Rok jedna nového bystrického primátora

SPRÁVY
9 /

Býva zvykom každoročne priebežne hodnotiť funkčné obdobie volených zástupcov občanov. Na základe analýzy vývoja komunálnej politickej scény v Banskej Bystrici sme sa pozreli na plnenie 13-bodovéhovolebného programu Jána Noska počas prvého roka jeho primátorského mandátu.

Primátor sa môže v zastupiteľstve oprieť o poslaneckú väčšinu

Komunálne voľby v Banskej Bystrici, ktoré sa konali 15.novembra 2014, skončili jasným víťazstvom nezávislého kandidáta Jána Noska so ziskom 46,08 % hlasov (9.379 voličov) pred druhým Petrom Gogolom(20,10 %) a tretím Pavlom Bielikom(10,67 %). Ostatní 12 kandidáti na primátora nezískali ani 5 % hlasov voličov.

Z 31 poslaneckých mandátov získala koalícia SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS podporujúca Jána Noska väčšinu 17 miest, Banskobystrická alternatíva má 9 poslancov a Klub nezávislých poslancov 5. Primátor sa môže oprieť o podporu väčšinového klubu a časti nezávislých poslancov, v opozícii sú poslanci BBA.

Plnenie volebného programu Jána Noska

1.Investície a zamestnanosť

Banská Bystrica potrebuje viac ako inokedy nové pracovné miesta a nových investorov, ktorí ich zabezpečia. Chcem urýchlene začať aktívnu komunikáciu s Ministerstvom hospodárstva SR a vládnou agentúrou SARIO k téme prílevu nových investorov do nášho mesta. Na Mestskom úrade vytvoríme špecializované oddelenie, zaoberajúce sa práve touto oblasťou, ktoré v súčasnosti neexistuje.

Oddelenie medzinárodných vzťahov posilníme o sekciu medzinárodného obchodu. V priebehu prvých 100 dní vytvoríme komplexnú atraktívnu prezentáciu mesta Banská Bystrica a mestského priemyselného parku v Šalkovej, ako ideálneho miesta pre príchod nových investorov. Podpora vzniku nových pracovných miest bude pre mňa prioritou číslo 1.

Mesto aktívne pracuje na získavaní nových investorov. Tí by mali postupne pribúdať aj v priemyselnom parku. Na MsÚ sa vytvoril nový odbor rozvojových aktivít, pod ktorý patria aj investície a europrojekty. Ich príprava v novom programovacom období sa mohla rozvinúť až po prijatí nového územného plánu mesta a jeho premietnutí do Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta (PHSR)  2015-23 v septembri, ktorý obsahuje strategické investície financovateľné z eurofondov, preto prvé hmatateľné výsledky možno očakávať až v ďalšom období.

V tomto roku sa aj vďaka vládnej dotácii opravuje historicky najviac mestských komunikácií. V spolupráci s občianskymi radmi plynú do jednotlivých častí financie na malé investičné akcie, v meste sa začal uplatňovať aj participatívny rozpočet. Je reálny predpoklad, že po predchádzajúcich rozpočtových provizóriách sa v decembri konečne schváli riadny rozpočet mesta na budúci rok. .

2. Ochrana mesta pred povodňami

Poskytnem maximálnu súčinnosť banskobystrickému závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku pri získaní finančných prostriedkov z fondov EÚ, vo výške viac ako 26 mil. Eur, potrebných na výstavbu protipovodňovej ochrany mesta Banská Bystrica. Z pozície mesta ju môžeme urýchliť a to najmä zapracovaním protipovodňovej ochrany do územného plánu, bezodkladným vydaním potrebných územných rozhodnutí, spoluprácou pri majetkovom vysporiadaní a vyčlenením vhodného pozemku v mestskom priemyselnom parku Šalková, pre umiestnenie areálu na uskladnenie mobilných prvkov protipovodňovej ochrany.

Schválením nového územného plánu mesta sa podarilo dokončiť územné konanie SVP na dôležitú výstavbu protipovodňovej ochrany Banskej Bystrice proti storočnej vode a v spolupráci s mestom pripravili vodohospodárieuroprojektna získanie financií z EÚ.

3. Nový územný plán mesta

Presadím schválenie takého územného plánu mesta, ktorý bude chrániť jeho obyvateľov pred živelnou výstavbou, ohrozujúcou životné prostredie, ale zároveň vytvorí možnosti pre príchod nových investorov a ďalší rozvoj Banskej Bystrice.

Primátor s podporou väčšiny poslancov MsZ koncom marca presadil schválenie základného územnoplánovacieho dokumentu mesta, ktorý stanovuje základné podmienky a regulatívy funkčného využitia územia a urbanistický rozvoj mesta na ďalšie štvrťstoročie. Tento dokument právoplatný od mája 2015 však v októbri napadol protestom krajský prokurátor na júlový podnet združenia VIA IURIS podporovaného poslancami Banskobystrickej alternatívy, čo vnieslo neistotu do radov investorov, ktorí dlhé roky čakali na nový územný plán mesta.

Momentálne sa čaká na vyjadrenie Ministerstva dopravy, stavebníctva a regionálneho rozvoja SR, či Okresný úrad Banská Bystrica protest prokurátora odmietne a dokument zostane v platnosti (môže ho prokurátor napadnúť na súde) alebo ho prijme a nový ÚP stratí platnosť, bude  teda platiť pôvodný dokument z roku 1976 so zmenami a doplnkami a práce na novom dokumente začnú odznova.

4. Komunikácia s Banskobystričanmi

Vytvorenie komunikačnej stratégie medzi mestom a jeho obyvateľmi, založenej na priamom dialógu, pokladám za jednu z najdôležitejších výziev. Bystričania musia vedieť, kam idú ich dane a aké služby im mesto za ne poskytuje. Zároveň musia byť vždy a včas informovaní o tom, čo sa v meste deje a ako sa môžu zapojiť do jeho rozhodovacích procesov.

Primátor komunikuje s občanmi nielen priamo na stretnutiach s nimi, prostredníctvom hovorkyne a svojho Facebooku, ale snaží sa efektívne využívať aj všetky dostupné mediálne kanály, čo bola jeho silná stránka pred voľbami a zostala i po nich.

5. Eurofondy

Využijem svoje osobné skúsenosti z čerpania fondov Európskej únie a prostredníctvom nich vybudujeme to, čo v Banskej Bystrici chýba. Nikdy nedovolím, aby eurofondy muselo naše mesto vracať tak, ako to bolo v prípade projektov na rekonštrukciu základných škôl.

Mesto si vytvorilo všetky predpoklady k tomu, aby v zmysle PHSR mohlo pripraviť nové europrojekty a v novom programovacom období 2015-20 získať zdroje z EÚ. Plnenie tohto bodu sa bude dať hodnotiť až v ďalších rokoch, aktuálne sa dokončil projekt rekonštrukcie Robotníckeho domu z eurofondov ešte z minulého volebného obdobia.

6. Doprava a parkovanie

Spolu s dopravcami prehodnotíme cestovné poriadky MHD tak, aby čo najviac vyhovovali obyvateľom mesta a najmä logicky nadväzovali na regionálne vlakové a autobusové spojenia. Okamžite začnem rokovania s majiteľmi autobusovej stanice a v prípade ich nezáujmu o jej dostavbu im ponúknem vstup mesta do tohto projektu s cieľom dokončiť ju v čo najkratšom termíne.

Pripravíme komplexnú štúdiu výstavby nových parkovacích plôch aj s časovým plánom výstavby, ktorá bude riešiť neúnosnú situáciu, najmä na sídliskách. Peniaze získané z výberu parkovného opätovne použijeme na výstavbu nových parkovísk. Spoločne s vedením Rooseveltovej nemocnice budem riešiť problém s parkovaním v jej okolí. Opravu ciest a chodníkov považujem za samozrejmosť stále, nielen pred voľbami.

Koncom januára 2015 sa podarilo primátorovi dohodnúť s českým investorom komplexu Terminal Shopping Center BB spoločnosťou Primum s.r.o. prípravu realizácie komplexnej rekonštrukcie vyše 30 rokov nedostavanej autobusovej stanice s obchodným centrom, Mesto maximálne spolupracovalo s investorom na vydaní potrebných stavebných povolení, DPMBB a.s. v októbri vybudoval aj dočasnú autobusovú stanicu na Mičinskej, aby sa mohlo začať s výstavbu novej. Je pravdepodobné, že do tejto časti projektu vstúpi mesto. Nový komplex v hodnote cca 18 mil. eur má stáť do konca roka 2016.

Primátorovi sa podarilo dojednať so spoločnosťou EEI s.r.o. nové podmienky zmluvného vzťahu v súvislosti s parkovaním a výberom parkovného v meste. Na základe novej zmluvy medzi mestom a EEI, pri vynulovaní vzájomných záväzkov aj s MBB a.s, bude pomer rozdelenia výberu parkovného po odrátaní nevyhnutných nákladov na parkovací systém  65:35 v prospech mesta. Z týchto financií a výberu parkovného za vyhradené miesta sa vytvorí parkovací fond, z ktorého sa bude financovať vytváranie nových parkovacích miest.

7. Zeleň a životné prostredie

V spolupráci s mestskou organizáciu ZaReS budeme realizovať pravidelné kosenie, hrabanie a udržiavanie mestskej zelene. Postupne začneme s citlivou revitalizáciou mestských parkov a v spolupráci s Akadémiou umení a Ministerstvom školstva SR sa budeme snažiť získať prostriedky aj na obnovu parku kaštieľa Radvanských. Budem trvať na tom, aby si aj súkromní vlastníci svoje pozemky na území mesta udržiavali v súlade s platnou legislatívou. Pustíme sa do boja s čiernymi skládkami. A vyhráme ho!

Mestu sa podarilo zvýšiť intenzitu kosenia trávy. V spolupráci s Akadémiou umení sa využije milión eur z Ministerstva školstva SR na revitalizáciu parku kaštieľa Radvanských a jeho nevyhnutnú opravu pred očakávanou komplexnou rekonštrukciou, na ktorú treba zohnať ďalšie financie. Postupne sa darí likvidovať aj niektoré nepovolené skládky odpadu.

8. Školstvo a šport

Budeme pravidelne investovať do školských budov a urýchlene odstránime najzávažnejšie havarijné stavy v nich. Okrem základných škôl budeme venovať pozornosť aj materským školám. Dobudujeme školské areály a telocvične, ktoré otvoríme v popoludňajších hodinách pre verejnosť. Budeme pokračovať v projekte odstraňovania plaveckej a korčuliarskej negramotnosti pre žiakov základných škôl.

Budem viac podporovať miestne športové kluby a združenia, na ktoré sa teraz zabúda. Budeme budovať detské ihriská, ale aj športoviská pre mládež a podporíme aktivity prezentujúce zdravý životný štýl. Aj Banská Bystrica potrebuje nové cyklotrasy a trasy pre bežecké lyžovanie!

Mestu sa darí získavať prostriedky aj z vládnych grantov na nové ihrisko vZŠ Radvaň, so STEFE v ZŠ Moskovská, z mestských zdrojov v Rakytovciach či na Severnej s pomocou Mladých sociálnych demokratov.. Rekonštruujú sa postupne školy, ktoré sa nepodarilo v minulosti vyriešiť z eurofondov (program STEFE), dostáva sa aj na materské školy.

Mesto cez BPM vyriešilo rekonštrukciu zimného štadióna aj s prevádzkou, s ministerstvom obrany sa snaží vyriešiť problém futbalového štadióna aj pre atletickú Duklu, podporuje aj ďalšie športy. Začiatkom roka sa osvedčilo budovanie bežeckých trás pre lyžiarov Správou športových a telovýchovných zariadení mesta (SŠaTZM) aj na sídliskách, pripravuje sa výstavba cyklotrás, Banská Bystrica bojuje o získanie titulu Európske mesto športu 2017.

9. Mestský úrad a jeho manažment

V prípade zvolenia bude jednou z mojich prvých aktivít zavedenie transparentných výberových konaní na pozície na mestskom úrade a v mestských organizáciách. Provizórne fungovanie mestského úradu, politické a kamarátske nominácie, nič z toho nemôže mať miesto v inštitúcii, ktorú platíme všetci z našich daní. Dobudujeme a spropagujeme projekt elektronickej komunikácie občanov s mestským úradom. Za ďalší potrebný organizačný krok považujem zníženie počtu organizácií zriadených mestom a zlúčenie mestských firiem.

Primátor si po svojom nástupe do funkcie vytvoril okolo seba mladý tím manažérov, vymenil aj viacerých vedúcich oddelení MsÚ. Aj keď nie všetky nominácie sa osvedčili, ako napr. už odídený šéf komunikácie, manažment mesta s dvomi viceprimátormi pracuje vo vysokom tempe. Výberové konania na MsÚ sa nestali pravidlom, až teraz pri hľadaní šéfov nových zlúčených mestských obchodných spoločností a organizácií.Do konca roka by sa mali zlúčiť MBB a.s. a BPM s.r.o., čo sa očakávalo.

Určité otázniky vyvolalo zlučovanieZAaRES so SŠaTZM, rovnako ako zrušenie samostatnejrozpočtovej organizácie Útvar hlavného architekta (ÚHA) mesta, ktorého činnosť by mala prejsť do oddelenia na mestskom úrade. Poslanci však väčšinovo vyjadrili podporu primátorovi s dôverou, že to bude viesť k zefektívneniu práce v meste.

10. Kultúra a jej podpora

Vybudujeme nový komunikačný systém pre kultúrne podujatia, ktorý ich výrazne sprehľadní a pomôže im v organizácii. Podporíme zachovania tradičných historických a kultúrnych tradícií nášho mesta. Kultúra nie je len záležitosťou centra! Prinesieme ju aj do menších mestských častí a na sídliská. Podporíme lokálne knižnice a ich služby pre obyvateľov.

Mesto má vypracovaný grantový systém na podporu kultúry a športu. Okrem tradičných kultúrno – spoločenských podujatí (napr. Radvanský jarmok, teraz Banícka vizitácia) sa v Banskej Bystrici v spolupráci s mimovládnym sektorom presadzujú aj ďalšie netradičné žánre.. Koordinuje ich oddelenie kultúry na MsÚ, informuje o nich Informačné centrum a nový portál www.podujatiabb.sk.

11. Sociálna starostlivosť

Mesto Banská Bystrica patrí už takmer dve desaťročia k slovenskej špičke v oblasti sociálnych služieb. Budeme pokračovať v budovaní a skvalitňovaní sociálnych služieb a obhajovať tak líderskú pozíciu mesta Banská Bystrica v rámci Slovenska. Na tento účel budeme využívať rôzne štátne výzvy, ako aj projekty z eurofondov. Skvalitníme komunitný život seniorov a zapojíme ich viac do diania v meste. Musíme budovať a podporovať materské centrá, centrá pre rodinu a poradenské centrá.

V tejto oblasti si banskobystrická samospráva zachováva vysoký štandard, funguje aj komunitný život v centre i na sídliskách. Mestu aj s okolím, kde žije viac ako 14.000 seniorov, však stále chýba geriatrické oddelenie v Rooseveltovej nemocnici, ktoré bolo nepochopiteľne zrušené v roku 2011.

12. Poriadok a bezpečnosť

Personálne posilníme mestskú políciu v meste aj na sídliskách, dobudujeme a rozšírime kamerový systém pre vyššiu bezpečnosť všetkých obyvateľov mesta. Pri obsluhe dispečingu kamerového systému vytvoríme pracovné miesta, na ktorých nájdu uplatnenie zdravotne postihnutí občania. Koncept fungovania mestskej polície musí spočívať predovšetkým v pomoci a riešení problémov obyvateľov aj turistov, nielen v dávaní pokút!

Mestská polícia má tri policajné stancie mimo svojej základne na MsÚ . v Sásovej (bývalá ZŠ Tatranská), Podlaviciach ( ZŠ Gaštanová) a najnovšie aj na Fončorde (ZŠ Moskovská). Kamerový systém obsluhujú zdravotne postihnutí.Počet príslušníkov MsP sa nezvyšuje, v porovnaní s inými krajskými mestami by však mali byť lepšie ohodnotení.

13. Cestovný ruch

Synchronizácia činností a aktivít celého regiónu v oblasti cestovného ruchu a ich spoločná prezentácia. To je jedno z hlavných hesiel. Vytvoríme pobytové balíky a podporíme aktívny cestovný ruch, využitím prírodného bohatstva v okolí nášho mesta. Banská Bystrica musí byť lídrom regiónu a malo by to takto vnímať aj celé Slovensko.

Mesto predalo svoj podiel v obchodnej spoločnosti VISIT BB s.r.o., marketingovú a propagačnú činnosť týkajúcu sa aj cestovného ruchu si zabezpečuje vlastným oddelením na MsÚ. Tu sa čaká na naštartovanie novej stratégie v oblasti cestovného ruchu, čo bola priorita bývalého vedenia mesta  a mala by sa napĺňať postupnými krokmi v spolupráci s podnikateľmi a organizáciami CR.

Autor: (tom), Foto: ilust.