Slnečné hodiny na opravenej Hodinovej veži stoja…

SPRÁVY
2 /

Mestu Banská Bystrica sa síce nepodarilo ukončiť rekonštrukciu Hodinovej veže na začiatku letnej turistickej sezóny, ako bolo v pláne, ale stihlo sa to aspoň pred oslavami 70.výročia SNP. Ešte by sa patrilo sfunkčniť aj slnečné hodiny, z ktorých je zatiaľ umiestnená nad ochozom iba kovové tienidlo, ale  chýba slnečná stupnica.

Obnovená šikmá Hodinová veža zo 16.storočia, ktorá je vyosená o 68 cm, sa stala opäť vyhľadávanou turistickou atrakciou nielen pre návštevníkov mesta, ale aj Bystričanov, o čom svedčí vysoký počet záujemcov o vstup. Po vyšliapaní 101 schodov sa jej návštevníkom otvorí nádherný a neopakovateľný výhľad na celé mesto aj s okolím, ktorý umocňje aj namontovaný ďalekohľad.

Jeden z našich čitateľov nás upozornil na nedokončené slnečné hodiny, ktoré sa nachádzajú nad zrekonštruovaným a spevneným ochozom, ale sú nefunkčné. Na fasáde chýba namaľovaná stupnica. Človek hľadiaci zdola síce vidí vrhnutý tieň vysunutého kovového tienidla, ale nedá sa určiť žiadny čas.

Slnečné hodiny sú prastarým prostriedkom na meranie času za pomoci rotácie Zeme a tým spôsobeného zdanlivého pohybu Slnka po oblohe. Pohybujúce sa Slnko vrhá rovnako pohyblivý tieň, ktorý potom za pomoci tienidla a stupnice ukazuje čas.

Pravdou je, že nad bystrickými slnečnými hodinami sa nachádzajú veľké ciferníkové, ktoré idú, ale predsa len pohľad na  fungujúce slnečné hodiny by bol ešte zaujímavejší. Treba dúfať, že pracovníkom mestského úradu sa to podarí dotiahnuť do úspešného konca ešte pred Radvanským jarmokom v dňoch 11.-14.septembra, kedy bude Námestie SNP praskať vo švíkoch.

„Otvorením však naša práca nekončí. Ešte v priebehu tohto roka by sme chceli stihnúť aj nasvietiť Hodinovú vežu a zmysluplne využiť priestor v jej prednej časti,

uviedla vedúca Odboru propagácie mesta Karin Graciasová Šikulová.

Malo by ísť o svetelné prekvapenie už počas tohoročného Radvanského jarmoku. Bystričania  i návštevníci mesta tak budú môcť obdivovať  krásu Hodinovej veže aj v noci. Azda by sa dovtedy mohlo podariť aj sfunkčnenie slnečných hodín cez deň…

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová