RÚVZ upozorňuje: Pomenovanie „prasacia chrípka“ je neodborné a neetické

SPRÁVY
0 /

V ostatných troch týždňoch stúpal na Slovensku počet chorých na chrípku a chrípke podobné ochorenia (ChPO) a tento výskyt nadobudol epidemický charakter.  V etiológii  týchto ochorení sa opakovane laboratórne  potvrdila prítomnosť, okrem iných, aj vírusu chrípky typu A/California/2009/7(H1N1)pdm-like – t.j. pandemický kmeň.

Pandemická chrípka A(H1N1) je ochorenie horných dýchacích ciest, ktoré často spôsobuje komplikácie vo forme zápalu pľúc a v niektorých prípadoch vedie až k smrti. Ochorenie postihuje všetky vekové skupiny. Prenos prebieha z človeka na človeka kvapôčkovou formou vzduchom (napr. pri kašľaní, kýchaní alebo aj pri rozprávaní), alebo priamym kontaktom (podávanie rúk – neumyté ruky). Ochorenie sa prejaví po 1 – 7 dňoch, avšak je vysoko prenosné od začiatku nakazenia.

Ide o veľmi komplikovaný vírus, hlavne čo sa týka genetického zloženia. Obsahuje  gény ľudských, vtáčích aj prasacích vírusov, preto mu odborníci hovoria aj trojnásobne modifikovaný. Vírus A(H1N1) pandemický je vírus chrípky, ktorý spôsobil pandémiu chrípky v sezóne 2009/2010. Odvtedy cirkuluje v populácii ľudí počas sezónneho výskytu chrípky a spôsobuje ochorenia na chrípku u ľudí.

 „Vznikol výmenou genetických informácií zo spomenutých  troch vírusov, preto sa mu s obľubou v médiách hovorí „prasací“ vírus.  Toto pomenovanie je vysoko neodborné a zároveň neetické, nakoľko sa jedná o humánny vírus a od svojho vzniku postihuje výhradne ľudí,

zdôrazňuje vedúca Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva  (RÚVZ) v Banskej Bystrici MUDr. Mária Avdičová.

Pripomína, že akonáhle nadobudol tento vírus vlastnosť prenášať sa z človeka na človeka, nemá sa už vôbec ním spôsobené ochorenie volať prasacia chrípka, pretože sú chorí ľudia.

Pandemický vírus je už od chrípkovej sezóny 2010/11 obsiahnutý vo vakcínach proti sezónnej chrípke. Vakcíny vykazujú vysokú účinnosť a zaočkované osoby sú  chránené proti chrípke spôsobenej vírusmi v nich obsiahnutými. U osôb s poklesom imunitnej odolnosti výnimočne dôjde k ochoreniu, ale priebeh ochorenia je ľahší. Ochorenia spôsobené vírusmi chrípky môžu viesť najmä u rizikových osôb, t.j. u tehotných, starších osôb a osôb s chronickými chorobami bez ohľadu na vek k veľmi komplikovanému priebehu ochorenia na chrípku a toto ochorenie môže končiť aj smrťou.

Preto boli tieto skupiny populácie prednostne vytypované na očkovanie proti chrípke.  Paradoxom je, že ani jeden prípad úmrtia spôsobenom vírusom A(H1N1) na Slovensku nebol proti chrípke očkovaný.

Zdroj: RÚVZ BB, Foto: ilustračné