Stanislav Mičev predstavil PEROCAN a svojho mladého podporovateľa z pražskej Sparty

SPRÁVY
3 /

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja každoročne rozhoduje o financiách vo výške cca 100 000 €. Podľa Stanislava Mičeva analýza rozdelenia dotácií pridelených Marianom Kotlebom za posledné tri  roky  hovorí o výrazných disproporciách pre jednotlivé okresy bez logiky alebo zámernej logiky.

Participatívny rozpočet na úrovni kraja

 Stanislav Mičev navrhuje celý systém dotácií predsedu BBSK pripraviť ako Participatívny (občiansky) rozpočet. Na skúšku vyčleňuje zo svojho plánovaného rozpočtu na kampaň 13 000 € pre projekty, ktoré si v hlasovaní vyberú občania jednotlivých okresov. Peniaze pre 13 projektov odovzdá osobne v septembri.

 Občania a občiansky sektor volajú po novej politickej kultúre a zodpovednosti, ktorá znamená službu človeku, spravodlivosť a otvorenosť. Tieto však nie sú, podľa Mičeva,  v záujme aktuálneho predsedu BBSK, ktorý od roku 2014 prideľoval dotácie veľmi disproporčným spôsobom. Lučenec dostal 2.900 € a Banská Bystrica  67.900 €. Aký kľúč na rozdeľovanie dotácií bol použitý, je veľkou neznámou.

Mičev vo štvrtok na tlačovej besede predstavil časť svojho volebného programu, Kvalita života, s názvom „Rozhodnite o peniazoch kraja VY!“, kde sa zaväzuje, že ako predseda Banskobystrického samosprávneho kraja poskytne financie z dotačného programu predsedu do mechanizmu Participatívneho rozpočtu.

Participatívna demokracia – PEROCAN znamená bezprostrednú a priamu účasť ľudí na spolurozhodovaní v politickej aj ekonomickej oblasti a tiež prebratie osobnej zodpovednosti občana za veci verejné.  Najzákladnejším nástrojom Participatívnej demokracie je Participatívny (občiansky) rozpočet. Mechanizmus tohto typu je podľa OSN kľúčovým nástrojom pri skvalitňovaní samosprávy.

Verím, že občania Banskobystrického kraja sú schopní demokraticky myslieť a preto ponúkam na skúšku zjednodušenú verziu Participatívneho rozpočtu už teraz,“

dodal Mičev.

Podpora projektov z 13 okresov

Zo svojho rozpočtu, ktorý plánoval použiť na predvolebnú kampaň, Mičev vyčlení  13.000 €  pre projekty z 13 okresov BBSK, ktoré môžu registrovať občania, občianske združenia, cirkvi a iné platformy na www.stanomicev.sk do 31. 7. 2017. Následne opäť občania rozhodnú svojim hlasovaním  do 31. 8. 2017 o víťaznom projekte vo svojom okrese.  Každý víťazný projekt získa tisíceurovú dotáciu z Participatívneho rozpočtu Stana Mičeva na stretnutiach kandidáta  s občanmi v 13 okresoch v septembri 2017. Zrealizované musia byť do konca októbra 2017.

„Dotácie predsedu sú peniaze daňových poplatníkov. Teda vaše. Tak o nich rozhodujte svojim hlasom,“

povedal na záver tlačovej konferencie Stanislav Mičev. Zároveň vyjadril presvedčenie, že sa k nemu pripoja aj poslanci BBSK a tak sa zvýšia financie v budúcom Participatívnom rozpočte  do výšky 1,1 mil. €.

Participatívny rozpočet sa uplatňuje aj v meste Banská Bystrica. Poslanci MsZ vyčlenia z mestského rozpočtu na daný rok 30.000 eur, z ktorých sa financujú občianske projekty, o ktorých hlasujú Bystričania. Víťazné projekty s najvyšším počtom hlasov dostanú príslušné sumy na samotnú realizáciou.

Mičeva podporuje brankár futbalovej Sparty Praha

Súčasťou štvrtkovej tlačovej konferencie bol aj rodák z Banskej Śtiavnice a bývalý futbalista Dukly Banská Bystrica Viktor Budinský, súčasný brankár AC Sparta Praha. Viktor vyjadril plnú podporu osobe Stanislava Mičeva za jeho dlhodobý jednoznačný postoj  k súčasným spoločenským animozitám na Slovensku a tiež za jeho návrhy na zlepšenie života v jeho rodnom kraji.

 „Napriek tomu že žijem v Prahe, sledujem situáciu v Banskobystrickom kraji cez sociálne siete.. Zaujal ma program pána Mičeva a jeho postoje ako kandidáta na predsedu BBSK, ktoré považujem za správne. Preto som mu vyjadril svoju podporu,“

uviedol mladý futbalový brankár.