Rooseveltka s dlhom 30 miliónov sa zrejme nevyhne prepúšťaniu

SPRÁVY
8 /

V pondelok 3.septembra navštívila banskobystrickú Rooseveltovu nemocnicu ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Riaditeľ Vladimír Baláž potvrdil dlh nemocnice v celkovej výške 30 miliónov eur, čo znamená celkovú reštrukturalizáciu spojenú aj s nevyhnutným prepúšťaním zamestnancov.

Z celkového 30-miliónového dlhu Rooseveltky tvoria záväzky po lehote splatnosti zhruba 24 miliónov eur. Podľa riaditeľa fakultnej nemocnice Vladimíra Baláža sa ekonomická situácia nemocnice za posledného pol roka mierne zlepšuje, čo však nestačí na zásadnú zmenu. Tú vedenie Rooseveltovej nemocnice vidí v pripravovanej celkovej reštrukturalizácie, ktorá vzhľadom na najvyššiu nákladovú položku mzdy s odvodmi prinesie aj znižovanie počtu zamestnancov.

 O tom, koľkých ľudí v nemocnici sa to bude týkať, zatiaľ riaditeľ nechce hovoriť. Najskôr si to musí prejsť s jednotlivými primármi oddelení a prednostami kliník. „My sme minulý týždeň skončili audity na všetkých pracoviskách v tejto nemocnici. Trvali skoro dva mesiace a boli veľmi podrobné. Na budúci týždeň máme veľkú gremiálnu poradu aj s primármi a vrchnými sestrami, kde im to predstavíme. A na základe toho auditu vyvstanú otázky, či niekoho prepustíme alebo nie,“ uviedol Vladimír  Baláž médiám.

Zvolený postup súčasného vedenia Rooseveltky pri riešení zadlženia, ktoré sa ťahá z minulých období a aj napriek miernemu zlepšeniu situácie ďalej narastá, schvaľuje aj ministerka Zuzana Zvolenská. Teší ma to, pretože reštrukturalizácia tak, ako ju poňal pán riaditeľ, je presne tou cestou, ktorou musíme ísť. Pre pacienta sa nám skvalitnia služby a zároveň máme úspory na prevádzkových nákladoch,“ povedala ministerka v Banskej Bystrici. K rokovaniam s riaditeľom Rooseveltovej nemocnice Vladimírom Balážom a Detskej fakultnej nemocnice Jánom Noskom  dodala, že spolu hovorili aj o zavádzaní centrálnych postupov pri výdaji a skladovaní liekov pre fakultné nemocnice. Popoludní Zuzana Zvolenská navštívila aj Stredoslovenský ústav srdcovocievnych chorôb, a.s.

Podľa Zvolenskej by si riaditelia štátnych nemocníc v súvislosti s verejným obstarávaním tovarov a služieb mali vymieňať informácie o aktuálnych cenových reláciách. „Aby vedeli, ako sa ceny hýbu nielen v rámci svojich vlastných ponúk, ale pokiaľ niekto niečo také obstarával, ako sa hýbu v celom Slovensku. Kto čo vie robiť najlepšie a najlacnejšie. Tam smerujeme tieto postupy a procesy aj inde, nemocnice by sa mali navzájom inšpirovať,“ dodala ministerka Zvolenská.

O tom, ako sa bude ďalej vyvíjať situácia v Rooseveltovej nemocnici, ktorej súčasné vedenie okrem ekonomických problémov musí riešiť aj postupne vybuchujúce „míny“ bývalého vedenia zanechané na niektorých oddeleniach a klinikách, vám prinesieme ďalšie aktuálne informácie.

Zdroj: Bystricoviny.sk