Spor Kotleba versus Lunter kvôli posypovej soli

SPRÁVY
5 /

Zdá sa, že ani po vyše roku od zmeny na poste bystrického župana neustávajú spory bývalého župana s novým. Svedčí o tom ten najnovší spor, ktorý sa rozhorel krátko po Novom roku kvôli údajnému nedostatku posypovej soli v Banskobystrickej regionálnej správe ciest (BBRSC) v čase, keď cestári musia čeliť kalamitnej situácii na niektorých cestách BBSK.

Tvrdenia ĽSNS

Ľudová strana Naše Slovensko v sobotu informovala, že Mariana Kotlebu ako bývalého predsedu BBSK a súčasného krajského poslanca mali osloviť zamestnanci BBRSC vykonávajúci zimnú údržbu krajských ciest sťažujúc sa na údajný absolútny nedostatok posypovej soli na strediskách.

V tlačovej správe, ktorú poskytol poslanec NR SR Milan Uhrík, sa doslova uvádza:

„Obzvlášť kritická je najmä situácia v okresoch Banská Bystrica a Brezno, v ktorých sú viaceré strediská Banskobystrickej regionálnej správy ciest takmer úplne bez posypovej soli. Podľa vyjadrení zamestnancov majú napríklad v stredisku Banskobystrickej regionálnej správy ciest v Polkanovej, ktoré zabezpečuje aj údržbu cesty na Donovaly, momentálne zásoby posypovej soli len na štyri sypače. To im v prípade sneženia vystačí len na niekoľko hodín posýpania.  To im v prípade sneženia vystačí len na niekoľko hodín posýpania. Pritom podľa predpovede SHMÚ je pravdepodobnosť sneženia v Banskobystrickom kraji veľmi vysoká. Podobne katastrofálna je aj situácia v strediskách Lučatín, Brezno a ďalších.“

Podľa Uhríka sa Marian Kotleba bol v sobotu o situácii osobne presvedčiť. Preto v tejto súvislosti pripravuje podanie trestného oznámenia pre podozrenie zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia.

sol2

Reakcia BBSK

Predseda BBSK Ján Lunter reagoval na obvinenia ĽSNS tým, že sklad v Brezne, rovnako ako sklady na všetkých strediskách BBRSC, majú v tomto zimnom období dostatočné zásoby posypovej soli. Navyše podľa zmluvy s dodávateľom je zabezpečená jej nepretržitá dodávka z centrálneho skladu v Banskej Bystrici.

Hovorkyňa BBSK Marcela Glevická pre agentúru SITA uviedla:

„Predseda BBSK Ján Lunter v piatok osobne navštívil závod Banskobystrickej regionálnej správy ciest v Brezne  ciest osobne. Ak by niekedy došlo k nedostatku posypovej soli na sklade, bude dovezená do pár hodín podľa požiadavky BBRS.. Mrzí nás, že predstavitelia ĽSNS šíria strach u občanov, keď celé Slovensko bojuje s nepriaznivými poveternostnými podmienkami a šíria ničím nepodložené správy. Naopak, hospodárenie v BB RSC po volebnom období vo vedení s pánom Uhríkom a Kotlebom aktuálne vyšetruje polícia.“

kotleba a lunter

Kraj vlani vysúťažil posypovú soľ za historicky najnižšiu cenu

Banskobystrický samosprávny kraj prostredníctvom Banskobystrickej regionálnej správy ciest a. s.  spravuje  2 445 kilometrov ciest II. a III. triedy. Na ich zimnú údržbu potrebuje zabezpečiť dostatok posypovej soli. Jedná sa  približne o 20 tisíc ton, pričom  vďaka otvorenej hospodárskej súťaži sa vlani na nákupe posypovej soli podarilo kraju ušetriť asi 200 000 eur.

BBSK obstaral posypovú soľ na túto zimnú sezónu o desať eur na tonu lacnejšie ako je priemerná cena za posypovú soľ pri porovnateľných kontraktoch na Slovensku. Vážený priemer na dodávku soli pre nadchádzajúcu sezónu vychádza 57,40 eura bez DPH na tonu. Oproti predchádzajúcej zimnej  sezóne, keď soľ zabezpečoval kraj pod vedením Mariana Kotlebu,  tak súčasné vedenie BBSK  znížilo priemernú cenu o približne 7 eur na tonu.

Podarilo sa to vďaka tzv. dynamickému nákupnému systému, ktorý sa oproti rámcovým dohodám alebo nákupom na komoditnej burze ukázal ako najvýhodnejší. Faktom je, že bývalý župan Marian Kotleba často používal ako svoj najväčší tromf proti svojmu predchodcovi, o koľko výhodnejšie nakupuje kraj posypovú soľ na komoditnej burze ako predtým. Teraz ho však prekonal jeho nástupca…

sol4

Zdroj: SITA a (tom), Foto: TASR ilustračné