Róberta Bezáka prijme pápež František v júni

SPRÁVY
0 /

V marci 2014 povedal český kardinál Miloslav Vlk že odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka prijme pápež František, ak sa bude kajať. Tá chvíľa sa blíži.

Iniciátori petície na podporu Róberta Bezáka na tlačovej konferencii oznámili, že pápež František ho prijme počas júnovej audiencie.

„Svätý Otec mal prijať Róberta Bezáka už začiatkom mája, ale pre jeho náročný pracovný program sa stretnutie presunulo na jún,“

zaznelo vo štvrtok z ich úst.

Bezákovo prijatie  naznačil pápež František 13.marca v rozhovore s českými biskupmi, ktorí ho o to opätovne prosili. Český kardinál Vlk zároveň povedal, že už začiatkom roka to mal Bezákovi oznámiť prefekt Kongregácie pre biskupov kardinál Marc Ouellet.

„Pokiaľ vraj takýto kajúci postoj Bezákovi vydrží, môže ho prijať i pápež František, ktorý v rozhovore s českými biskupmi niečo také naznačil,“

dodal kardinál Vlk. Podľa neho Bezák zaujíma k celej veci kritickejší postoj a uznáva aj určité chyby.

Český kardinál Dominik Duka ešte vlani k prípadu Bezák uviedol, že považuje za normálne zaujímať sa o všetko, ale to ešte neznamená môcť veci riešiť:

Odvolanie trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka je nešťastná kauza, ktorá vyvoláva napätie. Tí, ktorých sa týka, musia hľadať cestu, akým spôsobom ju vysvetliť.  Ja ako človek zvonku môžem šliapnuť vedľa. Je to určitý problém, ktorý musíte vyriešiť na Slovensku.“

Českí a moravskí biskupi už počas februárovej návštevy Ad limina apostolorum požiadali pápeža Františka, aby sa stretol so slovenským arcibiskupom Róbertom Bezákom. Potvrdil to ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz dúfajúc, že sa kauza pohne vpred:

„Svätý Otec je o veci informovaný. Z jeho reakcie bolo vidieť, že to pre neho nie je neznáma kauza. Ja osobne musím znova povedať, že čo je za tým, prečo bol Róbert Bezák odvolaný, neviem. Ten, kto uskutočnil vizitáciu, je viazaný mlčaním.“

Na rozdiel od českých, stále mlčia slovenskí biskupi. Svedčí o tom reakcia hovorcu KBS Jozefa Kováčika, ktorý to komentoval slovami:

„Konferencia biskupov Slovenska nevstupuje do menovania ani odvolávania biskupov.“

Medzi ľuďmi obľúbeného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka odvolal v lete 2012 pápež Benedikt XVI. na základe predchádzajúcej apoštolskej vizitácie. Bezák sa potom Na istý čas sa vrátil do svojho predchádzajúceho pôsobiska ako výpomocný duchovný v Radvani.

V decembri 2013 však opustil Slovensko a odišiel do kláštora redemptoristov v Bussolengu neďaleko talianskej Verony, kde žije ako rehoľník.

Zdroj: Bystricoviny.sk; foto: zahraničné agentúry