Slovensko sa stalo svetovým lídrom v kybernetickej bezpečnosti

SPRÁVY
3 /

Slovenská republika sa v globálnom rebríčku National Cyber Security Index (NCSI) v oblasti kybernetickej bezpečnosti umiestnila na prvom mieste. NCSI meria pripravenosť krajín na prevenciu závažných kybernetických hrozieb a zvládnutie prípadných kybernetických incidentov, zločinov a rozsiahlych kríz.

Slovensko kyber lídrom vo svete

O úspechu Slovenska v oblasti kyber bezpečnosti informuje o tom stránka www.cybersec.sk  s odvolaním na stránku estónskej medzivládnej organizácie e – Governance Academy Foundation, ktorá index NCSI vypracováva.

V štúdii sa uvádza, že Slovensko je jednou z osmičky krajín, ktoré sa k tohtoročnému hodnoteniu pripojili, ale za posledné roky SR vyvinula viaceré iniciatívy pre rozvoj bezpečnostných kapacít v kyberpriestore.

V rebríčku 63 hodnotených krajín za Slovenskom skončili Nemecko, Veľká Británia a tiež krajiny V4. Najlepším umiestnením ďalšej novej krajiny v hodnotenom rebríčku bolo na 15. mieste Švédsko.

Dvanásť hodnotených kategórií

Z nich Slovensku získalo maximálne hodnotenie v kybernetickej politike, ochrane digitálnych služieb, ochrane základných služieb, ochrane osobných dát, taktiež v oblasti e – identifikácie a dôverných služieb, v odhaľovaní a odpovedaniu voči kyberincidentom 24/7 a v boji proti kyber zločinu. Najhoršie pre nás vyznelo  hodnotenie vojenských kybernetických operácií.
Organizácia e – Governance Academy Foundation prideľuje krajine body vtedy, keď spĺňa dané kritérium. Nehodnotí aplikáciu stratégií, zmluvných provízií či výkon relevantných hodnotených útvarov a iniciatív v praxi.  Podľa autorov sa index od tých ostatných líši najmä v tom, že zistenia a bodové hodnotenia podkladá verejne dostupnými webovými zdrojmi.

kyber6

Máme nový zákon o kybernetickej bezpečnosti

Efektívne opatrenia pre bezpečnosť národného kybernetického priestoru definuje nový zákon o kybernetickej bezpečnosti, ktorý 30. januára tohto roku 88 hlasmi schválili poslanci NR SR. Táto právna norma, ktorú vypracoval Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) v spolupráci s Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, nadobudne účinnosť od apríla 2018.

 „Týmto zákonom sme prvýkrát v histórii upravili jednotné postupy bezpečnosti v kybernetickom priestore, aby každý jeden, kto je prítomný v digitálnom svete, vedel, ako má konať v prípade, že dôjde k bezpečnostným incidentom,”

vyhlásil súčasný premiér a bývalý podpredseda vlády  pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.

Aj vďaka tomuto zákonu a jeho postupnej implementácii sa ústredné orgány štátnej správy a verejná správa, ale aj biznis prostredie, ktoré disponuje značnými dátami či už o občanoch alebo o obchodných transakciách, budú môcť čo najlepšie brániť kybernetickým útokom. Hlavne však budú informovať o tom, kto sa pokúša na ich systémy zaútočiť, koľkokrát za deň sa tak deje a aké sú to typy útokov, aby sme my vedeli pripravovať nejakú formu ochrany,”

dodal Pellegrini

Kyber útoky

Zákon definuje kybernetický bezpečnostný incident ako akúkoľvek udalosť, ktorá má negatívny vplyv na kybernetickú bezpečnosť alebo ktorej následkom je strata dôvernosti údajov, ich zničenie alebo narušenie integrity systému, obmedzenie alebo odmietnutie dostupnosti základnej alebo digitálnej služby, vysoká pravdepodobnosť ich kompromitácie resp. ohrozenie bezpečnosti informácií.

„Náš pracovný, ale aj súkromný život sa čoraz častejšie presúva do digitálneho sveta. Povinnosťou vlády SR aj celej EÚ je vytvoriť kybernetický priestor, ktorému ľudia dôverujú, a sú preto ochotní naďalej využívať moderné technológie a všetko, čo je s tým spojené,”

vysvetlil Peter Pellegrini.

Zároveň upozornil, že evidujeme zvýšené riziko snahy o rôzne útoky. V zmysle posledných stanovísk NATO sa práve v digitálnom priestore môžu v budúcnosti odohrávať aj konflikty medzi jednotlivými štátmi v snahe zaútočiť na infraštruktúru, ako sú rozvody elektrickej energie, atómové elektrárne, medzinárodná doprava, letiská a ďalšie. Na toto všetko musí štát vedieť reagovať.

peter pellegrini

 

Zdroj: (tom) a TASR, Foto: ilustračné