Stretnutie občanov pri banskobystrickom pamätníku Líp Ústavy SR

SPRÁVY
0 /

Začiatkom týždňa sa už po 21. krát stretli Banskobystričania pri pamätníku Líp Ústavy Slovenskej republiky na Námestí slobody. Od roku 1992 tieto stretnutia pravidelne organizuje Miestny odbor Matice slovenskej v Banskej Bystrici, posledné tri ročníky aj v spolupráci s mestom Banská Bystrica.

Za mesto vystúpila viceprimátorka Katarína Čižmárová, za Maticu slovenskú sa prihovoril jej podpredseda a zároveň predseda Miestneho odboru MS Igor Kovačovič. Podujatím sprevádzal historik a poslanec mestského zastupiteľstva Marcel Pecník. S matičným prejavom v mene banskobystrických matičiarov vystúpil hovorca MO MS  Mirko Kolimár.

Svojou účasťou medzi zhromaždenými občanmi mesta stretnutie podporili aj vedúci oblastného pracoviska Kancelárie prezidenta SR v B. Bystrici Stanislav Líška, prorektor UMB prof. Karol Gorner a poslanec MsZ Andrej Refka. Všetkých prítomných potešilo v rámci kultúrneho programu vystúpenie Jozefa Blaška, speváckej skupiny Trnki a fujarové sólo Vlada Homolu.

Spomienkové podujatie bolo dôstojnou pripomienkou významu Ústavy Slovenskej republiky, aj s reflexiou na súčasné spoločenské dianie a problémy. Po jeho ukončení sme sa na význam stretnutia opýtali hlavného organizátora Marcela Pecníka. Pre náš portál uviedol: „Podujatí k výročiu Ústavy SR v Banskej Bystrici sa zúčastňujem od detstva. Najprv som tu zvykol recitovať vlastenecky ladenú poéziu, teraz pomáham skôr pri organizačnom zabezpečení a moderujem stretnutie. Som rád, že sa mi pred časom podarilo dohodnúť medzi mestom a miestnou Maticou spoluprácu na príprave a realizácii tohto podujatia, ktoré považujem za veľmi dôležité.“

Marcel Pecník dodal: „Myslím, že by sme si mali najmä v dnešnej uponáhľanej, relatívnej a neustále meniacej sa dobe ctiť základy pre možnosti stabilného života. Naša Ústava rozhodne medzi takéto základy patrí. To, že si ju každoročne pripomíname tu v Banskej Bystrici, je výsledkom našich aktivít, ale aj reflexiou na to, že toto mesto zohralo veľmi dôležitú úlohu pri formovaní zámerov a realizácie vzniku Slovenskej republiky v rokoch 1992-1993. Budem sa veľmi tešiť, ak pre toto stretnutie, ktoré budeme s istotou organizovať aj na budúci rok, získame k účasti ešte viac obyvateľov a najmä mladých ľudí, študentov a žiakov. Históriu by sme si mali vážiť a teda aj pripomínať.“

Zdroj: Bystricoviny.sk