Šéf SaS Sulík sa v europarlamente nudil, Maňka mu poslal rozpočet EÚ

SPRÁVY
5 /

Minulý týždeň začali novozvolení poslanci Európskeho parlamentu pracovať v Štasburgu. Úvodné rokovanie 751 poslancov sa nezaobišlo bez excesov euroskeptikov, ale sa doberali aj slovenskí europoslanci.

Na úvod rokovania EP sa predviedli euroskeptici

Svetovými médiami preleteli obrázky viacerých členov frakcie známeho euroskeptika Nigela Faragea pod názvom  Európa slobody a demokracie (EFD, ktorí sa počas neoficiálnej hymny EÚ – Beethovenovej Ódy na radosť otočili chrbtom k orchestru. Nový slovenský europoslanec Branislav Škripek z OĽaNO zostal pre zmenu sedieť.

Ďalším nováčikom v EP je šéf SaS Richard Sulík, ktorý to hodnotil slovami:

Považujem to za smiešne gesto. Aj keď na druhej strane európska hymna pre mňa nie je hymna. Hymnu majú len štáty a Európa nie je pre mňa štát. Ale to, že sa postavili chrbtom? Ja by som to neurobil.“

Počas prvého zasadnutia EP sa rozdeľovali poslanci do výborov. Miesta v nich mali z našich zástupcov dopredu vyrokované iba poslanci SMER-SD. Ostatní museli čakať na dohodu ostatných. Hoci poslancovi Sulíkovi sa ušiel výbor pre vnútornú trh a ochranu spotrebiteľa (je aj náhradnikom vo výbore pre kontrolu rozpočtu), zjavne sa v Štrasburgu nudil a venoval sa radšej svojmu facebooku.

Maňka versus Sulík

Všimol si to europoslanec Vladimír Maňka, jediný zástupca nášho kraja v EP, ktorý je členom rozpočtového výboru a náhradníkom vo výbore pre ekonomiku a menové záležitosti. Preto už začal pracovať na príprave rozpočtu EÚ na budúci rok. Richardovi Sulíkovi, aby sa nenudil poslal mailom 680-stranový dokument v angličtine na preštudovanie.

„Dobrý deň pán poslanec, ak sa budete nudiť tak ako o štvrtok v Štrasburgu a nebudete vedieť, čo máte robiť, môžete si preštudovať návrh rozpočtu EÚ na rok 2015. Bude to určite prínosom pre Vašu prácu,“

napísal Maňka Sulíkovi.

Ďalej pokračoval:

„Neviem, v akých výboroch budete pôsobiť, ale na webovej stránke www.europarl.europa.eu si môžete vyhľadať príslušný výbor a aj z minulého obdobia stiahnuť dôležitú agendu, ktorou sa bude výbor a parlament v najbližšej budúcnosti zaoberať. Vo štvrtok v EP bežalo veľa dôležitých rokovaní, na ktorých ste sa mohli aj Vy zúčastniť a zapojiť sa. Ak v budúcnosti budete potrebovať pomoc, moja kancelária Vám môže poradiť, ako zmysluplne využiť čas, aby bol prínosom pre Vás, Slovensko a celú EÚ.“

Nevedno, ako zareagoval predseda SaS a či mu to padlo na úžitok. V každom prípade tento týždeň budú poslanci EP zarezávať v Bruseli vo výboroch, takže nuda by to už nemala byť. My sa vám najbližšie zasa prihlásime s nejakou novinou o práci našich europoslancov, čo by vás mohlo zaujímať.

Autor: (tom), Foto: agentúrne foto