Ráno sa presunul MIG-21 po ceste zo Sliača do Bystrice

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Očakávané Medzinárodné letecké dni SIAF 2012 na Sliači si môžu v predstihu užiť aj Banskobystričania. V stredu zavčas ráno sa po starej ceste zo Sliača presunie pred Europu stíhačka MIG-21, kde bude vystavená.

Najväčšia a najočakávanejšia letecká šou roka sa blíži. SIAF 2012 už o 24 dní. Nebo nad sliačskym letiskom bude 1. a 2. septembra 2012 burácať. Vo vzduchu sa predstavia špičkoví piloti a leteckí akrobati, ktorí ponúknu jedinečné kúsky na svojich lietajúcich strojoch.  Nezabudnuteľné divadlo sľubuje pýcha talianskeho letectva Frecce Tricolori a dych vyrážajúcim zážitkom bude historická premiéra strategického amerického bombardéra B-52.

Signálom,  že Medzinárodné letecké dni na Leteckej základni Sliač sú blízko, je aj stredajší prevoz stíhačky MiG-21 z Leteckého krídla Sliač pred nákupné centrum Europa SC v Banskej Bystrici. Historickú stíhačku, ktorá nelieta, ale sa vezie, mohli priaznivci lietania vidieť v skorých ranných hodinách. Odchod zo Sliača bol v stredu o 04:00 hod. po „starej ceste“ a pred najväčšie banskobystrické nákupné centrum dorazil zhruba za hodinu.

Po minuloročnej pozitívnej skúsenosti s prevozom nadzvukovej stíhačky MiG-29 sa hlavný organizátor SIAF 2012, Slovenská letecká agentúra a hlavný programový partner MO SR opäť rozhodli  priniesť verejnosti zaujímavé divadlo, akým prevoz stíhačky nepochybne je.

„Tohtoročné Medzinárodné letecké dni na Sliači budú najväčšou udalosťou svojho druhu na Slovensku. Pozývame všetkých, bez rozdielu veku. Pripravili sme bohatý program pre rodiny s deťmi, chýbať nebude rodinná zóna s bezplatnými atrakciami pre najmenších, ale obávať sa nemusia ani telesne postihnutí, pretože  budú mať zabezpečený bezbariérový prístup do stíhačky L-39 Albatros. Prevoz stíhačky  z Leteckej základne na Sliači do Banskej Bystrice je zaujímavou pozvánkou a verím, že priláka mnohých“, hovorí riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry Hubert Štoksa.

Zdroj: SIAF 2012