Stredné Slovensko – radosť spoznávať

SPRÁVY
0 /

Otvárania letnej turistickej sezóny na Horehroní sa zúčastnil aj výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu  Stredné Slovensko Jiří Pěč. Ten predstavil množstvo turistických možností v Banskej Bystrici a širokom okolí v strede Slovenska v aktuálnej sezóne.

Nárast turistov v našom regióne

Destinácia Stredné Slovensko zaznamenala po rekordnom roku 2016 opäť rast návštevnosti a tak sa stal vlaňajší rok pre cestovný ruch v regióne najúspešnejším v doterajšej histórii.  Vzrástol počet návštevníkov (+ 12,5%), prenocovaní (+ 6,11%), tržby ubytovacích zariadení (+ 5,46%), využitie ubytovacích kapacít, ako aj vybraná daň za ubytovanie (+ 4,8%), ktorá prvýkrát prekročila hranicu 300 000 € v rámci členských obcí.

„Za úspešnými číslami môžeme popri globálnych dovolenkových trendoch vidieť aj rast kvality služieb, vhodne zostavenú ponuku či cielené marketingové aktivity,“

hovorí výkonný riaditeľ OOCR Stredné Slovensko Jiří Pěč.

Obľúbeným spôsobom trávenia voľného času v regióne Stredné Slovensko je v letnej sezóne najmä aktívny oddych v prírode. Cykloturistika, pešia turistika, adrenalínové aktivity, či zážitok z pozorovania hviezd alebo svojich blízkych pri radovánkach vo vode. Každý návštevník si tu zaručene nájde to pravé letné potešenie podľa svojich predstáv. Stačí si len vybrať z bohatej ponuky aktivít.

Banská Bystrica

SLOVENSKÉ MÚZEUM MÁP

Vývoj mapovania a vytvárania máp od najstarších čias až po dnešok predstavuje Slovenské múzeum máp, ktoré otvorili v obci Kynceľová pri Banskej Bystrici. Nová muzeálna inštitúcia je zriadená priamo v budove vydavateľstva, kde zaberá celé podlažie.

K najväčším zaujímavostiam patrí takzvaný pieskový model krajiny s rozšírenou realitou, ktorý je prvým zariadením svojho druhu na Slovensku. Ide o zážitkovú vzdelávaciu pomôcku, využívajúcu najmodernejšie digitálne technológie. Návštevníci môžu vlastnými rukami z piesku vytvárať krajinu a vidieť, ako farebne vyzerá na mape. Môžu ju meniť a okamžite porovnávať fyzické zmeny so zmenami v jej mapovom zobrazení. V ďalšej časti expozície sa návštevníci môžu pomocou skutočného modelu krajiny zmeniť na kartografov.

Naučia sa základy práce s kartografickým programom a vyskúšajú si proces výroby mapy od leteckého snímkovania až po hotový mapový list. Môžu si odskúšať aj staršie techniky kreslenia máp pomocou kartografických rydiel, a tiež vytváranie ručne maľovanej mapy. Interaktívne časti expozície múzea sú doplnené tradičnými prvkami v podobe fyzických exponátov a informačných panelov. Tie ukazujú dejiny mapovania, dôležité míľniky a predstaviteľov kartografickej histórie. Samostatná časť je venovaná vzniku a histórii Vojenského kartografického ústavu v Harmanci.

muzeum map kyncelova

HODINOVÁ VEŽA V BANSKEJ BYSTRICI

Šikmá Hodinová veža patrí k jednej z dominánt Námestia SNP a zároveň je aj najväčšou atrakciou v meste. Za svoju atraktivitu získala v roku 2017 od najväčšieho cestovateľského portálu na svete Tripadvisor certifikát výnimočnosti za dlhodobé získavanie vysokých hodnotení od cestovateľov. V priestoroch Hodinovej veže je tiež možnosť zakúpenia si suvenírov a turista tu tiež dostane informácie o Hodinovej veži a o meste v podobe propagačného materiálu.

Novinkou oproti minulému roku je, že Hodinová veža bude otvorená od mája do septembra 7 dní v týždni (aj v pondelok). V júli a auguste bude veža otvorená od 10.00 do 19.00 hod. Ďalšou novinkou v tohtoročnej prevádzke Hodinovej veže je, že bol na zábradlie Hodinovej veže nainštalovaný vysokokvalitný vyhliadkový ďalekohľad, vďaka ktorému môžu turisti obdivovať panorámu okolitých vrchov.

V interiéri Hodinovej veže je tento rok umiestnený aj automat na pamätnú razbu mincí s motívom Banskej Bystrice. Medzi novinky tohtoročnej sezóny patrí aj memlycard – možnosť vytvoriť si vlastnú pohľadnicu z vlastnej fotky, ktorá je následne zadarmo zaslaná v tlačenej podobe kdekoľvek si návštevník praje.

hodinova veza

CYKLOBUS A E-BIKE REGIÓN

Pre priaznivcov cykloturistiky sa stal každoročnou tradíciou banskobystrický cyklobus. V polovici mája odštartoval už svoju siedmu sezónu, premávať bude vždy počas víkendov a sviatkov, a to približne do konca septembra. Hlavným nástupným miestom zostáva Strieborné námestie v Banskej Bystrici. Novinkou je, že tento rok sa cyklobusom zaveziete až do piatich cieľových staníc: Malý Šturec, Donovaly, Šachtičky, Podkonice – Pleše a Hrochoť – Kyslinky.

Rozbehnutým projektom od mája 2016 je E-bike región Stredné Slovensko, kedy sa na Kráľovej studni v NP Veľká Fatra otvorila prvá nabíjacia a servisná stanica pre E-biky na Slovensku. Cieľom tohto projektu je pomocou siete cyklonabíjačiek a servisných staníc prepojiť dôležité turistické miesta, obce, hotely a pamiatky.

cyklobus

Vďaka partnerom projektu je v súčasnosti v systéme E-bike regiónu celkovo desať nabíjacích a servisných staníc. Tie sú zväčša umiestnené pri hotelových a stravovacích zariadeniach, aby mali cyklisti možnosť doplniť sily nielen elektrobicyklom, ale aj sebe. Tento počet nie je konečný, do siete postupne pribúdajú ďalšie cyklonabíjačky. Hlavnou novinkou E-bike regiónu Stredné Slovensko je otvorenie dvoch moderných e-bike centier (požičovňa, servis, predaj) vo Zvolene a v Podkoniciach.

ebike

FATRANSKÁ TMA – PARK TMAVEJ OBLOHY VEĽKÁ FATRA

 Región Stredné Slovensko má v súčasnosti veľký potenciál rozvíjať tzv. astroprodukt. Pod Krížnou – druhý najvyšší vrch Veľkej Fatry – v ničím nerušenom prostredí horského hotela Kráľova studňa, si turisti môžu v dohodnutých termínoch vychutnať čaro nočnej oblohy ďaleko od svetiel mesta a získať tak jedinečný zážitok z pozorovania hviezd v Parku tmavej oblohy. K dispozícii sú astronomické ďalekohľady aj odborný výklad a prezentácia.

Okrem Fatranskej tmy sa môžu návštevníci v tejto lokalite pokochať výhľadom na okolité vrchy za pomoci maľovaných máp s panoramatickými pohľadmi. V tomto roku by mali k mapám pribudnúť aj jedinečné lavičky so symbolom historických stolíc, nakoľko sa na Krížnej v minulosti stretávali hranice troch z nich – Liptovskej, Turčianskej a Zvolenskej. Čo sa týka astroproduktu, naplánované je jeho rozšírenie aj v ďalších častiach regiónu, a to v okolí Banskej Bystrice a Slovenskej Ľupče.

park tmavej oblohy

PRÍBEHOVÁ HRA

Najväčším prekvapením tejto letnej sezóny bude pripravovaná príbehová hra. Je zameraná na spoznanie unikátnych zákutí regiónu Stredné Slovensko pomocou príbehov a indícií, ktoré majú účastníkov doviesť až k tajomnému pokladu. Tento inovatívny projekt bude spustený v priebehu tohto leta, kedy budú objaviteľom predstavené prvé krásy regiónu.

V ďalších rokoch bude pokračovať v iných častiach regiónu Stredné Slovensko. Pre zapojenie do hry sa žiadne medze nekladú. Úplne stačí, keď ste milovníkom prírody, turistiky, tradícií, histórie, alebo jednoducho – výletov s rodinou a priateľmi. Je určená pre všetkých, ktorí majú radi tajomstvá a chcú príjemne tráviť voľný čas na potulkách regiónom.

Príbehová-hra

HLAVNÉ MESTO DETÍ

Pre odvážnejších jednotlivcov, ako aj pre rodiny s deťmi je tu letné adrenalínové centrum zábavy Fun Arena Donovaly. Nachádza sa v obci Donovaly pri údolnej stanici lanovky na Novú hoľu. Vďaka svojim atrakciám – tobogánová bobová dráha, lanový park, umelá lezecká stena, bungee trampolíny a klasické trampolíny – poskytuje mnoho zábavy nielen deťom, ale aj dospelým.

V prípade priaznivého počasia je absolútnym adrenalínom vyskúšať si pohľad z vtáčej perspektívy pri tandemových paraglidingových letoch. Spoznávať Donovaly je už možné aj na zapožičanej modernej elektrokolobežke. Najmenší cestovatelia si tu prídu na svoje v Dobšinského rozprávkovom svete – Habakuky, v detskom mestečku – Donovalkovo a v Myšiačikovom detskom vodnom parku. Všetky potrebné informácie nájdete na webe www.hlavnemestodeti.sk.

donovalkovo

VODA A WELLNESS

V rámci relaxu a regenerácie poslúžia liečivé termálne vody alebo wellness centrá ubytovacích zariadení v regióne. Jedným z benefitov pri návšteve regiónu sú zľavové kupóny do vybraných wellness zariadení, ktoré si zakúpite za symbolickú cenu vo vybraných infocentrách (Banská Bystrica, Zvolen, Sliač, Donovaly).

S použitím týchto zliav v akcii 1+1 grátis tak ušetríte na vstupoch do wellness. Vonkajšími letnými areálmi s bazénmi a bohatou ponukou doplnkových aktivít sú Holidaypark Kováčová a Aqualand Banská Bystrica.

kovacova

FESTIVALY

Pre tých, čo majú väčšiu chuť navštevovať podujatia než aktívne oddychovať v prírode, ponúkame niekoľko tipov: FUBABY – festival umenia a dizajnu (jún – Banská Bystrica),  STREET FOOD FESTIVAL (jún/júl Banská Bystrica), Halušky FEST Turecká (júl – obec Turecká), The Legits Blast Festival (júl – Banská Bystrica), Medzinárodné letecké dni SIAF (september – Letisko Sliač), Výstup na Pustý hrad (september – mesto Zvolen), Radvanský jarmok a Trh tradičných remesiel (september – Banská Bystrica), Zvolenský jarmok a divadelné podzámčie (september – mesto Zvolen) a ďalšie.

festival

Región Stredné Slovensko má jedinečné predpoklady rozvíjať stále populárnejší cestovný ruch zameraný na autenticitu, zážitky, panenskú prírodu, originálnu históriu a lokálne špecifiká. Presvedčte sa na vlastnej koži, pretože Stredné Slovensko je radosť spoznávať!

 

Zdroj: OOCR Stredné Slovensko, Foto: ilustračné