Poslanci BBSK reagujú na podporu akcie s militantnými Slovenskými brancami v Lovinobani

SPRÁVY
3 /

Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja z okresu Lučenec Attila Agócs, Pavol Baculík, Pavel Greksa, Branislav Hámorník a Juraj Pelč reagujú  článok uverejnený na internetovej stránke Dennik.sk 27. júla 2018 pod názvom „Ako militantní mladíci prerástli štátu cez hlavu“. Ich reakciu prinášame v plnom znení:

Reakcia krajských poslancov z okresu Lučenec

„Ako poslanci Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja za okres Lučenec sa chceme aj touto formou verejne dištancovať od účasti príslušníkov neregistrovanej polovojenskej organizácie Slovenskí branci na Športovom dni obce Lovinobaňa podporenom z poslaneckého dotačného systému BBSK.

 Odsudzujeme všetky formy nelegálneho militantizmu a šírenia dezinformácií. Nestotožňujeme sa s interpretáciou situácie prezentovanou starostom obce Lovinobaňa, ktorý je ako štatutárny orgán žiadateľa dotácie zodpovedný za dodržanie zákonnosti a za celý priebeh podujatia. Keďže sme pozvánku na podujatie nedostali, o účasti Slovenských brancov sme sa dozvedeli len z článku Denníka N a boli sme nepríjemne prekvapení.

 Vo svojej žiadosti obec popisovala podujatie ako rodinný športový deň zameraný na športové aktivity, súťaže a tvorivé dielne. Pri rozhodovaní o poskytnutí dotácie z vlastných príjmov župy sme preto neočakávali, že niektorí z účastníkov zneužijú podujatie na šírenie nebezpečnej propagandy.

 Podľa našich zistení doteraz k podpísaniu dotačnej zmluvy medzi BBSK a obcou nedošlo, župana Jána Luntera budeme preto žiadať, aby preveril právnu možnosť nepodpísania zmluvy.“

Sportovy den lovinobana

Slovenskí branci

Je neregistrovaná polovojenská organizácia proruskej politickej orientácie, ktorá pôsobí na Slovensku od roku 2012. Organizácia bola založená ako neregistrovaný telesno – branný klub a od apríla 2016 jej aktivity zastrešuje občianske združenie Naša vlasť je budúcnosť, ktoré Slovenskí branci označujú ako svoje „civilné oddelenie“. Na niektorých školách predvádzali ukážky bojového výcviku.

 Organizácia spolupracuje so slovenskou pobočkou Nočných vlkov, ruského motorkárskeho klubu a neoficiálne polovojenskej organizácie ruskej vlády. Organizačná štruktúra Slovenských brancov  pozostáva z oddielov, ktorých bolo v roku 2012 sedem, v roku 2015 jedenásť a v roku 2016 tucet. Samotná organizácia na svojich stránkach uvádza, že sa v roku 2017 zvýšil počet jej členov na „cca 170“.

Slovenskí branci sa od svojho vzniku prezentujú ako názorovo a ideologicky neutrálna branná organizácia. Zdôrazňujú  svoju „pronárodnú orientáciu“,  ohradzujú sa voči nacizmu a fašizmu, deklarujú nadväznosť na ruské vojensko – vlastenecké oddiely a telovýchovný spolok Sokol.

slovenski branci5

Podľa vyjadrení svojich členov približne do polovice roka 2012 spolupracovali s krajne pravicovým občianskym združením Slovenské Hnutie Obrody, ktoré otvorene sympatizuje s režimom vojnového Slovenského štátu z rokov 1939 – 45.

Ministerstvo vnútra SR  potvrdilo, že Slovenskí branci mali väzby na  na extrémistické skupiny.. Toho času sa podľa  MV SR medzi extrémistickými subjektmi nenachádzajú.

V júli 2018 minister obrany SR Peter Gajdoš podal podnet na Generálnu prokuratúru SR vo veci preskúmania zákonnosti organizácie. Generálny tajomník Služobného úradu MO SR Ján Hoľko označil za znepokojujúcu evidentnú snahu krajne pravicovej politickej strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko o ovládnutie tejto polovojenskej organizácie.

slovenski branci1

Stanovisko bystrického župana

Predseda BBSK Ján Lunter využije svoju kompetenciu a nepodpíše dotáciu BBSK pre obec Lovinobaňa (okres Lučenec) na Športový deň obce. Reaguje tak na výzvu poslancov zastupiteľstva BBSK za okres Lučenec, ktorí dotáciu schválili v rámci balíka financií určených na podporu miestnych podujatí.

 „Aj na základe toho si preto predseda BBSK Ján Lunter vyhradzuje možnosť nepodpísať zmluvu o dotácii medzi BBSK a obcou Lovinobaňa,“

napísal Úrad BBSK.

urad bbsk

 Starosta obce to považuje za nedorozumenie

Starosta Lovinobane Marian Lenhard označil celú situáciu za nedorozumenie. Športový deň podľa jeho slov organizujú v obci už tradične, zväčša s opakujúcim sa bohatým programom, v ktorom je zahrnutá aj streľba zo vzduchovky:

„S prípravou a organizáciou tohto podujatia sa začalo mesiace vopred a aj športový deň sa uskutočnil skôr, ako vypukla panika spustená politikmi a médiami voči Slovenským brancom. Vzhľadom na to, že o streľbu zo vzduchovky bol aj minulosti záujem a k dispozícii sme nemali dostatok vzduchoviek, a terčov, boli oslovení aj Slovenskí branci, ktorí túto súťaž zo vzduchoviek zabezpečili.“ 

lovinobana

Zdôraznil, že túto činnosť vykonali bezplatne a v rámci ich pôsobenia počas športového dňa nezaznelo ani jedno slovo proti niekomu a za niečo.

„Ja ako starosta som po skúsenostiach z minulosti nezávislý, mám názor, že politika do obecných problémov vôbec nepatrí. A tak aj v tomto duchu bolo pôsobenie Slovenských brancov apolitické,“

dodal starosta Lenhard s tým, že ich prítomnosť a činnosť vie dosvedčiť nespočetné množstvo ľudí.

slovenski branci4

Zdroj: Úrad BBSK a wikipédi, Foto: ilustračné