V rómskej komunite Na Hrbe začal 15. ročník Ľudia z rodu Rómov

SPRÁVY
1 /

Jubilejný 15. ročník štvordňové nadregionálneho podujatia Ľudia z rodu Rómov odštartoval v piatok priamo v jednej z rómskych komunít Na Hrbe v Banskej Bystrici. Česká divadelná skupina ARA ART sa predstavila  hrou pod holým nebom „Čiriklóro, alebo čo hovorí vtáčik“.

Štvordňový program

Autorkou tejto rozprávkovej hry je zakladateľka českej romistiky Milena Hübschmannová. Ukážku predviedli umelci novinárom počas tlačovej besedy v rómskej osade. K dispozícii bol

aj HateFree fotostánok, ktorý vedie  český fotograf Lukáš Houdek.  

 

Riaditeľka festivalu Andrea Bučková k štvordňovému programu uviedla:

„Pamätnému dňu rómskeho holokaustu je venovaný štvrtok, kedy od 20:15 hod. pred Múzeom SNP v Banskej Bystrici organizujeme pietny program s názvom Leperiben – My nezabúdame. Vo večernom programe sa predstaví populárna slovenská speváčka Adriana Drafiová – Gitana, Marta Balážová a Pavlína Matiová z Českej republiky či hudobné trio pod vedením Viliama Didiáša. Program zakončí čítanie z knihy mŕtvych a svetelná projekcia na objekte Múzea SNP, ktorá pripomenie hrôzy a krutosti nie tak dávnej minulosti.“ 

Budú čítať mená asi 270 obetí rómskeho holokaustu zo Slovenska i Česka, ku ktorým sa dopátrali organizátori festivalu. Prečítajú ich ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, ombudsmanka Jana Dubovcová a ďalšie osobnosti verejného a kultúrneho života.

Piatkový večer vo Zvolene budú od 18:00 hod. v Kráľovskej sieni Zvolenského zámku znieť melódie z klasickej a jazzovej tvorby, ktorú ovplyvnila rómska kultúra. Na KlaJazzRom-e vystúpi Marta Balážová (ČR), Drahoslav Bango (SR), Tomáš Baroš (SR), Jan Bendig (ČR), Viliam Didiáš (SR) a Bohumila Sommerová (ČR).

Finále festivalu Ľudia z rodu Rómov bude v sobotu o 15:00 hod. v banskobystrickom Robotníckom dome Medzinárodný galaprogram, ponúkne skvelú hudbu, spev, tanec a nezabudnuteľnú atmosféru v podaní slovenských, českých, maďarských a rumunských skupín  či orchestrov. Viliam Didiáš & Gipsy Band (SR), Band Josefa Feča (ČR), Olah Gipsy Beats (HU) a Zurralia Orchestra (RO) ponúknu skvelú hudbu, spev, tanec a nezabudnuteľnú atmosféru.

Ponúkame rozmanitosť a multižánrovosť, kde si každý nájde to, čo ho zaujme. Garantom, že tomu nebude inak ani v tomto roku, je občianske združenie Quo Vadis s partnermi – Kultúrnym Združením Rómov Slovenska, ARA ART, mestami Banská Bystrica a Zvolen. Záštitu nad 15. ročníkom prevzal prezident SR Andrej Kiska, primátorka Zvolena Lenka Balkovičová a primátor Banskej Bystrice Ján Nosko,“ 

dodala Bučková.

Diskusia o poslaní festivalu

O cieľoch, príprave a podmienkach festivalu Ľudia z rodu Rómov diskutovali režisér David Fischer (ČR), Ingrid Kosová z OZ Quo Vadis a Helena Jonášová z Kultúrneho združenia Rómov Slovenska.

Počas doterajších ročníkov účinkovalo 115 umeleckých formácií a jednotlivcov najmä zo Slovenska, Česka, Maďarska a Rumunska. Uskutočnilo sa desať výstav remeselnej a umeleckej tvorby Rómov.

Návštevníci mali možnosť zapojiť sa do tvorivých dielní alebo sa zúčastniť na viacerých umeleckých i tematických workshopoch, ktoré sa venovali pálčivým témam ako rodovej nerovnosti rómskych žien a dievčat, extrémizmu a rôznym formám diskriminácie či tomu, aký majú jednotlivé iniciatívy a stratégie vplyv na život Rómov v procese integrácie.

Posledné štyri roky sa bezprostrednou súčasťou podujatia stali aj divadelné predstavenia. Unikátnosť tohto konceptu spočíva v tom, že organizátori sa od začiatku usilujú vniesť do programu aj rôzne inovatívne prvky kultúry ako napríklad živú knižnicu, divadlo utlačovaných či svetelnú projekciu. Toto viacdňové podujatie ponúka rozmanitosť a multižánrovosť, kde si každý nájde to, čo ho zaujme.

Festival Ľudia z rodu Rómov okrem iného spája aj Banskú Bystricu so Zvolenom. Je skvelé, že záštitu nad týmto podujatím spolu s prezidentom SR prevzali aj štatutári oboch  susedných miest. Pre budúcnosť by možno nezaškodilo, keby sa popri vládnej podpore   uplatnila aj väčšia participácia samospráv na tomto jedinečnom kultúrno –  spoločenskom podujatí s medzinárodnou účasťou.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová