Rastislav Bero opäť prekvapil – fotografoval hudbu  

SPRÁVY
0 /

V pondelok večer patrili priestory historickej Radnice vernisáži ďalšej jedinečnej výstavy banskobystrického architekta a fotografa Rastislava Bera. Svoje majstrovstvo a lásku k hudbe pretavil do kolekcie fotografií s názvom „Videl som hudbu“.

Kurátorom výstavy je prof. Ladislav Paule, ktorý o nej povedal:

„Aj keď som mal pocit, že Rasťo nás už ničím neprekvapí, tak on to dokázal  a nie hocijakou ranou, ale čistým zásahom desiatky. Dnes prichádza s kolekciou Videl som hudbu. Sú to fotografie z koncertných siení sprostredkované pomocou dvoch televíznych staníc, keď na konci toho prenosového reťazca bol fotograf, ktorý to celé precítil a zdokumentoval.“

Rastislav Bero (* 7. jún 1935) je rodákom z Brezna. Vyštudoval architektúru v Bratislave, ale vrátil sa do Banskej Bystrice, aby bol bližšie k milovaným horám, ktoré často fotografuje.  Vystavoval  nielen svoje hory, ale aj architektúru či krásu v dreve zakliatu. Vlani sa sústredil na  ľudí, ktorých stretával na ulici v divadle zvanom život. Teraz videl hudbu.

„Hudba ma sprevádza celým životom, najmä vážna. V čase môjho gymnaziálneho štúdia som hral na klavíri, na vysokej škole som navštevoval hudobné divadlo. Popri tom som sa venoval fotografii a jednou z tém, na ktorej by som bol rád pracoval, bolo fotografovanie interpretov hudby. V tomto smere sa mi splnila moja túžba iba raz, keď  mi majster Bohdan Warchal dovolil fotografovať ho na koncerte v Banskej Bystrici,“

uviedol na vernisáži autor vystavených fotografií Rastislav Bero.

Vždy ho fascinovali prejavy na tvárach interpretov, to prežívanie hudby a ich bezvýhradné stotožnenie sa s ňou. Keď zistil, že dve televízne stanice Brava a Classica vysielajú klasickú hudbu a opery, neváhal a zabezpečil si ich príjem do svojho televízora.

Majster Bero k svojej tvorbe dodal:

„Mám tak možnosť počuť a vidieť tú najkrajšiu hudbu v podaní tých najlepších interpretov Keď som videl to úžasné emociálne prežívanie každej skladby, tak ma napadlo, že ako mňa by to mohlo obohatiť aj iných. Začal som fotiť hudbu na obrazovke a výsledkom je kolekcia fotografií na tejto výstave. Nebolo to vôbec jednoduché, zápasil som s technickými problémami a musel selektovať podľa kvality vysielania Je mi ľúto, že som mnoho obsahovo výnimočných fotografií musel vyradiť, takže prezentujem len vybranú časť.“

Autorské práva riešil Rastislav Bero tak, že sa obrátil na obe televízie s niekoľkými svojimi fotografiami a požiadal ich o súhlas so zverejnením. Ten nielenže dostal, ale zástupcovia televíznych staníc vyjadrili potešenie, že vďaka ich vysielaniu môže spojiť svoje dve vášne (hudbu a fotografovanie) a sprostredkovať ich ľuďom.

Na vernisáži vystúpili so skvelými hudobnými kúskami  banskobystrickí  umelci  Eva Cáhová (klavír) a Martin Budinský (cimbal) a Jozef Vohár (gitara)

Výstava fotografií „Videl som hudbu“ na banskobystrickej Radnici potrvá v dňoch 2. – 14. marca 2015.  Zaujímavé dielo Rastislava Bera  môžete vidieť od pondelka do soboty, vstup je voľný.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová