Rumunské vzdušné sily na SIAF 2016 s legendou

SPRÁVY
0 /

Návštevníkom Medzinárodných leteckých dní pripravil hlavný programový partner Ministerstvo obrany SR naozajstnú lahôdku. Na Leteckú základňu Sliač príde stíhačka, ktorá tu už v minulosti lietala a to pod volacím znakom Cézar 21.

Legendárny MiG-21 sa vracia so Spartanom

Do roku 2003 patrila aj do výzbroje Vzdušných síl Slovenskej republiky a v rámci leteckých dní ju mohli návštevníci sledovať vďaka pilotnému majstrovstvu podplukovníka Ing. Františka Zsoldosa.

Okrem legendárnej MIG 21, ktorú uvidíme v letovej ukážke, Rumunské vzdušné sily posielajú na statickú ukážku aj dopravné lietadlo C-27 SPARTAN.

„Obnovenú premiéru mal mať MiG 21 na SIAFe v roku 2015. Avšak tesne pred začiatkom SIAFu, rumunská strana zrušila účasť z operačných dôvodov. Verím, že tento rok sa nič také nestane a 27.a 28. augusta 2016 na Leteckej základni Sliač uvidíme lietať túto legendu pod taktovkou rumunského display pilota v novej verzii LANCER. Veľmi sa na to teším,“

dodáva riaditeľ MLD SIAF Hubert Štoksa.

Lietadlá MiG-21 Lancer patria už medzi najstaršiu bojovú techniku NATO, konkrétne vo výzbroji letectva Rumunska. Na prelome tisícročí sa uskutočnila modernizácia lietadiel MiG-21 s pomocou izraelských výrobcov avionických systémov, ktorá umožnila ponechať stroje vo výzbroji ďalších 10-15 rokov. Prvé modernizované lietadlá MiG-21 Lancer A aLancer C dorazili na leteckú základňu v CampiaTurzii 24. januára 2001 a posledný generálkovaný stroj v marci minulého roku.

711. stíhacia letka s lietadlami Lancer sa v roku 2015 zúčastnila spoločného vojenského cvičenia Rumunských vzdušných síl (ForţeleAerieneRomâne – FAR) a Vzdušných síl USA (USAF). Podľa posledných informácií zostane časť lietadiel Lancer vo výzbroji FAR, po boku strojov F-16, ešte do roku 2020.

Aké bude vystúpenie rumunského pilota na Medzinárodných leteckých dňoch SIAF 2016? Vyrovná sa rumunský display pilot nášmu legendárnemu FerimuZsoldosovi? Navštívte posledný augustový víkend Leteckú základňu Sliač a presvedčte sa na vlastné oči.

Zdroj: SIAF, Foto: Vzdušné sily Rumunska