Respiračné ochorenia stúpajú, objavila sa meningokoková meningitída

SPRÁVY
0 /

Podľa predpokladu lekárov, ale aj každoročnej skúsenosti epidemiológov, výskyt akútnych respiračných ochorení(ARO) opätovne stúpol.

V prípade ARO je to v porovnaní s 33. kalendárnym týždňom nárast o vyše 17 percent a čo sa týka chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) je výskyt rovnaký, ako uplynulý týždeň.. V rovnakom období vlaňajška je výskyt respiračných ochorení však nižší o 10 percent a výskyt chrípky  je takmer rovnaký. Podľa epidemiológov v absolútnych číslach nemožno tento vývoj dramatizovať – každoročne sa totiž s koncom školských prázdnin a vracajúcimi sa dovolenkármi počet chorých zvyšuje.

„Ochorenia, ktoré sa v tomto čase vyskytujú sú vo väčšine prípadov nie virózy,  ale faringitídy a laryngitídy z tepla, prípadne chladných rán, kedy sa ľudia neoblečú a neobujú adekvátne k teplote a počasiu. Aj v nasledujúcich týždňoch bude počet chorých podľa každoročných skúseností narastať,“

konštatovala vedúca oddelenia infekčnej epidemiológie banskobystrického RÚVZ MUDr. Viera Morihladková.

Podľa štatistík 51 percent lekárov pre deti a dorast a 43 percent lekárov prvého kontaktu to v prípade ARO predstavuje prepočítanú chorobnosť takmer 500 na 100-tisíc obyvateľov Banskobystrického kraja, ktorých do systému monitorovania chorobnosti nahlásili v 34. kalendárnom týždni lekári prvého kontaktu. V prípade CHPO je počet chorých 84, čo predstavuje chorobnosť necelých 29 na 100-tisíc obyvateľov kraja.

Pomerne nízky počet hlásiacich lekárov, spôsobuje, že môžu vznikať isté rozdiely medzi skutočným a evidovaným počtom chorých. RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, neevidoval ani tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI).

Skutočnosť, že sa na pôvode ochorení podieľajú predovšetkým vírusy, spôsobujúce akútne ochorenia s ľahším priebehom, svedčí aj nízky výskyt komplikácií(1,8 percent). Zápalové ochorenia horných dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín v 6 prípadoch, zápalmi stredného ucha v 9 prípadoch a v 11 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac skomplikovaných prípadov (5,8 percent) je tentoraz medzi seniormi, ktorí vo väčšine prípadov zle znášajú časté striedania tropických horúčav a chladnejších dní a nocí. Nasledujú ekonomicky činní obyvatelia a adolescenti. V 34. kalendárnom týždni najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Veľký Krtíš (219), Rimavská Sobota (187), Žarnovica (176) a  Lučenec (173). a Žiar nad Hronom (183). Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je ich najviac v okresoch Poltár a Žarnovica.  ARO aj CHPO najviac postihlo (v absolútnom počte chorých) ekonomicky aktívne obyvateľstvo, deti základných škôl, ale aj najmenšie deti od 0 do 5 rokov. Najmenej chorých je medzi adolescentmi.

Zdroj: RÚVZ BB, Foto: sxc.hu