Sneženie komplikuje dopravnú situáciu v celom kraji, polícia vyzýva vodičov k opatrnosti

SPRÁVY
0 /

Stredajšie sneženie, ktoré zasiahlo aj Banskobystrický kraj, komplikuje dopravu hlavne na horských priechodoch. Polícia vyzýva vodičov, aby boli na cestách opatrní a nepodceňovali toto nepriaznivé počasie

Celodenné sneženie

Od rána sneží aj v Banskej Banskej Bystrici. Situácia však zatiaľ nie je komplikovaná, pretože sa jedná o drobný sneh a plusové teploty. Problémy mali ráno iba trolejbusy pri plážovom kúpalisku. Predpovede hovoria  o 40 – centimetrových záľahách snehu v ďalších dňoch.

Horšie je to na horských priechodoch. Od skorých ranných hodín  uzatvorili horský priechod Šturec pre nákladné vozidlá nad desať metrov, ale neskôr ho sprejazdnili pre všetky vozidlá.

Problémy kvôli hustému sneženiu mali aj kamióny na Donovaloch, ktoré boli pre tieto vozidlá uzatvorené. Dopravu na ceste od Banskej Bystrice riadila polícia, ktorá odkláňala nákladné autá odkláňala smerom na Šturec. Na tomto úseku sa vytvárali dlh kolóny, ale hodinu pred obedom otvorili aj horský priechod Donovaly pre všetky vozidlá. Rovnako je na tom aj horský priechod Čertovica.

Polícia vyzýva všetkých účastníkov cestnej premávky, nepodceňte počasie!

Banskobystrická polícia od rána vyzýva vodičov, aby prispôsobili jazdu stavu a povahe vozovky. V Banskobystrickom kraji sneží, na vozovke sa preto môže tvoriť ľad a dochádza ku kolíznym situáciám.

Vodiči musia byť dnes na cestách mimoriadne opatrní. Polícia vyzýva vodičov k mimoriadnej opatrnosti. Apelujeme na vodičov, aby v dôsledku zníženej viditeľnosti použili stretávacie svetlá, prípadne hmlové svetlá, denné svietenie je nedostatočné. Na cestách je maximálny počet policajtov, ktorí riadia premávku a pomáhajú vodičom.

„Opätovne upozorňujeme vodičov, aby vplyv počasia nepodceňovali a v dostatočnej miere sa pripravili aj na nepredvídateľné situácie. Najmä, aby vo zvýšenej miere sledovali situáciu v cestnej premávke, prispôsobili rýchlosť jazdy svojim schopnostiam, stavu a povahe vozovky,“

uvádza hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici Mária Faltániová

Predísť nehodám v takýchto podmienkach možno najmä použitím zimných pneumatík (ktoré by už mali byť samozrejmosťou), ale aj znížením rýchlosti a zvýšením vzdialenosti medzi vozidlami.  Taktiež je potrebné sa plne venovať vedeniu vozidla a sledovať situáciu v cestnej premávke.

 

Zdroj: KR PZ BB, Foto: ilustračné