Stretnutie občanov s kandidátmi na primátora veľa nového neprinieslo  

SPRÁVY
7 /

Pondelkové stretnutie kandidátov na banskobystrického primátora prilákalo do zasadačky Štátnej vedeckej knižnice do 200 občanov, medzi nimi  bola takmer polovica kandidátov na poslancov.  V preplnenej miestnosti sledovali debatu tucta uchádzačov o post štatutára mesta z 15 zaregistrovaných.

Organizátori z občianskych iniciatív  Fórum BB a Občania mestu sa zamerali na štyri okruhy otázok z „vlastnej kuchyne“ – participácia občanov na verejnom živote, zvýšenie zamestnanosti, územný rozvoj a dopravná politika, zabránenie odchodu mladých ľudí z mesta. Potom nasledovali otázky  občanov z pléna.

Kandidáti mali na odpovede rovnaký čas 1:30 minúty. Keďže ich bolo dvanásť, ani pri najlepšej vôli sa to čas pre všetkých nedal skrátiť a diskusia tým strácala na dynamike. Navyše viaceré odpovede kandidátov až na výnimky sa veľmi nelíšili.

Všetci kandidáti sú za rozvoj mesta, transparentnosť v práci samosprávy a lepšiu komunikáciu s občanmi, podporujú vyššiu zamestnanosť mladých ľudí a ich udržanie v meste spolu s bývaním, viac parkovacích miest. Rozdielne názory zazneli na prijatie nového územného plánu

Zaujímavejšie boli priame otázky občanov na kandidátov, v akom zriadení žijeme, ako zabrániť korupcii v meste, čo s mestskými spoločnosťami, ako je to s nezávislosťou kandidátov. Najúsmevnejšie odpovede mal asi Pavel Čupka. Okrem iného navrhol Jána Noska za ministra zdravotníctva.

Záverečná otázka znela:

„Ste ochotní vzdať sa kandidatúry v prospech silnejšieho súpera a ak áno, ktorého?“

Všetci to odmietli, jediný prejavil ochotu vzdať sa v prospech kvalitného kandidáta Ľubomír Piterka. Diskusia trvala 2:30 hod., končila písomnými otázkami na kandidátov.

Pre budúcnosť by bolo vhodnejšie vybrať na takúto diskusiu väčšiu miestnosť a rozdeliť veľký počet kandidátov na menšie skupiny. To by mohli najlepšie zvládnuť elektronické médiá.

Kandidáti na primátora mesta Banská Bystrica:

Pavol Bielik (60 rokov, nezávislý)
Peter Gogola (46, nezávislý)
Ľubomír Hadvičák (36, TIP)
Štefan Hrčka (53, nezávislý)
Miroslav Ivan (48, SaS)
Marian Korytiak (45, SIEŤ)
Peter Lačný (58, KDH a NOVA)
Peter Múkera (57, DOS)
Ján Nosko (53, nezávislý)
Ľubomír Piterka (42, nezávislý)
Ján Sásik (56, SĽS) – neprišiel
Janka Slaná (54, nezávislá) – neprišla
Igor Šimeg (57, nezávislý)
Jana Výrostková (61, nezávislá) – neprišla

Autor: (tom), Foto: redakčné