ako nevyhnutná súčasť ochrany životného prostredia

 O zločinoch páchaných na životnom prostredí budú s návštevníkmi festivalu  diskutovať  prokurátor a hlavný špecialista pre trestné činy proti životnému prostrediu Ladislav Hanniker a špecialista Policajného zboru SR na envirokriminalitu Mário Kern.

18:35 hod. sála B, Europa SC – CINEMAX BB

 Kostarika na Slovensku

Autorka filmu  Kanopí Lucia Kašová porozpráva spolu s ,,tarzanom‘‘ Martinom Bendžalom o zážitkoch z Kostariky. Lucia ako režisérka príbehu projektu Nature Treehouse Observatorio Petra Garčára, Martin ako cestovateľ, ktorý hľadal nový domov mimo Slovenska a nakoniec ho predsa len našiel v rodnej krajine. Diskusia o cestovaní, udržateľnosti, životnom štýle.

Viac informácií o programe a sprievodných aktivitách nájdete na stránke www.envirofilm.sk

Zdroj: Envirofilm, Foto: ilustračné