V stredu je na bystrickom Námestí SNP pietna spomienka na zabitého Filipínca Henryho

SPRÁVY
9 /

V Banskej Bystrici na Námestí SNP sa v stredu o piatej uskutoční pietne zhromaždenie – spomienka na Filipínca Henryho, ktorého v Bratislave surovo zabil na ulici muž z Dunajskej Stredy. Akciu organizuje platforma Nie v našom meste!

Spomienka na Henryho v Banskej Bystrici

Nad ránom 26. mája zabili v Bratislave Henryho Johna Serafica Acorda (†36). Brutálny útok Juraja H. prišiel potom, čo sa Henry zastal svojich kolegýň, ktoré Juraj obťažoval.

Henry prejavil odvahu, slušnosť a ľudskosť. Spravil to, čo by mal spraviť každý z nás. Zaplatil za to životom. Platforma Nie v našom meste zvoláva v stredu 6. júna o 17:00 hod. pietnu spomienku na Henryho na Námestie SNP k morovému stĺpu. Prineste si sviečky. Aktuálne informácie nájdete na:  https://www.facebook.com/events/1963936437270545/

V stredu 6. júna sa stretávajú ľudia v Banskej Bystrici, ale aj v Bratislave, Košiciach a Prahe, aby si uctili Henryho pamiatku a dôrazne ukázali, že v demokracii nie je priestor pre násilie a extrémizmus. Je úlohou nás všetkých, aby sme ukázali, že nebudeme tolerovať zlo a násilie.

Motívy spomienkového stretnutia približuje koordinátorka platformy Nie v našom meste Martina Strmeňová:

„Henry sa stal obeťou brutality človeka, ale aj atmosféry v našej krajine, ktorú vrcholoví politici dlhodobo sýtia nenávisťou, predsudkami a konšpiráciami. V krajine, kde je normálne správať sa voči ženám sexisticky, kde stále zápasíme s účinnou pomocou pre ženy, ktoré boli vystavené násiliu a kde sebavedomie extrémistov rastie, pretože časť z nich sedí aj v parlamente, je nevyhnutné, aby sa ľudia odvážne postavili za ľudskosť a toleranciu. Slovensko sa len nedávno zobudilo do dňa, v ktorom sme sa dozvedeli o brutálnej vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a dnes čelíme ďalšej vražde, ktorej obeťou je slušný a odvážny Henry z Filipín. Nezabudnime na jeho konanie, pretože tak ako on by mal konať každý z nás.“

Preto sa v stredu 6. júna Banskobystričania a Banskobystričanky stretnú na tichej manifestácii a vzdajú hold Henryho odvahe, ktorá musí každého z nás mobilizovať proti zlu! Nenávisť a rasová neznášanlivosť, ktorú mnohí šíria verejne, má aj takéto ovocie. Povedzme na to „nie v našom meste, nie v našej krajine“!  Pre Henryho rodinu je vyhlásená zbierka, na ktorú môžete prispieť tu:  http://transparentneucty.sk/#/turnovers/5145577399

henry2

 

Henry John Serafica Acorda

Bol z Filipín. Pracoval v Bratislave niekoľko rokov. V sobotu 26. mája o 4:34 hod. ráno sa Henry na Obchodnej ulici v Bratislave zastane svojich kolegýň, ktoré obťažuje Juraj H. z Dunajskej Stredy. Spočiatku sa Henry snaží útočníkovi vzdialiť a vyhnúť, ale Juraj H. ho zastavuje a po slovnej výmene zaútočí na Henryho.

Po údere rukou Henry padá na zem, následne ho Juraj H. kopne do hlavy. Henry sa už nepostaví. Útočník si ležiace telo Henryho fotí a šliape po ňom nohou, vrazí mu dve silné facky, ale Henry už nereaguje. Približne minútu od začiatku tragédie reagujú okoloidúci. Zadržia Juraja H. na mieste činu a Henrymu sa snažia pomôcť.

Trochu neskôr, približne o 5 minút, sa zjaví polícia. Žiaľ, pre Henryho je už neskoro. Neskôr zraneniam podľahne a zomrie v nemocnici. Neskôr bolo zverejnené aj video brutálneho útoku. Upozorňujeme, že  je iba pre silné povahy:

Zarážajúcim zostáva konanie okresného prokurátora, ktorý po útoku nevyhovel návrhu vyšetrovateľa na zadržanie Juraja H. Po zásahu Generálnej prokuratúry bol však útočník opätovne zadržaný a súd rozhodol o jeho vzatí do väzby. Obvinený je zo zabitia a hrozí mu 7 až 12 rokov.

Reakcie premiéra a policajného prezidenta

Brutálny útok na Henryho odsúdil premiér Peter Pellegrini slovami:

„Nemôžem tolerovať, že vrahovia si voľne môžu chodiť po našich uliciach. Ešte dôležitejšie je, aby bol páchateľ čo najskôr odsúdený a zavretý do väzenia. Dúfam, že nebudeme svedkami toho, že ešte o rok nebude známy právoplatný rozsudok. Toto sú veľmi zlé signály pre našu spoločnosť. S vrahom nemôžeme mať zľutovanie a spravodlivosť musí zakročiť okamžite.“

Na smrť Filipínca Henryho zareagoval aj nový policajný prezident Milan Lučanský:

„K tomuto útoku sa nedá nič iné povedať len toľko, že to bolo chrapúnstvo najhrubšieho zrna. Páchateľ musí byť spravodlivo potrestaný a malo by to byť výstrahou pre všetkých zbabelcov, ktorí najskôr zapárajú do žien a potom vezmú život ich ochrancovi. Nemám pekné slová na tento skutok. Prijali sme preto spoločne s Krajským riaditeľstvom v Bratislave bezpečnostné opatrenia, aby sa slušní ľudia nebáli chodiť po bratislavských uliciach.“

Ministerka vnútra Denisa Saková sa stretla s rodinou zosnulého Henryho. Rodine opätovne vyjadrila hlbokú úprimnú sústrasť a ľútosť nad celou udalosťou. Zároveň im ponúkla pomoc pri transporte tela zosnulého a jeho rodiny späť do vlasti, a tiež pomoc pri vybavení všetkých potrebných dokumentov. Do vlasti ich prepraví vládne lietadlo. Henryho príbuzní ponúknutú pomoc prijali.

henry4

Dovetok

V stredu o piatej si minútou ticha a zapálením sviec necelá stovka ľudí na banskobystrickom Námestí SNP pripomenula  brutálne zabitého Filipínca Henryho Acordu, ale aj Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Zazneli prejavy Rada Slobodu, Evy Kováčechovej a Michala Pataráka.

Táto akcia ani zďaleka neprilákala na centrálne bystrické námestie toľko ľudí, ako sa ich schádzalo krátko po vražde Jána Kuciaka a Martin Kušnírovej. V Bratislave sa podobné plánované zhromaždenie kvôli zlému počasiu ani nekonalo..,

Zdroj: Nie v našom meste a (tom), Foto: ilustračné