Stav kúpalísk v okresoch Banská Bystrica a Brezno

SPRÁVY
0 /

Podľa informácií od prevádzkovateľov jednotlivých zariadení bude počas letnej turistickej sezóny (LTS)  2015 v okrese Banská Bystrica a Brezno v prevádzke sedem sezónnych kúpalísk s 13-timi bazénmi, z toho 4 kúpaliská (5 bazénov) sa nachádzajú pri ubytovacích zariadeniach. Väčšinu z nich otvoria prevádzkovatelia až začiatkom júla.

Plážové kúpalisko v Banskej Bystrici je na tom najlepšie

Kúpalisko v obci Podbrezová (2 bazény) a vonkajší nadzemný bazén pri Hoteli Zerrenpach v obci Osrblie nebudú počas sezóny 2015 v prevádzke. V spádovej oblasti banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) boli zatiaľ vydané rozhodnutia len na prevádzkovanie plážového kúpaliska v Banskej Bystrici.

Na banskobystrickom Plážovom kúpalisku ide celkovo o 5 bazénov a jazero. V závere mája na základe kladného rozhodnutia RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici dal najskôr prevádzkovateľ Plážového kúpaliska do prevádzky dva bazény (starý plavecký, aj nový plavecký bazén) a jazero, ktorého časť bude využívaná na kúpanie, ako aj plochy na slnenie, zariadenia na osobnú hygienu a miestnosti pre poskytovanie I. pomoci. Ďalším rozhodnutím 12. júla sme dali súhlas s prevádzkou ďalších troch bazénov – atypický so štvoršmýkačkou a toboganom, nový detský bazén a baby bazén,“

uviedla vedúca Odboru hygieny banskobystrického RÚVZ MUDr. Kvetoslava Koppová.

Ostatné kúpalíská v okrese Banská Bystrica

Dodala, že ostatné podané žiadosti sú v štádiu posudzovania. Vody určené na kúpanie v  spádovom území RÚVZ Banská Bystrica nie sú  a vzhľadom k našim geografickým podmienkam ani nebudú. Zoznam vôd určených na kúpanie za SR je každoročne zverejňovaný na webovej stránke ÚVZ SR Bratislava.

V okrese Banská Bystrica budú teda počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny v prevádzke  tri kúpaliská.  Okrem Plážového kúpaliska v Banskej Bystrici to bude Letné kúpalisko v obci Strelníky s dvomi bazénmi. Na kúpalisku sa v súčasnosti pripravujú na LTS, plánované začatie prevádzky je  od 1. júla 2015. Ďalším bude jeden vonkajší krytý bazén pri Penzióne Čachovo v obci Selce, kde začínajú prevádzku v polovici júla tohto roku.

V okrese Brezno budú počas LTS 2015 prevádzkované dva vonkajšie bazény pri Penzióne Schweintaal v obci Braväcovo. Ich spustenie je naplánované tiež na 1. júla, v súčasnosti sa prevádzkovateľ pripravuje na nadchádzajúcu LTS.  Podobná situácia je aj pri vonkajšom bazéne pri Hoteli Polianka na Krpáčove, kde je začatie prevádzky tiež plánované na začiatok júla.

Nadzemný vonkajší bazén pri Hoteli Biela Medvedica v obci Bystrá budú využívať len ubytovaní návštevníci, hlavne deti z detských  táborov. Na 10. júla je naplánovaný začiatok prevádzky ostatného kúpaliska v okrese Brezno – Verejného kúpaliska v obci Jasenie, ktoré bolo zrekonštruované a koncom uplynulého roka  skolaudované.

Zdroj: RÚVZ BB, Foto: Mirka Chabadová