Rozhovor: Zberateľskou vášňou môžu byť i plechovky

SPRÁVY
6 /

Bystričan Martin Turčan má netradičnú vášeň – zbiera pivovarské suveníry. Prvá plechovka bola od Coca-Coly a v tom období to bola veľká vzácnosť.

031Čo Vás vlastne priviedlo k zberateľstvu?
Na to jednoznačne nedokážem odpovedať, pretože sa zberateľstvu venujem od detstva a tak ako každé dieťa som zbieral všetko možné. Asi od 12-13 rokov sa mi okruh záujmu zmenšil už len na dva odbory – papierové vreckovky a plechovky. Pamätám si, že moja prvá plechovka bola z Coca-Coly, vyhral som ju na jarmoku a v tej dobe to bola veľká vzácnosť. Dôležité bolo však to, že na rozdiel od väčšiny som pri zberateľstve zostal aj neskôr a môj vzťah k tomuto hobby sa postupne prehlboval a nakoniec som sa už výlučne zameral len na plechovky.

Prečo práve plechovky?
V prvom rade rozhodlo asi to, že plechovky sú vzácnejšie ako papierové vreckovky. Páčil sa mi dizajn plechoviek ako aj to, že pochádzali z viacerých druhov nápojov. Aj preto som asi od roku 2000 nerobil medzi nimi veľký rozdiel a zbieral som pivo aj nealko. Až neskôr, keď som zistil, že zberateľstvo pivovarských suvenírov je u nás dobre organizované, začal som sa viac venovať pivným plechovkám, pretože tu boli väčšie možnosti na získavanie nových prírastkov do zbierky (vzájomné výmeny, nové kontakty, burzy a pod.).

12Aký je stav Vašej zbierky a určite bude každého zaujímať ako ju máte uloženú, pretože u zberateľov plechoviek je práve uloženie zbierky z hľadiska priestoru najväčším problémom…
K 31.12.2009 som vo svojej zbierke evidoval 10632 pivných plechoviek zo 115 krajín celého sveta a ďalších viac ako 3 600 plechoviek z nealkoholických nápojov. Súhlasím s tým, že uloženie takejto zbierky nie je jednoduché. V rodičovskom byte som mal plechovky umiestnené na špeciálnych poličkách na stenách. Bolo ich tam okolo 2200 ks a potom už nastal priestorový problém a tak som sa rozhodol, že najkrajšie ostanú na stene a ostatné do krabíc . Keď som sa oženil, dvakrát som sa sťahoval a až teraz, keď mám vlastný byt, začínam opäť budovať uloženie zbierky v byte na stenách. Už teraz však viem, že sa mi do bytu veľa nezmestí a z toho dôvodu mám v pivničných priestoroch prenajatú ďalšiu miestnosť, kde chcem v budúcnosti prezentovať celú svoju zbierku v špeciálnych výsuvných regáloch. Do tej doby zostane časť zbierky prehľadne uložená v označených krabiciach.

Aké zaujímavosti máte vo svojej zbierke a čo si v nej najviac vážite?
Z Európy sa mi v súčasnej dobe najviac páčia moderné plechovky, ktorých povrch je čiastočne tvarovaný ako napr. u Heinekenu. Zvláštne miesto v mojej zbierke majú staršie oceľové plechovky, z ktorých sami najviac páčia nemecké série (vlaky, zámky, balóny a pod.). Sú však ťažko dostupné a sú aj cenovo náročnejšie. Vzácne sú aj tzv. „Tennetsové dievčatá“ zo škótskeho pivovaru Tennets. Podľa katalógu ich je až 1045, ja ich mám v zbierke okolo 40, pretože možnosť ich získania je veľmi komplikovaná. Tak ako u každého zberateľa, aj u mňa je vzácna každá plechovka z exotických krajín. V zbierke mám také štáty a provincie, ako Papua – Nová Guinea, Reunion, Turks&Caicos, Maurítius, Kambodža, Laos, Vietnam, Botswana, Myanmar, India a mnohé iné.

06Ako získavate prírastky do svojej zbierky?
Moje prvé pokusy boli cestou inzerátov do rôznych inzertných novín a časopisov, ktoré nemali zo zberateľstvom nič spoločné. Dostal som mnoho odpovedí a za plechovkami som precestoval celé Slovensko. Neskôr keď som zistil, že je to organizované, začal som chodiť na burzy, pretože tam sú najväčšie možnosti na výmenu alebo kúpu. Niekedy som využil pri kontakte s cudzincami aj poštu, ale to určite nie je ideálny spôsob, pretože okrem drahého poštovného dochádza aj k poškodeniu plechoviek. V súčasnej dobe ma veľa zberateľov nájde aj na internete, kde mi ponúkajú zbierky na predaj, ale mnohokrát som sa stretol už aj s darovaním zbierky, čo si samozrejme veľmi vážim.

Dalo Vám zberateľstvo v živote okrem efektívneho využitia voľného času aj niečo iné?
V prvom rade je to pocit osobného uspokojenia z tých rôznych dizajnov, tvarov, ale aj množstva, ktoré som doteraz získal. Je to taký zvláštny vnútorný pocit, že v niečom som dobrý a že som niečo v živote dosiahol. Prináša mi to aj mnoho nových kontaktov, osobné známosti a priateľstvá s ľuďmi, ktorí majú rovnaké hobby a vedia, čo je to zberateľská vášeň. Na základe toho, že zbierku prezentujem pred známymi a návštevami, som rád, keď ich to zaujme a uspokojenie mi prinášajú ich pozitívne reakcie, čo ma motivuje do ďalšej činnosti. Celkom dobrý ohlas mala napríklad moja prezentácia vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča v Sásovej, ktorú zorganizovala Občianska rada za Sásovú spoločne so združením Náš domov Sásová. Samozrejme, že zmysel vidím aj v tom efektívnom využití voľného času pri triedení, porovnávaní, čistení a inej údržbe, na základe čoho sa nikdy nenudím.

08Aké sú Vaše zberateľské ciele do budúcnosti?
V prvom rade sa zameriavam na doplnenie chýbajúcich krajín v mojej zbierke, tak aby ich bolo zastúpených čo najviac, Ďalej chcem nadviazať viac nových kontaktov v zahraničí, pretože mám skúsenosť, že ak je pre mňa exotikou napr. Argentína, tak pre zberateľa z tejto krajiny je rovnako exotické Slovensko. Mojou veľkou túžbou je získať plechovku Zlatý Bažant s hokejistami ČSSR „Majster sveta v hokeji 1972″ (viď obrázok). Je ich medzi zberateľmi veľmi málo, pretože jeden z hokejistov emigroval a celý náklad boli zničený. Preto ak ktokoľvek túto plechovku vlastní, alebo má o nej nejaké informácie, prosím ho, aby ma určite kontaktoval. Mám v pláne aj skatalogizovať slovenské plechovky, čo som už začal čiastočne aj realizovať. No a mojim ďalším plánom do budúcnosti je aj verejne prezentovať svoju zbierku.

Pokiaľ vieme, plechovky v súčasnosti už nie sú jedinou Vašou zberateľskou vášňou.
Áno, je pravdou, že plechovky nie sú mojím jediným zberateľským hobby. Mám v podstate štyri hlavné okruhy záujmu. Začal som zbierať aj ďalšie zaujímavosti, ktoré súvisia s plechovkami, ako napr. zápalky a zapaľovače v tvare plechovky, kamióniky s plechovkou, pohľadnice, kalendáriky, fotografie, na ktorých sú zobrazené plechovky a pod. Vlastním aj fotoaparát a rádio v tvare plechovky, či tancujúcu alebo strašiacu plechovku. Osobitnú kapitolu môjho zberateľstva tvorí v posledných dvoch – troch rokoch Banská Bystrica a Šalková. Nakoľko som lokálpatriot a rodák zo Šalkovej, zbieram všetko, čo sa ich týka. Knihy, pohľadnice, odznaky, vlajky, mapy, rôzne suveníry a podobne. Spomínanou štvrtou oblasťou je pivovar Urpín, dnes Banskobystrický pivovar. Aj v tomto prípade zbieram všetko, čo sa ho týka. Napríklad etikety, podpivníky, poháre, tričká, obrusy, korunkové uzávery a mnoho iného.

19

Martin Turčan a jeho zbierka. Na snímke s predsedom Občianskej rady Sásová-Rudlová Andrejom Refkom

Toľko hobby zaberá každému väčšiemu zberateľovi veľa času, čo na to hovorí Vaša rodina?
Som jeden z tých, ktorý našiel pochopenie u manželky, ktorá ma v mojom hobby podporuje a nemám s tým žiadny problém. Samozrejme, že by to nešlo bez toho, aby som si nedokázal nájsť dostatok času aj na rodinu, nakoľko mám dve malé deti. Manželka mi v rámci svojich možností rada pomôže, hlavne pri evidencii, alebo aj pri samotnom získavaní plechoviek, napr. na dovolenkách.

Zdroj: Bystricoviny.sk