Situácia sa po piatkovej snehovej kalamite zlepšuje

SPRÁVY
1 /

Cestári, hasiči a záchranári boli na nohách celú noc. Snehová kalamita si vyžiadala maximálne nasadenie všetkej dostupnej techniky a ľudí. V Banskej Bystrici snežilo aj v noci, našťastie nad ránom prestalo a situácia sa postupne dostáva do normálu, aj keď mokrého snehu je všade viac než dosť.

Horský priechody

Donovaly sú po piatkovej nočnej uzávierke, keď autá stáli až po Jakub, od sobotňajšieho  rána opäť prejazdný, ale iba   pre osobné motorové vozidlá do 3,5 tony s použitím snehových reťazí a štvorkolky. Ráno už bol zjazdný aj horský priechod Šturec  pre osobné motorové vozidlá a pre nákladné do dĺžky 10 metrov.

Po nočnom uzatvorení funguje bez obmedzenia horský priechod Kremnické BaneČertovica je prejazdná pre osobné motorové vozidlá a pre vozidlá do 10 metrov. Od rána bol až do odvolania uzatvorený horský priechod Dielik Tisovec v smere na Muráň.

Výjazdy hasičov

V Banskobystrickom kraji zasahovali hasiči kvôli dôsledkom snehovej kalamity až do rána. V noci informoval hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ Erik Piater o výjazdoch:

„Od 7:00 do 20:00 hod. vykonali príslušníci HaZZ v kraji 92 výjazdov, pri ktorých bolo nasadených vyše 260 hasičov. Zároveň spolu s profesionálnymi hasičmi zasahovali i členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Sása a Žarnovica pri šiestich výjazdoch.“

Najviac 15 výjazdov zaznamenali v okrese Zvolen, 13 v Rimavskej Sobote a 12 v Banskej Bystrici.

V dopoludňajších hodinách išlo najmä o zásahy pri dopravných nehodách, mali sme 25 výjazdov, ktoré si nevyžiadali vážne zranenia. Najvážnejšia dopravná nehoda sa stala krátko po 6:00 hod v katastri obce Stará Kremnička okres Žiar nad Hronom, kde došlo k skríženiu kamióna a následne k uniku prevádzkových kvapalín. Pri tejto udalosti zasahovali ôsmi hasiči, ktorí unikajúce kvapaliny zachytili a následne prečerpali,“ 

dodal Piater.

V dôsledku veľkého množstva napadnutého snehu došlo na mnohých miestach kraja k popadaniu stromov, ktoré museli odstraňovať. Našťastie v našom kraji nedošlo k zraneniam ľudí. Zároveň pri topiacom sa snehu budú stúpať hladiny riek, čo môže vyvolať povodňové nebezpečenstvo.

V Banskej Bystrici cez víkend snežiť nebude

Sobotňajšie ráno bez sneženia privítali aj Banskobystričania. Cestári môžu dočistiť niektoré úseky komunikácií s ujazdenou vrstvou snehu, ktoré nestihli v noci.  Obyvatelia si zasa môžu očistiť prietory pred domami a bytovkami, rovnako aj miesta na parkovanie vozidiel.

Po nočných výpadkoch elektriny najmä v Sásovej, kde pod návalmi snehu zlyhávali niektoré trafostanice s detonáciami a veľkými svetelnými zábleskami, by už mali mať domácnosti elektrický prúd i teplú vodu Funguje aj MHD.

V sobotu by už snežiť nemalo. V meste pod Urpínom sa pri zväčša zamračenej oblohe bude denná teplota pohybovať tesne nad nulou, v noci sa však ochladí až na -9 ?C. Podobný ráz počasia môžeme očakávať aj v nedeľu, kedy má byť zväčša oblačno s dennou teplotou 2 ?C a nočnou -6 ?C.

Autor: (dem), Foto: redakčné