Putin do Banskej Bystrice nepríde, miesto neho minister obrany Šojgu

SPRÁVY
10 /

Odpoveď  na  otázku, či na oslavy 70.výročia SNP v Banskej Bystrici príde ruský prezident Vladimír Putin, je známa. Nepríde, ale miesto neho k nám zavíta ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Za hlavného organizátora centrálnych osláv to v stredu potvrdil agentúre SITA generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev. Putina pozval do Banskej Bystrice ešte v máji odstupujúci prezident Ivan Gašparovič.Pozýval aj všetkých prezidentov štátov, ktorých príslušníci sa podieľali na oslobodzovaní Slovenska v rokoch 1944 a 1945. Spolu s Putinom  napríklad aj ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

29.augusta prídu k nám  naši najvyšší ústavní činitelia, významní hostia z celého, veľvyslanci a diplomati, domáci a zahraniční účastníci protifašistického odboja.

„Z hláv štátov  zatiaľ potvrdili svoju účasť český prezident Miloš Zeman a poľský  Bronislaw Komorowski,“

dodal Mičev.

Sergej Šojgu je blízkym spojencom Vladimíra Putina, ktorého okrem iného často sprevádza na jeho obľúbených rybačkách, poľovačkách či potápačských expedíciách. Ministrom obrany Ruskej federácie je od roku 2012. Pochádza zo vzdialenej Tuvinskej republiky na Sibíri pri hraniciach s Mongolskom a je zástupcom ruských národnostných menšín vo vláde.  Iba zriedka poskytuje rozhovory médiám .

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák na novinárske otázky,  či v súvislosti s krízou na Ukrajine a sankciami EÚ voči Rusku je vhodná návšteva vysokého predstaviteľa Ruska na Slovensku, odpovedal:

„Spochybňovať podiel Červenej armády na oslobodení Československa by mohol len veľký cynik. Mám pocit, že sa tu spájajú veci, ktoré sú nespojiteľné. Zahraniční partneri nás hodnotia podľa toho, ako sa správame a Slovensko sa vždy správalo ako zodpovedný partner.“

Presný zoznam svetových štátnikov, ktorí prídu do Banskej Bystrice na oslavy 70.výročia SNP, sa neustále upresňuje. O ďalších známych menách vás budeme priebežne informovať.

Autor: (tom)