Rumunskí „nepočujúci“ s falošnou zbierkou opäť v Banskej Bystrici  

SPRÁVY
1 /

Vlani v auguste zadržali príslušníci banskobystrickej Mestskej polície v Kapitulskej dvojicu mladých Rumunov s falošnými petičnými hárkami na zbierku pre nepočujúcich. Skončili s len s finančnou pokutou za priestupok, ale vo svojej nekalej činnosti pokračujú podvodníci ďalej v iných mestách.

Mestská polícia zasahuje

Máme podozrenie, že ide o organizovanú skupinu vyberačov peňazí od ľudí na falošnú zbierku. Zadržali sme dvoch Rumunov, ktorí operovali na Kapitulskej ulici v centre mesta. Na falošné petičné hárky lákali od občanov peniaze, vraj pre postihnuté deti. Vyriešili sme to v súlade so zákonom ako priestupok a hoci spolupracujeme aj s cudzineckou políciou, viac žiaľ nemôžeme urobiť,“

povedala pre náš portál vlani zástupkyňa veliteľa obvodu banskobystrickej MsP Silvia Dóšová.

Opakuje sa situácia z vlaňajška

Zdá sa, že situácia sa opakuje aj tento rok. Na rumunských podvodníkov v Prievidzi upozornila minulý týždeň TV JOJ. Po odhalení sa falošní vyberači peňazí na charitu presunuli do ulíc Banskej Bystrice.

Tu sa rozdelili do menších skupiniek a na falošné tlačivá vyberali od dôverčivých ľudí peniaze vraj pre hluchonemých. Mestská polícia zadržala  dve ženy, mladého muž a deti vo veku 10 a 14 rokov. Predviedli ich na vypočutie, ale podvodníci nechceli s nikým komunikovať.

Za pár hodín rumunskí podvodníci oklamali  viac ako 40 ľudí z Banskej Bystrice a návštevníkov mesta. Odhadom mohli vybrať niekoľko stovák eur.  Hovorkyňa KR PZ v Banskej Bystrici Mária Faltániová k prípadu uviedla: „Po podaní vysvetlenia boli všetci prepustení. Polícia túto vec preveruje ako priestupok proti majetku.“

Rumunskí podvodníci používajú rovnaký scenár

Scenár je v každom slovenskom meste rovnaký. Celkom slušne oblečení počerní Rumuni (najnovšie aj so ženami a deťmi) s hárkami na falošnú zbierku, hrajúci sa na nepočujúcich, ktorí v podstate okrádajú dôverčivých Slovákov. Zdá sa, že naše zákony sú k takémuto podvodnému a zlodejskému konaniu  cudzincov dosť  benevolentné.

Aby to skončilo iba priestupkom s pokutou, na ktorú si títo rumunskí podvodníci a zlodeji hravo zarobia, sa viacerým našim občanom vonkoncom nepáči. Títo cudzinci, ktorých zrejme niekto najal na túto nekalú činnosť, si spolu s ich „pasákmi“ zaslúžia omnoho tvrdší trest, v prípade cudzích štátnych príslušníkov možno aj vyhostenie. Takýmto konaním sa podkopáva dôvera Slovákov k legálnym zbierkam pre sociálne alebo zdravotne postihnutých spoluobčanov, ktorí našu pomoc naozaj potrebujú…

Polícia upozorňuje a radí občanom

Mestská polícia opakovane upozorňuje Bystričanov a návštevníkom mesta, ak si myslia, že  zbierka nie je povolená, aby si od osôb vykonávajúcich zbierkovú činnosť vyžiadali rozhodnutie úradu o povolení vykonávať zbierku.  Zbierajúci sú povinní preukázať sa týmto rozhodnutím, ktoré si môže každý prečítať, teda aj samotnú zbierku a dodržiavanie jej podmienok skontrolovať.

Ak takéto povolenie dotyčná osoba nemá, je zrejmé, že sa jedná o nepovolenú zbierku a túto skutočnosť možno neodkladne ohlásiť na Mestskú políciu v Banskej Bystrici (č.159) alebo Policajný zbor (č.158) , prípadne orgánu verejnej správy spadajúcemu pod Okresný úrad, ktorý je takúto zbierku oprávnený povoľovať (v Banskej Bystrici č.048/430 61 11).

Ak sa koná oficiálna zbierka, zväčša jej predchádza informatívna kampaň prostredníctvom  médií, vrátane  predstavenia spôsobu označenia vyberajúcich. Listiny označené logami známych organizácií alebo podobné logá je možné veľmi ľahko vyrobiť. Takto sa môžu zneužiť na podvodný výber peňazí, ktorým sa v dnešnej dobe často obohacujú nielen naši, ale aj cudzí štátni občania, v tomto prípade Rumuni.

Autor: (tom) a TV JOJ, Foto: ilust.