Štatistika úmrtnosti na cestách v kraji je v tomto roku tragická

SPRÁVY
2 /

Vývoj nehodovosti na cestách Banskobystrického kraja za tento rok je alarmujúci. Vlani za celý rok 2014 zahynulo 22 ľudí, len za tri mesiace a pár dní apríla v tomto roku je to už 14 obetí dopravných nehôd na cestách v našom kraji.

Banskobystrická polícia upozorňuje, že za prvý štvrťrok 2015 pri dopravných nehodách zahynulo 12 ľudí, čo je trojnásobne viac ako vlani a súčasne najviac zo všetkých krajov na Slovensku.. V apríli zatiaľ pribudli ďalšie dve obete na životoch.

„Polícia preto chystá sériu celokrajských aj okresných preventívnych akcií, pričom budeme spolupracovať s obcami a oslovíme aj autoškoly. Vodičom chceme pripomínať, aby jazdili ohľaduplne, disciplinovane a triezvi. Navyše stúpa agresivita a nedisciplinovanosť vodičov, ktorí vedome porušujú pravidlá cestnej premávky,“

 uviedol pre agentúru SITA riaditeľ Krajského dopravného inšpektorátu v Banskej Bystrici  Jozef Šulok.

K veľkému množstvu nehôd na našich cestách Šulok dodal:

„Minulé tri roky sa darilo znižovať počet nehôd aj následky. Pred dvoma rokmi pri dopravných nehodách v našom kraji zahynulo 21 osôb, vlani 22. Tento prvý štvrťrok nás nemilo prekvapil, keď obetí bolo viac ako polovica z vlaňajška. Celkový počet nehôd bol v prvom štvrťroku 308, čo je o 39 viac než vlani.“

Pri 11 tragických nehodách tohto roku zahynulo 14 ľudí, pričom pri jednej to boli až traja a pri ďalšej nehode dvaja ľudia. Päť dopravných nehôd zapríčinili vodiči pod vplyvom alkoholu, pri štyroch mali vodiči menej praxe v riadení vozidla ako 5 rokov. prax menej ako päť rokov.

Smrteľnou kombináciou sa ukazuje rýchlosť spojená s alkoholom. Tá niekoľkonásobne zvyšuje riziko nehody aj závažnosť následkov.

Zdroj: KDI BB, Foto: ilust.