Nový rozpočet mesta schválili všetci poslanci

SPRÁVY
0 /

Mesto Banská Bystrica má od 24.marca schválený rozpočet na rok 2015, čím sa ukončilo rozpočtové provizórium po minuloročnom neschválení rozpočtu predloženého bývalým vedením mesta. Za predložený návrh s prijatými drobnými zmenami hlasovali všetci prítomní poslanci naprieč politickým spektrom.

Po schválení rozpočtu mesta sa jeho celkové príjmy a výdavky pohybujú na úrovni 50 miliónov eur. Primátor Ján Nosko ako predkladateľ  k tomu uviedol: „Som spokojný s tým, ako rozpočet prešiel. Myslím si, že bol všeobecný konsenzus schváliť tento rozpočet, ktorý môžeme nazvať rozvojový. V ďalšom období mienime zostavovať nový rozpočet včas, aby sme neboli v rozpočtovom provizóriu.“

Keďže mesto k 1. januáru 2015 uhradilo všetky pohľadávky voči subjektom v odpadovom hospodárstve a doprave z fondu minulých rokov, nebude schválený rozpočet na tento rok zaťažený dlhmi z predchádzajúceho rozpočtového obdobia. To vytvára základný predpoklad k tomu, aby Banská Bystrica mohla po dlhšej dobe  pomýšľať na nové investície do rozvoja. Pozitívny je aj očakávaný vlastný príjem mesta z podielových daní, využije sa aj Fond rozvoja bývania.

„Prvýkrát v histórii nášho mesta je  v rozpočte vyčlenená ucelená suma v objeme 500 tisíc eur na prípravu rozvojových projektov financovaných z eurofondov. Súvisí to aj so vznikom nového odboru rozvojových aktivít mesta. Návrh rozpočtu prešiel veľmi podrobnou analýzou s jednotlivými vedúcimi odborov aj s ďalšími prizvanými zamestnancami, potom aj s poslancami,“ dodal primátor Nosko Ján Nosko.

V rozpočte figuruje novovzniknutý „parkovací fond“ vo výške 92 000 eur, s cieľom údržby a výstavby parkovacích miest na území mesta, s výhľadom jeho zvýšenia na sumu 300 tisíc eur na ďalšie roky. Všetky príjmy získané z výberu parkovného sa opätovne použijú na výstavbu nových parkovísk.

Ako už predtým avizoval primátor, v letných mesiacoch sa zvýši frekvencia kosenia mesta a jeho jednotlivých častiach navýšením pôvodnej čiastky o 70.000 eur. Ďalších 100-tisíc eur pôjde na investície do rekonštrukcie a vybavenia mestských objektov, spolu s  odstraňovaním technologického dlhu na mestskom majetku.

V porovnaní s inými rokmi sa na prevádzku mestskej polície vyčlenilo o 20 % viac finančných prostriedkov. Viceprimátor Jakub Gajdošík navrhol presunúť položku 10.000 eur pre mestské divadlo s odôvodnením: „Rozpočtová položka pre Divadlo z Pasáže je na úrovni, ktorá by znamenala likvidáciu tohto divadla.“

Prijaté pozmeňovacie návrhy sa týkali len niektorých položiek, ale jednotlivé kapitoly rozpočtu sa nemenili. O tom, že rozpočet bol pripravený dobre, svedčí aj jeho neobvyklá jednohlasná podpora od všetkých prítomných poslancov v sále…

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová