Richard Raši na UMB: Verejnosť zabúda na výhody, ktoré ponúka členstvo v EÚ

SPRÁVY
2 /

V pondelok sa na pôde Ekonomickej fakulty UMB v Banskej Bystrici uskutočnilo ďalšie zo série podujatí #MYSMEEÚ. Cieľom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí je oživiť celonárodnú diskusiu o aktuálnych témach EÚ s osobitným dôrazom na miesto Slovenska v ďalšom smerovaní európskeho projektu.

Podujatie otvoril podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu  Richard Raši. Vicepremiér zdôraznil výhody, ktoré môžeme vďaka členstvu v Európskej únii (EÚ) užívať a tiež apeloval na študentov, aby svoje právo voliť zástupcov do Európskeho parlamentu využili.

cmsSiteBoxPhoto_17329-10399

Podľa Rašiho Slovensko stojí pred viacerými celospoločenskými problémami. Tie dokáže zvládnuť len ako súčasť Európskej únie:

„Sme svedkami klimatických zmien, na ktoré musíme reagovať. Musíme myslieť na kybernetickú bezpečnosť, udržateľný rozvoj, ale i na boj proti šíreniu dezinformácií.  Vyrovnať sa s týmito výzvami dokážu Európania len spoločne.“

Vo svojom predslove  Richard Raši povedal:

„Od rána, keď sa zobudíme, až do večera, keď zaspávame, sa stretávame s výhodami, ktoré nám členstvo v EÚ ponúka. Využívame mestskú hromadnú dopravu, ktorá bola financovaná z EÚ, jazdíme po cestách financovaných zo zdrojov EÚ, naše deti chodia do škôl zrekonštruovaných vďaka európskym fondom a používajú interaktívne tabule, ktoré sú tu tiež vďaka vybaveniu z EÚ fondov. Na nič z toho netreba zabúdať.“

cmsSiteBoxPhoto_17329-10400

Vicepremiér špeciálne pripomenul prítomným študentom, aby sa zúčastnili volieb do Európskeho parlamentu a zaujímali sa o Európsku úniu, vďaka ktorej môžu študovať i pracovať v zahraničí či zúčastňovať sa na medzinárodných vedeckých projektoch. V posledných voľbách volilo len 6 percent mladých ľudí a dokonca len 3 percentá vysokoškolských študentov.

„Podujatia, ako je Národný konvent, kde sa diskutuje o EÚ, považujem za mimoriadne dôležité a verím, že aj vďaka nim nebudeme z hľadiska účasti na voľbách do Europarlamentu na chvoste,“

dodal podpredseda vlády.

cmsSiteBoxPhoto_17329-10398

Na otvorení vystúpila aj prorektorka pre pedagogickú činnosť UMB Janka Klincková. V rámci panelu Európska politika sa nás týka si štátny tajomník MZVaEZ SR František Ružička vymenil názory so študentmi UMB a vypočul si ich očakávania smerom k budúcnosti EÚ.

V moderovanej diskusii, ktorú viedol Martin Strižinec, sa v paneli Európska únia, spravodlivosť a základné práva predstavili vydavateľ Euractiv Slovensko Radovan Geist, riaditeľka odboru európskych záležitostí a zahraničných vzťahov Ministerstva spravodlivosti SR Zuzana Štofová a riaditeľ Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Hajšel.

cmsSiteBoxPhoto_17329-10405

 

 

Zdroj: (dem), Foto: UMB a ilustračné